Cathrine Bergsrud, Helene Knoop ogTurid Spildo har tatt penslene i en annen hånd og malt menn.

Gjennom hele kunsthistorien har vi blitt vant til å se mannen som kunstner og kvinnen som modell og muse. Hva skjer når rollene reverseres og det kvinnelig blikk får definere mannen? Helene Knoop, Turid Spildo og Cathrine Bergsrud har tatt penslene i en annen hånd og malt menn. Resultatet kan du se på Hankø Hotell i påsken, og deretter blir serien utvidet med nye malerier som vises i Krapperups Konsthall i Sverige i 2020.

Helene Knoop: – En ny motivverden har åpnet seg opp for meg. Det å speilvende kjente motiver gjør at jeg må tenke annerledes, f.eks. far og barn fremfor mor og barn.  

Kjøp her

I kunstens verden tilhører det fortsatt sjeldenhetene at mannen er objektet og kvinnen er den som definerer ham. I utstillingen Kvinner maler menn har de tre billedkunstnerne speilvendt rollene og dermed gitt historiene om mannen en ny vinkling. Kanskje vil en kvinnes blikk tillegge mannen noen positive roller som han ikke ville gitt seg selv? KUNST har tatt en liten prat med kvinnene bak utstillingen Kvinner maler menn.

Kan dere fortelle litt om tematikken i maleriene?

Helene Knoop: – Utstillingen viser rett og slett menn! Turid Spildo har valgt å fokusere på småkonger, og fremstiller dem i sitt eget miljø og med selvvalgte attributter. Heltestatusen som menn gjerne har blitt pådyttet, har Cathrine Bergsrud valgt å vri litt på, og heller fremstille den følsomme mannen. Jeg har tatt for meg ytterlighetene i en manns verden, og kjente figurer: blotteren, den kamplystne og … Jesus. Det passer jo sånn sett fint med påsken at det også er tre Jesus-motiver med på utstillingen. Jesus – kanskje verdens mest portretterte mann?  

Cathrine Bergsrud har fokusert på temaet Sønnen, mannen som sønn.

– Jesus var Marias sønn, men også Guds menneskesønn … litt av et ansvar som hvilte på sønnens skuldre … Menn skal også – overfor andre menn – være den som erobrer kvinnen, som eier land, den fysisk sterke. Men på tross av kjønn og maskuline talenter – mannen er også følsom og lidenskapelig, overfor et annet menneske eller i sammenheng med sitt livsverk og sin jobb.

Hva slags tanker har dere gjort dere under prosessen med å kun male menn?

Helene Knoop: – En ny motivverden har åpnet seg opp for meg. Det å speilvende kjente motiver gjør at jeg må tenke annerledes, f.eks. far og barn fremfor mor og barn.  

Cathrine Bergsrud: – Jeg er svært opptatt av det tidløse i mennesket, det som gjør oss til mennesker og ikke kjønn. Håper vi kan inspirere mannlige malere til å se annerledes på hvordan de fremstiller og maler både oss kvinner og menn.

 Tenker dere at dagens mannsideal er blitt for snevert?

Cathrine Bergsrud: – Det er spennende å bryte ned pålagte rollemønster og la det handle om et menneskelig språk vi alle kan relatere til, noe gjenkjennelig. En kvinnelig maler har kanskje mindre problem med å se skjønnhet både hos en mann og hos en kvinne. Det er nok generelt vanskeligere for en mann å se en annen manns skjønnhet uten at det medfører dumme fordommer.

– Jeg må innrømme at jeg elsker menn, og jeg elsker å male dem, sier Helene Knoop, – og hvis jeg kan bidra til å forandre en ensidig fremstilling av mannen, vil jeg veldig gjerne det!

Utstillingen står til 22. april på Hankø Hotell, og i 2020 kan den oppleves på Krapperups Konsthall i Sverige.