Facebook pixel

Den som har reist utenlands i desember, har kanskje lagt merke til at noen museer satser stort på julen mens andre nøyer seg med å la høytiden prege museumsbutikken. Her omtaler vi noen av dem som vet å feire julen skikkelig.

New York

The Metropolitan Museum of Art
1000 5th Avenue

The Met, som museet ofte kalles, feirer alltid jul i stor stil, og blant newyorkere er det en tradisjon å komme hit for å se det enorme juletreet i avdelingen for skulptur fra middelalderen. Treet er alltid vakkert pyntet og blir plassert foran en kunstferdig utført skillevegg fra Valladolid-katedralen i Spania. Her er det også en julekrybbe fra 1700-tallet laget i Napoli, kjent for sine julekrybber som selges på Via San Gregorio Armeno. The Met har mange julekrybber, takket være Loretta Hines Howard som i 1925 begynte å samle på krybbefigurer fra barokken og i 1957 donerte dem til museet. Også fremføring av julesanger hører med.

The Met Cloisters
99 Margaret Corbin Drive

De fleste turister overser The Met Cloisters, et mindre museum i en klosterliknende bygning med fokus på romansk og gotisk kunst. Til jul dekoreres flere av salene med vakre kranser med kongler og skulpturerte epler. Det arrangeres også korsang med middelaldermusikk.

Gingerbread Lane
75 9th Avenue

Kan kanskje best beskrives som et privat museum. Kunstneren Jon Lovitch baker pepperkakehus hele året, drøyt 1000 – alt fra skyskrapere og skoler til broer og pizzeriaer – og stiller dem ut på Gingerbread Lane inne i Chelsea Market.

Museum of the City of New York
1220 5th Avenue

Museet tilegnet byen New York tar pepperkakehus på alvor. Hvert år inviteres rundt 200 bakere som fantasifullt former deigen til hus, skyskrapere, broer og annet. Verkene vises i en utstilling som vanligvis varer fra medio november til medio januar.

Brooklyn Botanic Garden
990 Washington Avenue

«Lightscape» er et nytt innslag i byens julefeiring; en lysinstallasjon som til tonene av julemusikk leder deg langs en sti gjennom Prospect Park med bueganger og skulpturer.

Og verdt å nevne: For noen newyorkere har det blitt en tradisjon å besøke et av de store museene på julaften. Da er det er få turister der, og blant de som er åpne, er Museum of Modern Art, Metropolitan Museum of Art og Whitney Museum of American Art.

Stockholm

Hallwylska Museet
Hamngatan 14

I 1898 flyttet Wilhelmina von Hallwyl og hennes mann Walther inn i dette staselige private palasset. Wilhelmina var en betydelig samler av kunst og antikviteter. Hun døde i 1930, og siden den gang har palasset vært et statlig museum. I over 20 år har det blitt arrangert en juleforestilling her hvor museets egne ansatte er skuespillere som forteller om juleforberedelsene i huset og hvordan familien von Hallwyl feiret jul for drøyt 100 år siden. Jul i palasset, som forestillingen heter, arrangeres i år fra 23. november til 5. januar. Samtidig vises en utstilling om den svenske naivistiske maleren Lim-Johan.

Postmuseet
Lilla Nygatan 6

Postmuseet ligger vakkert til i Gamla Stan. I de omfattende samlingene er det en mengde gamle julekort, blant annet av den folkekjære Jenny Nyström. Museets gavebutikk har også mange julekort å velge mellom.

Skansen
Djurgårdsslätten 49–51

Skansen ble grunnlagt i 1891 og er verdens største friluftsmuseum, med egen dyrehage. I 1892 ble det feiret jul her for første gang, og i 1903 gikk startskuddet for det populære julemarkedet. Her er det juleaktiviteter i hele desember. Du får ta del i gamle tradisjoner i juleduftende hus og oppleve hvordan julen var i gamle dager med pyntede trær, dekkede bord, julebakst og andre svenske juletradisjoner. I parken er det musikk, dans og forestillinger med konserter og fremføring av julesanger. Skansen holder åpent julaften, og nyttårsfeiringen sendes direkte på svensk TV.

Nordiska Museet
Djurgårdsvägen 6–16

Her er det alltid en skikkelig julefeiring. I år kneiser et åtte meter høyt tre i Stora hallen, det er pyntet av Lina Odell, håndverker, tekstilkunstner og syerske. I 2021 ble hun den første i Sverige som tok svennebrev i folkedraktsøm. Hennes kreasjoner beveger seg fritt mellom kunst, tradisjonelt håndverk og innovasjon, alltid med en forankring i Sveriges rike og folkelige tekstiltradisjon. Til treet lager hun juleroser som hyller kvinner innen tekstil og folkeopplysning gjennom 500 år. Som Lina forklarer: «Like livsnødvendig som tekstiler har vært for menneskene, like usynlige har ofte de som har skapt tekstilene vært opp gjennom historien. Dette treet er en hyllest til dem, det er på tide at de blir sett og får glitre om kapp med julens prakt.» Julen på museet innvies på et familiearrangement 1. desember med tenning av juletreet. Julestemning er garantert for både store og små med juleengelen på besøk, staselige pepperkakehus, juleverksted og en spesialworkshop med Lina Odell.

