Facebook pixel

Arkiv

Visuelle møter og verdien av små øyeblikk

Visuelle møter og verdien av små øyeblikk

Erle M. Kyllingmarks kunstnerskap kjennetegnes av en stille tilnærming til vår sameksistens med naturen og en iboende trang til å forstå den. Nå er hun aktuell med to utstillinger som åpner på vårparten: gruppeutstillingen Norwegian Journal of Photography på Preus museum i Horten i mars, og hennes til nå største separatutstilling hos galleri Fineart Oslo i april.

Mesterfotografen av de nære ting

Mesterfotografen av de nære ting

Rune Johansen (f. 1957) har gjennom kameralinsen fanget historier som gjemmer seg i det dagligdagse. Ved å skildre gamle hus, minneverdig inventar og mennesker i nord har fotografen blitt en unik stemme i grenselandet mellom sosialantropologi, fotokunst og historieformidling.

På ett pust

På ett pust

70 prosent av planeten vår er dekket av vann, noe som gjør havet til klodens største økosystem. Vi har likevel bare kartlagt omtrent 20 prosent av det, og det store blå er fortsatt terra inkognito for menneskene. I hvert fall for de fleste av oss. KUNST har møtt fotograf Aleksander Nordahl som tar bilder av den vakre og skremmende verden under vann. Alt tatt på ett pust.

Norge i rødt, gult og blått

Norge i rødt, gult og blått

En stor utstilling av Frans Widerbergs bilder, den første siden kunstneren døde i 2017, finner sted på galleri Fineart i februar 2024.

Kunstverket

Kunstverket

Erik Werenskiold (1855–1938) var en kjent maler og illustratør. Hans malerier «En bondebegravelse» og «September» er blitt en del av vår felles kulturarvs kanon, men det er kanskje som illustratør at han ble en del av den norske folkesjela.

På veggen: Hege Duckert

På veggen: Hege Duckert

Som journalist og forfatter har hun skapt og formidlet kultur til det norske folk i en årrekke. Hege Duckert har vært kulturredaktør i Dagbladet, kulturredaktør i NRK og har skrevet flere sakprosabøker. Også innen musikk, film og teater har Duckert briljert med sin kunnskap og formidling, men forholdet hennes til billedkunst vet vi mindre om. Så vi har spurt henne noen spørsmål.

Karbon og kobolt

Karbon og kobolt

Mytologi, ideologi og poesi er grunnfargene i de lekne og musikalske maleriene til Henrik Placht. Høstens massive kolleksjon tar oss fra oldtidens Babylon til Ayn Rand og Jon Fosse.

The Lightbulb Man

The Lightbulb Man

Bejublet, utskjelt, anmeldt, hyllet og sensurert: Kunstverdenen forholder seg ikke likegyldig når Bjarne Melgaard inntar scenen. Nå er kunstneren aktuell med et unikt opplag av skulpturen som har vært gjennomgangsfigur i hans kunstnerskap i snart 30 år.

Slippe lyset inn

Slippe lyset inn

I flere tiår har Elisabeth Werp malt forlatte rom i forfall, men først nå forstår hun hva det handler om.

Stramt komponerte mellommenneskelige dramaer

Stramt komponerte mellommenneskelige dramaer

Kenneth Bloms bilder selges på anerkjente gallerier i inn- og utland. Er han den norske David Hockney – eller den nye Munch? Selv er han ikke opptatt av berømmelse eller å være trendy, han elsker bare å male.

Kunsten å helbrede

Kunsten å helbrede

Maud Angelica Behn og Lavrans Borgen er to kunstnere som har psykisk helse som sin hjertesak. Nå har de samarbeidet om et kunstprosjekt der bildene skal auksjoneres bort på fineart.no, og inntektene skal gå uavkortet til Mental Helse Ungdom.

Lydelig lekent

Lydelig lekent

Det kan ikke beskrives som noe annet enn en typisk trist novemberkveld. Regnet prikker hissig mot paraplyen, og vanndammene langs asfalten pipler inn gjennom skoene. En skikkelig jazz-dag, som kunstner Mathias Nordby kaller de.

Når blikk møter blikk

Når blikk møter blikk

Siden 70-årene har forretningsmannen Reinhold Würth samlet kunst. I dag teller Würth-samlingen over 18 500 kunstverk.

Kunstverket- Nisse

Kunstverket- Nisse

Gude, som er best kjent for sine nasjonalromantiske skildringer, kunne mer enn å male landskap. I 1879 blir han bedt om å illustrere boken Norske Folke- og Huldre-Eventyr i Udvalg (Kjøbenhavn 1879), og her viser han en litt annen side av kunstnerskapet sitt: folk, fe, nisser og huldre.

Bomuldsfabriken Kunsthall i Arendal

Bomuldsfabriken Kunsthall i Arendal

Å romme spennvidden av ytringer innen samtidskunstfeltet er et viktig fokus for Bomuldsfabriken Kunsthall. Via tre arenaer satses det på tematiske utstillinger og separatutstillinger i stort format.

Langdistanse i figurmaleri

Langdistanse i figurmaleri

Camilla Grythes (f. 1974) malerkunst er figurativ. Men også ekspressiv. En søken etter farger og lys. Støyen i komposisjonen. Et stillbilde av omgivelsene, der trikken får puls. 3. november åpner hennes nye utstilling på Fineart Oslo.

Pikenes Patrick

Pikenes Patrick

Den nylig avdøde fotograflegenden Patrick Demarchelier skapte en karriere ved å få vakre kvinner til å se enda vakrere ut.

Begrensningens magi

Begrensningens magi

27. oktober åpner fotokunstutstillingen med Ole Marius Jørgensen (f. 1976) på Fineart Oslo. Her dveler kunstnerens filmatiske linse ved en av våre mest kjente nasjonalromantiske malere, Hans Fredrik Gude (1825–1903). Eller rettere sagt, fotografen viderefører den klassiske malerens motiver i samtiden. Tilbake ligger en gul badeand i plast.

Poetisk kosmologi

Poetisk kosmologi

For nordmenn er den skotske kunstneren Katie Paterson best kjent for hundreårsprosjektet Fremtidsbiblioteket, der en forfatter hvert år leverer et manus som først i 2114 vil publiseres i en antologi trykket på papir fra en plantet skog i Nordmarka. Eviggrønn, som er Patersons første utstilling i Norge, åpner også med en video om dette prosjektet