Østenfor Hvitsten og bortenfor Drøbak ligger et magisk lite sted hvor man kan vandre i vinterhager, hilse på fjøsnisser og spise økologisk julemat. Velkommen til Ramme gård.

Man får en nagende følelse av å ha kjørt feil etter å ha tatt av fra E6 og fortsetter innover veien mellom skog og jorder. Men så, nesten ut av ingenting, dukker det frem et slags Soria Moria slott, og man skjønner at man har kommet til målet: Ramme gård i Hvitsten.

Hvitsten og Ramme ble tidlig et sted for rekreasjon for folk fra hovedstaden. Kjente kunstnere søkte hit på begynnelsen av 1900-tallet, og Edvard Munch bodde og arbeidet her i mange år. Han kjøpte Nedre Ramme i 1910 og beholdt det til sin død i 1944. I dag finnes det en kultursti på eiendommen.

Ramme gård driver i dag med økologisk kjøtt- og grønnsakproduksjon, og har tatt godt vare på sin kulturarv: Besøkende ønskes velkommen til nytt galleri, kulturvandring i Edvard Munchs fotspor, arkitekturvandring, lysvandring i den fantastiske eventyrparken Havlyst og flere andre aktiviteter.

Denne desemberdagen får KUNST en omvisning i hagen, som rommer kopier av greske templer, en triumfbue, klassiske statuer, trehytter og svaner på en liten innsjø. Alt i et herlig virvar av stilretninger og uttrykk. Selv nå om vinteren aner vi den rike vegetasjonen og føler oss hensatt til en mytologisk eventyrverden.

I desember er Ramme forvandlet til et magisk juleland der julekonserter, snekkerverksted, fjøsnisser, julesang og markedsboder slåss om oppmerksomheten. Det er dukketeater og eventyrstunder. Man kan steke sitt eget pinnebrød over bålpannen eller spise en bedre julemiddag på Ramme restaurant. Alt økologisk fra egen gård.

Og ikke minst får man mulighet til å oppleve Rammes underjordiske billedgalleri. Utstillingen Munch by the Fjord: Work and Leasure viser sommerlige motiver med badende menn og folk i arbeid på gårdene rundt i området. Noen av bildene er fra Petter Olsens egen samling, andre er lånt inn fra Nasjonalmuseet. I tillegg kan man se galleriets faste samling av verk av bl.a. Christian og Oda Krohg, Frits Thaulow, Theodor Kittelsen, Paul Fischer og Oscar Wergeland.

Et besøk på Ramme gård, bare 40 minutter fra Oslo, setter deg i en herlig julestemning, Og billedgalleriet er verdt turen i seg selv.

Se åpningstider og arrangementer på ramme.no