Han er kjent for sine hester i sprang og idrettsmenn i full fart. Nå lager han skulptur av Norges favorittskiløper Petter Northug.

KUNST har tatt en prat med skulptør Tore Bjørn Skjølsvik som får bronse til å bevege seg og leire til å løpe.

Det er ikke første gang Tore Bjørn Skjølsvik lager skulpturer av kjente idrettsfolk. Ingrid Kristiansen, John Arne Riise, Ole Gunnar Solskjær og Oddvar Brå har alle blitt foreviget av kunstneren.

– Jeg er fascinert av å skape bevegelse i materialet, og da er jo idrettsfolk ypperlig å portrettere. Du kan nesten sammenligne det med pantomime der det er min oppgave å «fryse» akkurat den rette bevegelsen som er illustrerende for den avbildede personen.

Skjølsvik er kjent for sin ærlige, naturalistiske stil. Upolerte overflater og struktur i materialet gir liv og spill til figuren.

Hvordan jobber du deg frem til en ferdig skulptur? 

– Det begynner med skissearbeid. Lage tegninger som fanger det gjenkjennelige ved en person. Jeg er jo ikke typen som står med skisseblokka i snøen på Holmenkollen, så det meste av informasjonen jeg trenger, henter jeg fra TV. Etter skissene lager jeg mindre utkast i leire, av ansiktet og så hele kroppen.

– Det er jo helt essensielt å få modellen inn i studio og gjøre noen levende studier. Både der de illustrerer bevegelse og der de står helt rolig til selve portrettet – slik at jeg virkelig kan fange det karakteristiske.

Hva er det som er karakteristisk med Northug, da?

– Det er måten han skøyter på. Det store bakhodet. Den åpne munnen. Blikket som alltid er festet fremover … (Skjølsvik ler) … og et skihopp av en nese. Spørsmålene som har dukket opp, er om jeg skal lage ham med eller uten briller, men ender nok på uten; vi vil jo gjerne se det skarpe blikket. Noe annet er om stavene skal være inntil kroppen eller opp i luften. Det gir mer fart når de er i luften, men materialet blir da også mer sårbart og kan lett bli utsatt for hærverk.

Han tenker seg om. – Men det blir nok likevel stavene opp i luften … det gir mer dynamikk.

Han gleder seg til å få den levende Northug inn i studio.

– Han har mange morsomme kommentarer og er flink til å erte på seg svenskene, så dette blir sikkert artig.

Skjølsvik regner med å bruke cirka et år på å ferdigstille skulpturen, som skal bli to meter høy og støpt i bronse. Hvor den skal stå, er enda ikke bestemt, men det er allerede stor interesse for prosjektet.

Imens kan publikum glede seg over hans mange skulpturer som står plassert rundt om i landet. På Tjuvholmen i Oslo kan man se flere av hans rytterskulpturer. Vesleblakken i Rendalen, Arbeideren på Lillestrøm og bysten av Gatebarnas far, Arne Skarpsno, ved Oslo S er bare noen av hans kjente verk som kan oppleves ute i det fri.