Kunstnerliv

Håkon Bleken pryder coveret til boken Kunstnerliv.

På en nær og leken måte har Anne Marit Muri (tekst) og Bjørn Wad (foto) portrettert kunstnerlivet til en rekke av våre mest anerkjente billedkunstnere. Resultatet er en storslagen dokumentarisk kunstbok på 400 sider som gir oss et glimt av menneskene bak kunsten.

Aktuell

23. august–2. september 2018
Gruppeutstilling og boklansering av Kunstnerliv.
Galleri Fineart

– Jeg kom på idéen i 2013 og tok kontakt med Bjørn i 2014. Da jeg presenterte han for idéen om å ta bildene til boken ble han veldig begeistret og takket ja på flekken, forteller tidligere redaktør for magasinet KUNST, Anne Marit Muri.

Torsdag 23. august er det duket for gruppeutstilling og boklansering på Fineart. De nitten kunstnerne som er representert i boken og som vil være på åpningen er Sverre Bjertnes, Håkon Bleken, Kenneth Blom, Frank Brunner, Lars Elling, Jan Groth, Liv Heier, Håvard Homstvedt, Svein Johansen, Anki King, Ida Lorentzen, Thorvald Lund-Hansen, Hilde Mæhlum, Martine Poppe, Vebjørn Sand, Tore Bjørn Skjølsvik, Ingeborg Stana, Marie Storaas og Elisabeth Werp. På poetisk vis er de portrettert og beskrevet gjennom foto og tekst.

– Kunstnerlivet er en spesiell måte å leve på. Selv om disse kunstnerne er vellykket er de også åpne om at livet har sine krevende sider, forteller Muri, som har stått for utvalget av kunstnerne i boken.

At de representerer en variasjon i uttrykk ble viktig for prosjektet. Et fellestrekk er imidlertid at flere har markert seg både i Norge og på den internasjonale kunstarenaen. Muri forteller at Ida Lorentzen heiet på prosjektet fra første stund.

– Ida Lorentzen var den første jeg spurte. Da hun takket ja tenkte jeg at dette kanskje var mulig å få til. Hun er presentert først i boken som en takk, forteller Muri.

Bjørn Wad og Anne Marit Muri

I den dokumentariske kunstboken Kunstnerliv har Anne Marit Muri og Bjørn Wad portrettert en rekke anerkjente norske billedkunstnere. Torsdag 23. august blir det boklansering og åpningsutstilling på Fineart. Foto: Kaja Møller-Hansen

Sterke livserfaringer kanalisert gjennom kunsten
Kunstnerliv formidler sterke historier og livserfaringer, og hvordan kunstnerne på hver sin måte får utløp for sine opplevelser i kunsten. Nærheten og åpenheten som preger tekstene gjør at leseren sitter igjen med en større forståelse for hvilke hendelser som har preget akkurat deres kunstnerskap.

Ida Lorentzen er åpen om at hun som tjueåring mistet sin mor i selvmord og hvordan hun kanaliserer tapet av moren gjennom kunsten. Sverre Bjertnes forteller åpent om alkoholproblemer og hvordan han som ung søkende mann eksperimenterte med kunstnermyten, som han i dag tar fullstendig avstand fra.

Elisabeth Werp forteller om sammenbrudd da hun gikk litteraturstudier i Sverige og hvordan brikkene falt på plass etter at hun valgte å satse på kunsten.

Som Wad poengterer:
– Det er mye følelser i denne boken.

På forsiden ser vi det gjenkjennelige bakhodet til kunstnerikonet Håkon Bleken. Med kjemmet hår og ikledd en litt for stor skjorte. Det klassiske svart/hvitt formatet er gjennomgående for alle portrettene i boken.

– Det ble viktig for oss å finne et cover som fortalte noe om innholdet i boken uten at det favoriserte en spesiell kunstner, forteller Wad.

Kunstnerliv

«Jeg ser alt mer tydelig nå enn da jeg var ung. Naturen er klarere, og tilværelsen er mer gjennomsiktig. Livet mitt består mindre av kulisser i dag», forteller Håkon Bleken i Kunstnerliv. Foto: Bjørn Wad.

Kunstnerliv

Ida Lorentzen i birøkterdrakt utenfor sitt hjem på Nesøya. Foto: Bjørn Wad.

Kunst til salgs

En hyllest til det gammeldagse håndverket
Bjørn Wad står for flertallet av coverbildene til Magasinet KUNST. For dette prosjektet valgte han å gå vekk fra rigging og planlegging og heller fokusere på å fange det spontane øyeblikket. Fra det digitale til det analoge. Selv beskriver han sammensetningen av bildene i boken som et puslespill som måtte stemme.

– Jeg ville at bildene skulle føles ekte, at det ikke ble oppstilt, og at det skulle være en variasjon i de forskjellige kapitlene, forteller Wad, som selv stiller ut et utvalg av bildene på åpningen 23. august.

Han trekker frem de uttrykksfulle bildene av Jan Groth som eksempel. Av trærne som omringer ham i parken og av linjene i håndflaten hans.

– Jeg har ikke prøvd å tolke kunsten så veldig, men jeg har alltid sett etter elementer. I bildene av Jan Groth er streken et gjennomgående element, forteller Wad.

Har du et eget favorittbilde?

– Bildet av Sverre Bjertnæs på side 162 er jeg veldig glad i. Det er et eller annet med dramatikken, smellet og enkelheten ved det som jeg liker, avslutter han.

Kunstnerne vil være til stede på åpningen 23. august.

Kunstnerliv
Side 162. «Jeg er lidenskapelig opptatt av å male og føler fort en form for hjelpeløshet når jeg ikke arbeider», forteller Sverre Bjertnæs i boken Kunstnerliv. Foto: Bjørn Wad.
Kunstnerliv

Kenneth Blom er en av de 19 kunstnerne som er presentert i boken.