Å se mesterverk under åpen himmel er ingen kunst. Her er er en guide til noen skulpturer man kan oppleve i Oslo.

Store tanker

Lengst oppe i Torshovdalen i Oslo står HODET N.N. av Marianne Heske. Skulpturen er en massiv kopi av et lite dukkehode Heske fant på et loppemarked i Paris i 1971. HODET N.N., støpt i bronse og 7 meter høyt, ble i 2014 plassert i et lite amfi med grønne plener på alle sider. Her kan man nyte gode timer i solen (med eller uten en medbragt piknikkurv) og la de store tankene flyte fritt som skyer på en blå himmel.

Peer, du lyver!

En kanskje ukjent perle for mange er Peer Gynt skulpturpark på Løren. Parken inneholder 23 skulpturer av norske og internasjonale kunstnere, fra noen av de mest anerkjente til mer ukjente bidragsytere. Skulpturene tar utgangspunkt i temaer hentet fra Peer Gynt av Henrik Ibsen, og alle kunstnerne har tolket det berømte skuespillet på sin måte. Parken ble åpnet i Ibsen-året 2006, 100 år etter forfatterens død. Den ligger fem minutter fra Løren T-banestasjon, og det er muligheter for pizza og is når poden har gjettet seg til alle scener som er gjengitt.

Den høye C

Selv om det kanskje ikke blir noen konserter innendørs i sommer, kan det likevel være verdt å ta turen til Vika. Foran konserthuset, på Johan Svendsens plass, finner vi Heptakkord, en skulptur i bronse av Turid Eng. Heptakkord er et musikkuttrykk, en skala med syv toner innenfor en oktav. Og skulpturen kan minne om et syvmannskor. Skulpturen er hevet litt over bakkenivå fordi det egentlig skulle vært et vannspeil under. Som den står nå, «svever» koret over bakken, og den tette gruppen av mennesker som løfter seg i sang, kan også gi assosiasjoner til orgelpiper. Ved inngangen til konserthuset finner vi Harald Oredams skulptur Jordmusikk. 7 meter høy og med en utstrekning på drøyt 14 meter tar den nonfigurative skulpturen i sveiset kobber området i besittelse. 

Granitt på kampen

Hvis sommerferien blir for lang og poden savner skolen, kan dere ta en tur opp til Kampen. Skulpturen Lærerinnen med barna (1963) av Knut Steen på Kampen skole er en stedstilpasset figurgruppe i granitt. Skulpturen fremstiller en liten skoleklasse i forenklet konfigurasjon. Skulpturen ble gitt som gave i forbindelse med skolens 70-årsjubileum i 1965. Knut Steen lagde samtidig en flott smijernsport med barnemotiver.

Skapningen fra Iddefjord

Den amerikanske kunstneren Martin Puryear ville skape en figur som kunne oppleves både sanselig og visuelt. Verket står oppført foran Oslos nye hovedbibliotek og er en deilig og organisk form i det moderne bylandskapet i Bjørvika. Granitten (som også Vigeland brukte) innbyr til berøring, og det er lett å la hånden gli over denne mytiske skikkelsen som har kommet opp fra fjorden og satt seg ned mellom de store kulturinstitusjonene våre. Kanskje den skal minne oss på at selv om vi blir kloke og kultiverte, må vi ikke glemme eventyret.

Den hengte elev

Den verdenskjente kunstneren Antony Gormley har laget en skulptur til Kastellet skole som er plassert på en litt uvanlig måte. Skulpturen, som er et slags stilisert ungt pikemenneske, henger nemlig opp ned under broen ved skolen. Verket fikk tittelen Permanent Pupil (2004), er støpt i jern og virker nærmest som den har et beskyttende hylster. Ifølge flere myter vil denne øvelsen gi deg et nytt perspektiv på livet, men om opp-ned-figuren oppfordrer elevene til å tenke annerledes eller om Gormley bare vil at vi skal ta blikket opp fra asfalten, vites ikke. Men litt mystisk er den uansett, piken som henger fra broen.

O jul med din glede … eller?

Midt i en rundkjøring i Oslo, kanskje er du på vei opp til Ekeberg skulpturpark, stusser du muligens over en rød nissemann som ruver i Kongsveien/Oslogate. Santa av Paul McCarthy (kunstneren med et til forveksling likt navn som sangeren) står der så blid med et lite … ehm … juletre i hånden. En 6 meter høy, skinnende rød smijernversjon av julenissen skaper julestemning året rundt, og ikke minst skaper den ivrige samtaler om hva nå egentlig dette … ehm … «juletreet» er for noe … vi sier ingenting …