Uten tittel. Dan Graham. Vågan kommune. Foto: Kjell Ove Stokkvik

Skulpturlandskap Nordland

Reiserestriksjoner og delvis stengte gallerier er en fin anledning til å oppsøke skulpturer under åpen himmel. Skulpturlandskap Nordland består av 36 verk spredt over hele fylket, der hver skulptur er skapt i relasjon til stedet det er oppført. Dan Grahams bidrag finner du i Vågan kommune i Lofoten. Gjennom en konkav form av glass og stål speiles landskapet, en presentasjon som endrer uttrykk når
betrakteren beveger seg rundt skulpturen.

Pieski Outi, Crossing Paths. Foto: NNKM

Digital samling

Nordnorsk Kunstmuseum (NNKM) har gjort hele sin samling digitalt tilgjengelig. Med dette ønsker institusjonen å demokratisere museet, gjøre innholdet tilgjengelig for forskning, utdanning og alle interesserte. Gjennom å vise hva man har vil det også bli tydelig hva som mangler, dermed kan det åpnes for en dialog om institusjonens rolle i samfunnet, uttaler NNKM.

I Magma (2019). Foto: Jenna Sutela

Kunsthall Trondheim

Utstillingen NO NO NSE NSE ved Kunsthall Trondheim presenterer verk av finske Jenna Sutela, et univers der det organiske og teknologiske møtes. Blant annet utforskes maskinens poetiske potensial når lavalampers tilfeldige mønster tolkes til algoritmer, som via en app blir til poetiske meldinger som daglig når publikum som push-meldinger. Kunsthall Trondheim holder åpent i sommer, utstillingen står til 29.08.20.

Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen

Heksemonumentet

Steilneset minnested, Vardø Helt nord i Norge foregikk det heksebrenning frem til slutten av 1600-tallet. I Vardø er det reist et arkitektonisk kunstverk til minne om de 91 personene som ble dømt til døden på bålet. Steilneset minnested kalles også Heksemonumentet og består av en minnehall utformet av den sveitsiske arkitekten Peter Zumthor og en installasjon av den franske kunstneren Louise Bourgeois. Steilneset minnested er tilknyttet Varanger museum og inngår som et av landemerkene i Norges nasjonale turistveger.

Foto: Uten Tittel Forlag

Kunstkritikk i bokformat

Arve Rød. Tekster 2005–2019 er en samling utvalgte kunstkritikker og essay som tidligere har vært publisert i aviser, bøker og utstillingskataloger. Rød drar veksler på sin kunstnerbakgrunn i tekstformidlingen, som forfatteren omtaler som verken akademisk eller spesielt institusjonskritisk, men mer som en famlende samtale om kunst slik man finner den blant kunstnere.

Moonrise. east. November Ugo Rondinone Foto: Susanne Møller-Hansen

Oslo-kunst i det fri 

Sommeren er en fin årstid å oppdage og gjenoppdage all den deilige kunsten som finnes ute i det offentlige rom. De fleste av oss sitter ikke med en oversikt over hvilken kunst som finnes hvor, og da kan det være lurt å søke faglig hjelp. I Oslo finnes f.eks. Fjordløypa som strekker seg fra Frognerkilen og deretter ut til Bygdøy, via Bestumkilen og til Fornebulandet, og Byløypa som strekker seg fra Den Norske Opera & Ballett i Bjørvika og deretter til Akershuskaia, via Rådhusplassen og ut på Aker Brygge og Tjuvholmen Skulpturpark ved Astrup Fearnley Museet. Begge løypene viser 11 kunstverk.
Gå til https://skulpturfjorden.no/nb/skulpturloypene/ for kart og informasjon om verkene. God tur!

Kenneth Blom Løp

Oppfordring!

Korona-krisen har vært hard for alle. Men siden dette er et kunstmagasin, vil vi gjerne slå et slag for kunstnerne. De er en sårbar yrkesgruppe og svært avhengig av salg, kommisjoner og utstillinger for å tjene til livets opphold. Mye av dette har ikke vært mulig mens verden står på vent. Derfor er det ekstra viktig at vi som verdsetter kunst, trår til. Ikke vent med å gjøre den investeringen du hadde planlagt. Kjøp kunst til konfirmanten, til brudeparet og til hytta. Kjøp på nett eller direkte fra kunstneren (bare ring, de hører gjerne fra deg!), eller våg deg ut i de galleriene som holder åpent. Kjøp noe, og kjøp det nå! Det blir satt uendelig pris på!