London

Charles Dickens Museum
48–49 Doughty Street

Charles Dickens måtte skynde seg for å bli ferdig i tide med En julefortelling (A Christmas Carol) til julen 1843, det tok ham seks uker. Dickens bodde i dette lille huset fra 1837 til 1839, og i 1925 ble det omgjort til museum. I desember pyntes de vakre rommene til jul, spisebordet dekkes, og de som bestiller i tide, kan besøke museet på selve julaften med servering av julemat og fremføring av forestillingen En julefortelling.

London Transport Museum
Covent Garden Piazza

Museet formidler historien om Londons omfattende transportnett; busser, tog og t-baner, og satser stort hver jul – med et imponerende vinterlandskap, julenisse og en kjelke inspirert av de røde dobbeltdekkerbussene. Julefilmer vises, det arrangeres aktiviteter for barn, i restauranten serveres julemat og museet henter frem sine historiske juleplakater.

The Victoria & Albert Museum
Cromwell Road

The V&A ble grunnlagt i 1852 og var det første museet i verden som samlet alle former for design. Grunnleggeren Henry Cole var også den aller første som sendte julekort, noe han gjorde i 1843. Museet har mindre temautstillinger med julekort og julepynt i desember og inviterer kunstnere og designere til å designe et juletre til foajeen.

Tyskland

München
Residenz München
Residenzstraße 1

Det største bypalasset i Tyskland, tidligere hjem for den bayerske kongefamilien. Residensen, som det vanligvis kalles, er i dag et museum med staselig arkitektur, historisk interiør og omfattende kunst- og antikvitetssamlinger. På den store gårdsplassen arrangeres det julemarked i desember med søtsaker, julepynt og dukketeater.

Rothenburg ob der Tauber
Weinachtsmuseum
Herrngasse 1

Folk som elsker julen, har valfartet til den lille byen Rothenburg ob der Tauber nord i Bayern siden 1981. Det var da Käthe Wohlfart åpnet sin gigantiske butikk med tradisjonell tysk julepynt av alle slag, og den er åpen året rundt. Harald Wohlfart slo følge og åpnet i 2000 sitt eget Weinachtsmuseum med juledekorasjoner fra samtlige regioner i Tyskland. Også dette holder åpent hele året.

Norge

Nasjonalmuseet

Romjulsåpent på Nasjonalmuseet: Gjennom desember vil publikum kunne delta på en egen «julevri» på Nasjonalmuseet i tillegg til den programmerte utstillingen. Det handler om familieverksteder hvor man kan lage papirjuletrær, det er foredrag om julemotiv i samlingen, eget julekart til samlingsutstillingen og verksted med redesign som tips til originale julegaver. I tillegg holdes det romjulsåpent 27., 28. og 29. desember.

Blaafarveværket

Ved Blaafarveværket i Åmot inviteres det, tradisjonen tro, til førjulsåpent 30. november–15. desember, hver dag kl. 12–18. Butikkene tilknyttet stedet ikles sin stemningsfulle desemberdrakt, både inne og ute. I rolige, historiske omgivelser selges gaveartikler og julebakst. Kroa byr på en egen julemeny med spesialiteter fra eget kjøkken.

Maihaugen, Lillehammer

Lillehammer: Årets julekunstner som får ansvaret for å smykke opp juletreet på Maihaugen, er Liv Blåvarp (f. 1956). Smykkekunstneren har gjennom en lang karriere gjort seg mest kjent for særegne halsklaver i tre, utført i et organisk formspråk som utforsker rom, flater og kontraster. I senere tid har Blåvarp også stått for flere offentlige utsmykninger. Når hun i år dekorerer grana på Maihaugen, er hun den 17. i rekken av utvalgte nordiske kunstnere og designere som setter sin kunstneriske julesignatur i Norges største friluftsmuseum.

Bærums Verk

Bærums Verk: Det inviteres til julemarked som holder åpent til 22. desember, med salg av håndverk, designartikler og kunst. Barna kan melde seg på glassblåsing, juleverksted eller en tur med hest og vogn. Stemningen løftes ytterligere med levende musikk i gatene, Bondens marked og nissebesøk. For den som gjerne kombinerer førjulstid med rolige kunstopplevelser, kan en vandring i stedets skulpturpark kanskje friste. Hele 32 skulpturer er å finne mellom bygningene på Bærums Verk.

Bodø2024

Arktisk lys: Kulturhovedstaden Bodø2024 avslutter året med en lysfestival som fargelegger byen og mørketiden. Arctic Light kalles finale-eventet som gjennom lysinstallasjoner, konserter og utstillinger tar høyde for å ramme desembers kunstneriske opplevelser vakkert inn. Samtidig vises utstillingen Dette var Bodø2024 med presentasjon av et utvalg visuelle verk, filmer og noen ikoniske kostymer fra året som kulturhovedstad.

Kunstsilo

Kunstsilo i Kristiansand inviterer til ulike verksteder i førjulstiden. Blant annet kan en fordype seg i broderi under veiledning av Kathrine Gregersen den 11. desember, eller ta med hele familien på drop-in-verksted og prøve seg på stempel og oljepastell. Serveringsstedene tilbyr egen julemeny, og den 14. desember blir det konsert med saksofonist Tore Ljøkjel. Publikum kan også besøke disse utstillingene i desember: Playing with fire: Edmund de Waal and Axel Salto, Nordiske lidenskaper, Havets dyp og Sparebanken Sør Kunstnerpris – Unge kunstnere fra Agder.