Nigardsbreen, 1844. Foto: Dag Fosse / KODE

Ved å male Norges storslåtte natur, ga J.C. Dahl landet vårt en identitet, en verdi. Kanskje vi burde dvele litt ved den?

Fredag 4. mai åpnet KODE sommerutstillingen «J.C. Dahl – Naturens kraft», med statsminister Erna Solberg i spissen. Utstillingen er den største presentasjonen av Dahls kunst på 30 år og viser hans utvikling som kunstner gjennom 200 utvalgte mesterverk.

– Det er en hel generasjon av nordmenn som ikke har sett Dahl i sin fulle bredde, men det har de mulighet til nå, sier KODEs direktør Petter Snare. – Vi viser verk som ikke er presentert på over 30 år, samt malerier som aldri før er vist i Bergen. Blant annet har vi store innlån fra Statens Museum for Kunst og Thorvaldsens Museum i København, Slottet i Stockholm, Kunsthaus Zürich og flere private samlinger.

Skaper refleksjon over dagens natur
Johan Christian Clausen Dahl (1788–1857) var grunnleggeren av den nasjonalromantiske kunsten som oppstod på begynnelsen av 1800-tallet, og han regnes som en av de viktigste malerne i norsk og europeisk historie. Fra å være en håndverkskunstner fra enkle kår i Bergen, ble han til slutt hedret som den norske malerkunstens far som selv definerte bilde av Norge. Utstillingen på KODE er bygget opp rundt forskjellige tema. Her møter vi skildringer av naturfenomener og storslåtte utsikter. Fosser og isbreer, vulkanutbrudd og skipsforlis, måneskinnsmotiver, trange fjorder og ville fjellvidder. Direktør Petter Snare håper og tror mesterverkene vil skape refleksjon hos publikum.

– Dahls bilder peker på det vi alle oppfatter som unikt med den norske naturen, det som gjør at vi føler oss hjemme i den norske fjellheimen. – Men denne naturen glipper for oss, breene minsker, fjellet gror igjen, og der hvor Dahl før malte skipsforlis er det nå plastikk som skvulper. Det er umulig å se denne utstillingen og ikke samtidig spørre seg selv hva vi egentlig driver med. Dahl var selv idealist og hadde nok vært opptatt av hva vi gjør med naturen vår.

Bergens Våg, 1834. Foto: Dag Fosse / KODE

Lanserer praktbok
I forbindelse med utstillingen utgis en praktbok, som er den første store publikasjonen om Dahl og hans kunstnerskap på lang tid. Boka inneholder ti artikler, en biografisk oversikt og er rikt illustrert. Her får man også en bildepresentasjon av alle verkene som er med i utstillingen. Den 8. juni åpner KODE i tillegg en utstilling hvor den svenske samtidskunstneren Henrik Håkansson (f.1968) skal gå i dialog med Dahl.

– Vi har invitert Henrik Håkansson til KODE for å lage en stedspesifikk installasjon, forklarer Petter Snare. – Håkansson tar naturen med inn i den hvite kuben, akkurat som Dahl, dog i overført betydning. Men med Håkansson kommer verden mye tettere, ikke mediert eller idealisert – men fysisk. Håkansson fremtvinger refleksjon rundt skaperverket, rundt alle mulige lesninger av ordet. Han har jobbet med tematikken i mange år, og jeg er veldig stolt over å kunne vise hans aller første separatutstilling her i Norge.

Utstillingen «J.C. Dahl – Naturens kraft! kan sees til 7. oktober i år. Etter sommeren følger flere arrangementer som også handler om vårt forhold til dagens natur.

Fra Lysekloster, 1827. Foto: Dag Fosse / KODE

Henrik Håkansson: «A forest divided» fra Lunds Konsthall. Foto: Terje Östling.