Facebook pixel

Erik Bertrand Larssen er mental trener og inspirerer folk til å prestere det beste de kan. Han har hatt enorm suksess med bøkene «Bli best med mental trening», «Helvetesuka» og «NÅ!». Bøkene har solgt i mer enn 500.000 eksemplarer og har blitt oversatt til tretten språk. Erik er utdannet befal, fallskjermjeger og siviløkonom og jobber med noen av våre beste idrettsutøvere for å få dem til å prestere enda bedre, men avslører i sin lille prat med KUNST at han selv kunne tenke seg i å bli bedre i kunsthistorie.   

1.    Hvilken utstilling og hvilket galleri/museum besøkte du sist? 

 Det var rundt juletider da mine to døtre på 3 og 6 år hadde gjort om barnerommet til «galleri», og hengt opp en lang rekke med tegninger og malerier som var laget i barnehagen. De viste dem stolt frem, og det sto «Til Pappa» på flere av dem. Smelt. 

 

2.    Du jobber med å få folk til å prestere det beste de kan. Hvilket råd ville du gitt en kunstner for å bli best mulig?   

 Jeg tror flere kunstnere kunne hatt glede av å tenke som en 24-timers-utøver. Det er en sterk sammenheng mellom gode daglige prestasjoner og riktig kosthold, mye søvn, meditasjon, fysisk fostring og strukturerte dager. Her innbiller jeg meg at en del kunstnere har noe å hente.  

 

3.    Finnes det kunstverk du enda ikke har fått sett, men som du har lyst til å oppleve? 

 Jeg har alltid beundret de som kan mye om kunst. Føler jeg har så mye å lære og ikke minst oppleve innen kunsten. Når jeg blir riktig gammel, har jeg lyst til å reise mye til Asia, og spesielt Japan. Vet ikke helt hvorfor, men det er noe med det japanske tankesettet, levemåten, kulturen og ja, kunsten, som fascinerer meg.  

 

4.    Finnes det kunst som provoserer deg? 

 Fremstillingen av sterk lidelse og dyp urettferdighet kan provosere. 

 

5.    Hvilken kunstner, historisk eller nålevende, skulle du gjerne hatt som klient?  

 Allerede som liten gutt var jeg veldig opptatt av Leonardo da Vinci. Da jeg var 12 år, besøkte jeg et museum i Italia og smøyg meg innenfor sperringen for å sitte i en stol Leonardo en gang i tiden hadde på sitt kontor. For en mann! Tenk å sparre med han, det tror jeg må ha vært en fryd.  

 

6.    Hva slags kunst har du selv på veggen? 

 Et kjempestort foto av Terry ONeill som den gang kostet meg to månedslønninger, har fulgt meg de siste 12 årene. Frank Sinatra in Miami Beach minner meg daglig om å tørre å gjøre reisen gjennom livet «My Way». 

 

7.    Mener du at kunnskap er en forutsetning for å oppleve kunst? 

 Jeg glemmer ikke da min sønn var 5 år gammel og tilfeldigvis så et bilde av maleriet Skrik i en avis. Med store, forskrekkede øyne sa han: «Han er skikkelig ledd.» 

 

8.    Hvilken nålevende kunstner ville du hyret for å lage en akt av deg? 

 For noen år siden hadde jeg gleden av å møte Vebjørn Sand på hans galleri i New York. Jeg var nysgjerrig på han og hvordan han arbeidet, og jeg tror han var litt nysgjerrig på meg og mental trening. Han imponerte meg med sin holdning og innstilling for å prestere stadig bedre. Så det må bli han. Da kunne vi fortsatt den gode samtalen. 

 

9.    Har du en kunstopplevelse som har gjort et uutslettelig inntrykk på deg?  

 Hvis jeg kan kalle det en langvarig kunstopplevelse, så er det hvordan Vinternatt i Rondane av Harald Sohlberg har vokst på meg opp igjennom årene. Jeg har hatt mange turer sør for nasjonalparken og sett disse fjellene fra noenlunde samme perspektiv, og blir mer og mer imponert over hvordan et maleri kan fange så mye av den reelle stemningen. 

 

10. Tenker du at alle som virkelig vil det, kan ha suksess som kunstner? 

 Ja. 

 

  1. Hvis du kunne valgt et kunstverk fra hele kunsthistorien til å ha på veggen hjemme – hvilket ville du valgt? 

 Jeg ser det nok aldri igjen, men for mange år siden fikk jeg et glimt av et maleri av en varde i et fjellandskap. På himmelen i bakgrunnen sto diktet Byggje Tårn av Tor Jonsson. Jeg glemmer det aldri, hverken bildet eller diktet.  

 

  1. Skal du noe spennende sommeren 2020?

 Jeg skal forberede meg til en lang ekspedisjon.