Trondheim har mer kultur å by på enn Nidarosdomen. KUNST har tatt runden i denne byen som begynner å ligne en skikkelig kunstaktør.

On Coexistence – Marjetica Potrc på Kunsthall Trondheim. Foto: Aage A. Mikalsen

Kunsthall Trondheim

Samtidskunst på sitt beste

Kunsthall Trondheim er en institusjon for samtidskunst på internasjonalt nivå. Kunsthallen skal styrke den lokale kunstscenen og være den sentrale arenaen for samtidskunst i Trondheim by og Trøndelagsregionen. I tillegg til utstillinger vil kunsthallens lokaler ukentlig romme et dynamisk program – konserter, performancer, video screenings, foredrag og poesiopplesninger. Frem til 2019 skal Kunsthall Trondheim fokusere på disse områdene: bærekraft, klima og økologi, internasjonal samtidskunst, kunst fra ikke-vestlige perspektiver, kunst som tematiserer normative kjønnsroller og seksuell identitet, og fremme yngre kunstnerskap, særlig med tilknytning til Trøndelagsregionen.

kunsthalltrondheim.no

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

Kunsthåndverk og tradisjoner

I Munkegata i Trondheim finner du Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum,  et nasjonalt museum med ansvar for å samle, forvalte og formidle kunsthåndverk og design. Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum ble grunnlagt i 1893, og startet umiddelbart å samle på sin egen samtids kunsthåndverk og design. Sammen med organisasjonen Norske Kunsthåndverkere og kunstindustrimuseene i Oslo og Bergen har museet siden 1990 hatt ansvar for Norske kunsthåndverkeres fond til innkjøp av norsk kunsthåndverk fra samtiden. Fondet har satt museene i stand til å dokumentere utviklingen i norsk kunsthåndverk. I museets tre etasjer finner du interiører designet av Henry van de Velde og Finn Juhl, Hannah Ryggens politiske billedvev, en samurairustning og japanske netsuker, en imponerende art nouveau-samling – og tusenvis av andre ting. Museet vektlegger gode, skiftende utstillinger og har et aktivt og variert arrangementsprogram. Museet har også en omfattende museumsbutikk hvor man kan finne flotte gjenstander

nkim.no

Foto: Christina Undrum Andersen / TKM

Trondheim kunstmuseum

De store linjene

Trondheim kunstmuseum (TKM) viser både utstillinger fra sin omfattende samling av norsk og internasjonal kunst og samtidskunstutstillinger. Museet har to visningssteder: TKM Bispegata og TKM Gråmølna. TKM Bispegata er museets hovedarena og ligger ved Nidarosdomen, her finner du også en flott museumsbutikk. I TKM Gråmølna i Trenerys gate ved Nedre Elvehavn finner du verk fra Kunstgaven Håkon Bleken og andre utstillinger. Gjennom et omfattende utstillingsprogram  ønsker museet å forene internasjonal relevans med en forankring i lokal kunsthistorie. Museets virksomhet bygger på en rik samling med tyngdepunkter i norsk gullalder, mellom- og etterkrigstid og samtidskunst. Hovedvekten ligger på tiden etter 1960, så her kan man virkelig oppleve stor norsk kunst fra etterkrigstiden. Museet forvalter også en av verdens største kunstpriser: Lorck Schive Kunstpris, som deles ut annethvert år etter en spennende prosess der fire kunstnere blir invitert til å skape et verk og en av aktørene blir valgt som vinner av en pris på en halv million kroner.

trondheimkunstmuseum.no

Minneutstilling over Per Kirkeby på Galleri Ismene.

Galleri Ismene

Store navn og høy kvalitet

Galleri Ismene har siden oppstarten i 1982 vært et av Norges ledende privatgallerier, med hovedvekt på norsk og internasjonal billedkunst. Her arrangeres det en rekke separatutstillinger med noen av våre fremste kunstnere. Parallelt med kontinuerlig utstillingsvirksomhet driver galleriet åtte grafikklubber og edisjonsvirksomhet av grafiske opplag. I tilknytning til galleriets lokaler finnes også en kunstbokavdeling og et rammeverksted. Galleriet holder en høy kunstnerisk standard og innbyr til unike kunstopplevelser. Galleriet ligger i bydelen Ila, rett ved den vakre Ilaparken.

ismene.no

Modern Art Gallery

Inkluderende og kompetent

I trivelige, store lokaler over to etasjer midt i Trondheim ligger galleriet som har 30 års erfaring med kunstformidling. Modern Art Gallery viser til enhver tid kunst fra om lag 50 kunstnere i forskjellige teknikker og uttrykk. Her finner man i tillegg til billedkunst også skulptur, keramikk og glasskunst. Servicen er kompetent og sikrer en positiv kunstopplevelse. Galleriet tilbyr også fagmessig innramming av bilder i eget rammeverksted.

modernartgallery.no

Ståle Gerhardsen har malt fasaden hos Østerlie. Foto: Gerhardsen&Karlsen

Østerlie Kunst & Farge

Det lille ekstra

På Søndre gate i Trondheim ligger en av Norges beste spesialforretninger for tegne- og kunstmateriell. Alle som jobber her er utdannet innenfor malerfaget eller tegning, form og farge, og har lang erfaring i bransjen. Du er derfor garantert god faglig veiledning om materialer og uttrykksmåter. Dette fikk magasinet KUNST selv erfare de vi strandet i Trondheim med grafiske trykk som var for store for envher ferdigprodusert kunstmappe. Ikke noe problem for Østerlie. De spesiallaget en super mappe på en time, og trykkene kom seg trygt til Oslo. Takk til Sissel og Albert for formidabel service!

