I år ser det ut til å bli ordentlig sommer igjen. Det lover godt også for kunsten! I vårt lille land er museene og galleriene mange og nivået høyt. Vi har valgt ut spennende steder fra hele landet. Vi tipser om både eksklusive og eklektiske destinasjoner, klassisk kunst og samtidskunst, feminisme og kunstig intelligens. Her er det noe for alle, enten du ønsker å senke skuldrene eller sette hjernemusklene i sving. God kunstsommer!

School of Archery (after Deborah Tuberville), Paulina Olowska. Foto: Kistefos / Paulina Olowska / Christian Sveaas’ Kunstsamling

Kistefos Museum

Det storslagne visningsrommet The Twist fylles i år av den polske kunstneren Paulina Olowskas utstilling Her Hauntology. Tittelen peker på hvordan vår egen fortid og historie «hjemsøker» oss, eller påvirker oss, gjennom livet. Olowska gestalter disse tankene i form av malerier, keramikk og installasjon. I Nybruket Galleri utforsker koreanske Do Ho Suh hva det vil si å føle seg hjemme når man lever et nomadisk liv i en globalisert verden. Utstillingen består av installasjon og video. Et hint av sci-fi får vi av Pierre Huyghes Second Law, som transformerer en øy i skulpturparken ved hjelp av kunstig intelligens.

Thropies, Kathrine Bradford. Foto: Vestfossen Kunstlaboratorium / Girl Meets Girl 2022

Vestfossen Kunstlaboratorium

Denne sesongen byr Vestfossen på fire nye utstillinger. I hovedbygningen vises Girl Meets Girl, et storstilt møte mellom 25 betydelige kvinnelige kunstnere fra ulike land og generasjoner. Startpunktet for utstillingen er Rose Wylies verk Girl Now Meets Girl Then (2011). Utstillingen fungerer som en kollektiv samtale om historie, makt, kjønn, følelser og epistemologi. I utstillingshallen vises Erik Wessels Oppløpsside, og i Galleri Star vises malerier og grafikk av pioneren Anna-Eva Bergman, der fargene nesten hopper ut av papiret. I Prosjektrommet kan man bli kjent med arbeiderne ved tidligere Vestfos Cellulosefabrik.

Havlystparken. Foto: Ramme gård

Ramme gård

Siden den store åpningen i fjor har Ramme i Hvitsten markert seg som en betydelig kulturdestinasjon. I underjordiske Ramme billedgalleri kan du oppleve kunst fra Hvitstens gullalder. Her kan du nyte synet av verk skapt av Christian Krohg, Frits Thaulow, Hans Gude, Theodor Kittelsen og ikke minst Edvard Munch. Sistnevnte innehar hovedrollen på Ramme. Her kan du nemlig vandre i Munchs fotspor fra den gang kunstneren bodde på Nedre Ramme, hvor han malte vitalistiske bilder. Unikt i norsk sammenheng er Havlystparken, som i tillegg til eksotiske vekster rommer skulpturer av kunstnere som Per Ung og Frans og Nico Widerberg.

After The Death of Marat, Ai Weiwei. Foto: Kjell Ove Storvik

KaviarFactory

Ved vannkanten i Henningsvær ligger fabrikklokalet som i dag fungerer som galleri. Skiltet som preger fasaden er et konseptkunstverk donert av Michael Sailstorfer, og dørhåndtakene har Bjarne Melgaard designet. Sesongens utstiller er Ai Weiwei, som byr på kunst som passer godt for de som vil la seg utfordre denne sommeren. Ved hjelp av et variert utvalg materialer utforsker Weiwei temaer som mytologi, masker, buddhisme, frihet og flyktningkrisen. After The Death of Marat (2011) er et bilde komponert av små Lego-klosser som skaper en mosaikk. Verkets lekne og fargesprakende materialitet står i kontrast til det flertydige, alvorlige innholdet.

Astruptunet. Foto: Sogn og Fjordane Kunstmuseum

Astruptunet

Langs med Jølstravatnet i Jølster i Sogn og Fjordane ligger Astruptunet. Stedet har fått navn etter Nikolai Astrup og hans kone Engel Astrup, som bodde der i 15 år sammen med sine mange barn. Astrup benyttet naturen og kulturlandskapet som motiver i kunsten sin. Han malte, og de originale platene fra hans omfattende grafikkproduksjon kan oppleves av besøkende. I dag er Astruptunet et museum og en strålende sommerdestinasjon. Et besøk til Astruptunet er som en reise tilbake i tid, til den gang en av Norges aller største malere foreviget Jølster-landskapene som siden skulle bli verdensberømte.

The Rubicon Painting No.04, Olav Christopher Jenssen. Foto: Baroniet Rosendal

Baroniet Rosendal

Mellom fjord, fonn, fjell og fossefall ligger Baroniet Rosendal. Slottet er fra 1665 og huser i dag malerier av blant annet J. C. Dahl, Hans Gude og Edvard Munch. Utendørs finner du både en renessansehage og en romantisk landskapspark. Denne sesongen stiller Olav Christopher Jenssen ut på Rosendal. Jenssen bor og arbeider i Tyskland, der han skaper malerier som vibrerer et sted mellom det figurative og det nonfigurative. Språkets grenser og forholdet mellom bilde og ord står sentralt i flere av Jenssens bilder. Dette kan vi se i hans illustrasjoner til dikt av Jon Fosse, som kan oppleves i utstillingen.

Virvlende som vann, Gro Folkan. Foto: Gro Folkan

Hellviktangen kunstkafé

Omkranset av svaberg ligger Hellviktangen som et glitrende smykke ytterst på Nesodden i Oslofjorden. Den hvitmalte villaen fra 1790 huser både restaurant med økologisk fokus og eget galleri. I juni og juli er det Gro Folkans abstrakte ekspresjonistiske malerier som kan oppleves på veggene. Folkan beskriver sine bilder som instrumenter, runer eller tegn. «De virkelige bildene er ikke linjene og fargene på mine lerreter, men bildene som oppstår i tilskuerens sinn», skriver Folkan selv. I juli og august er det Mali Roald som stiller ut sine abstrakte malerier, ofte inspirert av naturen. Hellviktangen byr også på bademuligheter og konserter.

Urvasi, Olaf Lange. Foto: Stavanger kunstmuseum

Blaafarveværket

For 200 år siden var Det kongelige Modumske Blaafarveværk et av verdens mest betydelige produsenter av kobolt. I dag er Blaafarveværket et av landets mest spennende visningssteder, med tre nye utstillinger denne sommeren. Mellom 2 Verdener utforsker myter og det overnaturliges rolle i måten vi opplever og tolker verden på. Her er verk av flere av våre største kunstnere: Hannah Ryggen, Kitty Kielland og hennes tremenning Olaf Lange, for å nevne noen få. I Bendik Kaltenborns separatutstilling tar kunstneren oss med inn i sitt fargesprakende og medrivende univers. En unik runestein fra Sigdal vises i egen utstilling, og Ida Lorentzen-museet på Nyfossum er også åpent for besøk.