Facebook pixel

Hollywood Black and White

Storslåtte tablåer, vakre kvinner og Hollywood finner du i Morten Qvales bilder. Selv er han mest opptatt av Ansel Adams’ gråsoneskala og en perfekt komposisjon. KUNST har tatt en prat med den bok- og utstillingsaktuelle fotografen.

Aktuell

Morten Qvale
Qvalified
11.–28. november 2021

Fineart Oslo

Morten Qvale er det nærmeste norsk motefotografi kommer en nestor. I over tretti år har han jobbet med noen av verdens fremste modeller og fotografer. Først som deres oppdragsgiver som gründer av motemagasinet Tique med oppstart i 1983, men siden som deres «læregutt». Qvale pleier å spøke med at han har fått Norges dyreste fotoutdannelse da han reiste verden rundt og fikk lære av storheter som Knut Bry, Terence Donovan, Guy Bourdin og Bill King, for å nevne noen.

Men selv om det er som fotograf av mote og redaksjonelle oppdrag vi kjenner ham best, er bildene vi får se i hans store bok og utstilling mest av landskap, både menneskeskapte og naturlige.

Morten snakker raskt og engasjert. Hans energi er nærmest kinetisk, og det er lett å tro ham når han forteller at han har reist over hele verden og utrettelig tatt bilder.

Det ene blinkskuddet følger det andre der han skroller seg nedover skjermen.

– Denne boken viser jo mitt liv med foto: Noen reklamejobber. Noe redaksjonelt. Kunstbilder. Portretter. Personlige arbeider. Mange av bildene har aldri vært vist før.

– Jeg har vurdert å lage en fotobok i tjue år, så når jeg først skulle gjøre det, ville jeg at den skulle bli skikkelig eksklusiv. Denne boken kommer med boks, stativ og et signert fotoprint. Det vil være ti forskjellige motiver å velge blant.

Et av bildene er et foto av Manhattan Bridge. Han viser bildet på skjermen. Ser over brillekanten, peker på broen som troner over The East River i NYC.

– Dette bildet er jeg ganske glad i selv. Hvis du ser nærmere på det, så er det et umulig bilde å ta. Jeg har tatt 36 bilder og slått dem sammen, og i all beskjedenhet er det ganske høy kvalitet på det. Han smiler. – Better than real life.

Boken er et retrospekt på 380 sider og viser både farge- og sorthvitt-foto. Bildene er tatt fra 1986 frem til 2021, og er, ifølge Morten, bare et lite utvalg av det som faktisk finnes.

Noen av bildene er av ikoniske landmerker vi kjenner godt: Eiffeltårnet i Paris, Hollywood-skiltet, Louvre-museet, Manhattan skyline. Likevel klarer Morten å skape en helt spesiell atmosfære av noe unikt i disse bildene.

Wenche Foss

Olatz Venezia

Kjøp boken her

– Jeg har gått mye gatelangs om natten i byer som Paris, New York og Miami, for å si det sånn. Har tatt masse bilder om natten når gatene er folketomme. Noen av bildene krevde massiv research og mange runder med tillatelser, mens andre var mer spontane. Men stort sett vil jeg si at jeg bruker mye tid i forkant. Visualiserer alt på forhånd. Sonderer terrenget. Går opp og ned, finner alle vinkler og dødvinkler. Mye av jobben ligger der. Jeg er ikke en sånn kunstner som bare går rundt med kamera og tar snap-shots. Jeg har full kontroll på situasjonen. Det er bare sånn jeg er.

Qvales repertoar er stort, og noen av bildene er av storslått natur der gråtoner går inn i hverandre og minner mer om kvinnelige former enn om fjellheimen.

– Jeg har drevet mye med selvstudier. Ansel Adams’ bøker om sorthvitt-fotoets sonesystemer har vært ekstremt viktige for meg, og det bærer nok bildene mine preg av. Jeg er nok ganske nerdete når det kommer til stykket.

Han skroller videre nedover skjermen, og bilder tatt fra alle verdenshjørner dukker opp.

– Man blir jo god på det man driver med bare man holder på lenge nok. Men i Norge er ikke markedet stort nok til at man kan spesialisere seg for mye. Det har gjort at jeg har måttet bli god på alle typer foto. Man må liksom være litt multikunstner.

Bildene er ikke arrangert etter tema eller år, men mer som en vakker collage. Akt, natur, bygninger – de er der, side om side. Ofte i forfriskende kombinasjoner.

– Det er ikke en kurator som har valgt ut for meg. Jeg har valgt bilder jeg selv ville ha med. Som jeg er fornøyd med. Som jeg selv ville likt å se i en fotobok.

Han viser bilde av en kvinne som står på en bro i Venezia.

– Jeg er ikke en sånn type som tar med meg kamera når jeg skal på fest eller bare skal ut en tur. Jeg skiller nok veldig mellom det å være privatperson og det å være fotograf. Du finner ikke bilder av mitt privatliv, for å si det sånn. Men på den annen side, denne boken viser jo mitt liv. Bak kamera.

Boken Qvalified er en praktbok på 380 sider og viser bredden og kvaliteten i Qvales fotografier.

Manhattan Bridge

Matterhorn Top II