osterlie.no

Trøndelag senter for samtidskunst

Eksperimentell samtidskunst

Sentralt plassert i Trondheim ligger denne kunstnerstyrte formidlingsinstitusjonen (TSSK), som ble etablert i 1976. Stedets formål er å vise nyskapende og eksperimentell samtidskunst. Her kan man oppleve cutting egde-kunst, produsert av individuelle kunstnere eller kunstnergrupper. TSSK er også vertskap for den kollektive landsdelsutstillingen Trøndelagsutstillingen. Dette er en arena der prosjekter utvikles, du kan delta på seminarer og debatter, utfordres kunstnerisk og oppleve spennende samtidskunst du antagelig ikke vil få se så mange andre steder.

samtidskunst.no

Dropsfabrikken

Høyt under taket

Eier og gallerist Sissel Fjærem Giæver åpnet 28. februar i år et nytt galleri i det gamle fabrikklokalet i Nedre Ila 27: Galleri Dropsfabrikken, tidligere Erbes Dropsfabrikk, hvor det ble produsert sjokolade, sukkertøy og andre søtsaker. Her er det høyt under taket, et preg av kunsthall, hvor rommene gir mulighet for spennende utstillinger. Satsningsområdet er den norske samtidskunsten, med 5–6 utstillinger i året. Formidling av utstillingene gjøres ofte gjennom kurs og foredrag med ønske om å skape gode kunstopplevelser for byens befolkning og tilreisende. Mål og ambisjon er at Dropsfabrikken skal bli en spennende kunstdestinasjon. Anniken Storhaug er ansatt som Galleri Dropsfabrikkens kunstneriske leder.

dropsfabrikken.no

Ringve Musikkmuseum

En musikals oase

Ringve Musikkmuseum er vel strengt tatt ikke et kunstmuseum, men det er så vakkert at vi tar det med likevel. Museet ligger nydelig plassert i Ringve botaniske hage, og gården har bygninger fra fire århundrer. En musikalsk oase der man kan oppleve musikkhistorie og en omfattende samling med over 2000 musikkinstrumenter fra hele verden, samt originalmanuskripter. Her er det også en bildesamling av norske musikere og komponister samt et omfattende lydarkiv, så her kan den musikkinteresserte virkelig boltre seg.

ringve.no

Gerd Tinglum – Biotop. Fotof: Steinar Johansen

Kunstmuseet Nord-Trøndelag

Kunst til alle

Kunstmuseet Nord-Trøndelag ligger i Namsos og het tidligere Nord-Trøndelag fylkesgalleri; det første fylkesgalleriet som åpnet i Norge. Tanken var å formidle profesjonell billedkunst og kunsthåndverk til alle fylker, slik at distriktsbefolkningen skulle få sine egne nasjonale kunstinstitusjoner. Og her har Kunstmuseet Nord-Trøndelag virkelig oppfylt sine ambisjoner. Museet har fått ansvar for flere kunstsamlinger som til nå består av ca. 2000 verk. I tillegg har de ansvar for verk av den kjente maleren Johs Rian. Museet har en aktiv utstillingsvirksomhet hvor både verk fra samlingen og samtidskunst blir vist. Her er det mulig å være med på omvisninger og besøke verksteder, og museet tilbyr også et pedagogisk tilbud spesielt rettet mot skoler. Kunstmuseet Nord-Trøndelag har en egen kunstbutikk som tilbyr et bredt utvalg av billedkunst og kunsthåndverk av kunstnere fra hele landet. Her finner du smykker, keramikk, glass, tekstil, grafikk og maleri for salg, samt et godt utvalg av bøker, kataloger, plakater og kunstkort.

kunstmuseet.no

Galleri SG

Sjarmerende og kunnskapsrikt

Galleri SG ble etablert i 2003 og startet samtidig med kunstformidling på Hotel Rica Nidelven (nå med nye eiere og nytt navn; Hotel Scandic Nidelven). Her er det fortsatt skiftende salgsutstillinger av kunst, i et miljø hvor folk ferdes på kongresser, reiser og restaurantbesøk.

Galleri SG ligger i byens hyggelige bryggerekke i Kjøpmannsgata. Galleriet representerer en rekke kunstnere i forskjellige sjangere. Det er rundt 6 separatutstillinger per år, med kollektivutstillinger imellom.

Galleriets naturlige og autentiske sjarm og sus av historie – brygga er fra 1881 – får besøkende til å trives, man går sjelden ut uten et bilde under armen (eller med et ønske om kjøp i tankene).

galleri-sg.no

Babel

Visningsrom for kunst

Det kunstnerdrevne visningsrommet Babel, en del av Lademoen Kunstnerverksteder (LKV), fokuserer på samtidskunst og utvikler kunstprosjekter. Stedet presenterer også internasjonale gjestekunstnere og samarbeider med andre kunstnerdrevne verksteder. Her finner man nisje-bokhandelen Babel Bok. Babel er et must hvis du har lyst til å utforske konseptuell kunst og sette deg inn i kunstprosjekter som krever litt av deg som betrakter.

babelkunst.no