Kjøkkensjef Tobias Persson gleder seg stort til åpningen av Arts. Foto: Morten Qvale

Når restaurant Arts åpner på Tjuvholmen, fusjoneres kunst og mat til en smakfull opplevelse.

Store ting skjer på Tjuvholmen i Oslo – Norges første Food meets Art-konsept åpner nå dørene og tilbyr gjestene en unik restaurantopplevelse. KUNST fikk en omvisning i Arts nye lokaler og tok en prat med drifter Jostein Haraldstad og kjøkkensjef Tobias Persson. 

– Dette blir så bra! Jostein Haraldstad snakker entusiastisk der han peker og viser vei i de store restaurantlokalene som ligger i etasjen over Fineart Oslo. 

Haraldstad og Christopher Sandberg er to av eierne av Arts og har lang fartstid innenfor restaurantbransjen i Norge.

– Her har vi et helt unikt mat- og kunstkonsept som ligger midt i smørøyet for begge deler. Han viser vei i lokalet som skal være ferdig til juni. 

– Det er plass til omtrent 100 gjester her, og sonene i restauranten skal dekke gjestenes forskjellige behov.

– Her kommer det et langbord hvor man kan sosialisere, og i dette området vil det vil være mindre bord. Han peker inn i to rom som er såkalte chambres séparées; rom der man kan spise alene, ha møter etc.

– I dette større rommet innerst i lokalet vil man kunne sette opp enda flere langbord og ha private selskaper.

Han fortsetter. – Dette er jo en unik beliggenhet hvor vi har sol fra tidlig om morgenen på denne siden og utover hele kvelden på fjordsiden.

– I alle rommene har vi flere Artspace, områder hvor det skal henge kunst. Dette håper vi skal gi gjestene en spesiell ramme rundt restaurantopplevelsen.   

I gangen møter vi daglig leder av Fineart, Rolf Stavnem, og vi spør: 

– Hva er det som skiller Arts fra andre restauranter med kunst på veggene? 

– Utstillingene i restauranten er kuratert av galleriet, og kunsten på veggene holder en veldig høy standard med kunstnere som Bjarne Melgaard, Albert Watson, David Yarrow og Terry O’Neill. Vi kommer til å ha en fantastisk  åpningsutstilling med Bjarne Melgaard, hvor verkene er laget spesielt til Arts.

– Hvordan vil det som stilles ut i galleriet gjenspeile det som vises i restauranten?   

– Kunsten i restauranten vil være en del av utstillingene som vises i galleriet. Galleriet ligger i underetasjen, og det vil være et tett samarbeid med Arts, både når det gjelder events, kunstopplevelser og hvor gjestene kan få den faglige veiledningen de trenger for å kjøpe det rette bildet. Utstillingene i restauranten vil rullere, og det vil alltid være noen som kan svare på spørsmål om kunsten. Han smiler. – Mat, vin og kunst – her har vi det beste fra tre verdener samlet på ett sted! 

Stavnem fortsetter. – Galleriet og Arts har felles inngang, og gjestene kan ta med seg en aperitiff ned i galleriet og se på kunst mens de venter på at bordet skal bli klart. Fremover ser vi for oss mange spennende konsepter, som for eksempel søndags-brunch der foreldre kan sitte og nyte et måltid oppe mens barna får kunstopplevelser i galleriet. Vi har 1200 kvm rom til kunst, så her vil det skje mye samtidig.

– Gode råvarer er et nøkkelord for meg, sier kjøkkensjef Tobias Persson. ​Foto: Morten Qvale

Vi fortsetter innover i lokalet hvor vi kommer til restaurantens hjerte; kjøkkenet. Kjøkkensjef Tobias Persson smiler fra øre til øre og peker entusiastisk på griller og ovner og enorme kjøleskap.

– Dette er jo en drømmesituasjon, å få kunne være med og designe sitt eget kjøkken. Her blir det høyt tempo med 4–5 kokker som kontinuerlig jobber med å lage lunsj og middag.

Persson ble tilbudt jobben som kjøkkensjef på Arts etter å ha jobbet på blant annet The Thief og Fyr Bistronomi i Oslo.

– Den siste restauranten Tobias var kjøkkensjef for, fikk utmerkelser fra Michelin-guiden flere år på rad, legger Jostein til. – Vi er utrolig fornøyd med å få ham til å lede teamet vårt!

– Hva slags mat kan vi forvente å få servert på Arts?   

– Det vil være et middelhavstema med mat inspirert av det franske, italienske og greske kjøkken. Det blir mye fisk. Mye bra oster, kjøtt av høy kvalitet. Gode råvarer er i det hele tatt et nøkkelord for meg, presiserer Persson. 

– Sommersesongen står foran oss med fantastiske produkter, og vi er veldig bevisst på å bruke alt det den norske bonden har å by på. Kortreist mat som følger sesongen. Men det er klart at vi også kommer til å bruke de beste råvarer fra de landene kjøkkenet er inspirert av.

Jostein nikker enig.  – Og så er vi er veldige opptatt av at Arts skal bli et sted med en hyggelig atmosfære der folk kan komme igjen og igjen og stadig få nye opplevelser av både kunst og mat. Han blir ivrig. – Og ikke minst er vi opptatt av de fire nøkkelordene: Vennlighet, høflighet, kvalitet og service. Teamet på Arts har det til felles at de brenner for faget sitt og er genuint opptatt av mat og vin. 

– Og i tillegg skal vi nå formidle en kunstopplevelse, legger Tobias til, som er åpen for at kunsten fort kan inspirere det som ender på tallerkenen.

– Er det noe dere ønsker å si til fremtidige gjester?

Tobias tenker seg om. Så kommer et kjempesmil.
– Det må være at alle er hjertelig velkommen!

Foto: Morten Qvale

Adm. direktør i Fineart Rolf Stavnem sammen med kunstner Bjarne Melgaard med et av bildene som skal henge i restaurant Arts. Foto: Morten Qvale