Foto: BGE Contemporary Art.

Enten du er fastboende eller på besøk: Stavanger har en pulserende kunstscene – og disse stedene bør du få med deg!

01 Kunsthall Stavanger

Globalt og lokalt

Den flotte bygningen i nyklassisistisk stil som huser Kunsthall Stavanger, ble tegnet av den unge arkitekten Erik Erga i 1925 og er verdt et besøk i seg selv. Ca. 800 kvadratmeter fordelt på seks gallerirom viser norsk og internasjonal samtidskunst av høy kvalitet. I 2013 gikk Stavanger kunstforening over til å bli en kunsthall, noe som impliserer en ny internasjonal satsing. Hit inviteres kunstnere og kuratorer til å utvikle ulike separat- og gruppeutstillinger. Kunsthallen ønsker å inkludere et stort publikum og har derfor etablert en kunstkafé og et kunstbibliotek som er åpent for alle, samt et eget kunstprogram for barn. De har også en nettside som er en aktiv del av utstillingsrommet. Kunsthallens mål er å være en ressurs for byen og en viktig møteplass for kunst- og kulturinteresserte.

kunsthallstavanger.no

 

02 BGE Contemporary Art

Nykommer

Det nyeste tilskuddet på Stavanger kunstscene er BGE Contemporary Art. Her skal 600 kvadratmeter fylles med norsk og internasjonal kunst av høy kvalitet, med navn som Michael Kvium, Fredrik Raddum og Lars Morell. Det er kunstveteranene Eli Lilleeng Ertvaag, Marit Gillespie og Kim Brandstrup som står bak det nyåpnede galleriet, tegnet av det lokale arkitektfirmaet RAMP. Galleriet vil tilføre regionens kunstinteresserte publikum et spennende og nytt tilbud som langt på vei vil matche europeiske kunstinstitusjoner. Se bgeart.com for informasjon om kommende utstillinger.

bgeart.com

 

03 Nuart Festival og Gallery

Stavanger – gatekunstens mekka

Stavanger er blitt internasjonalt kjent som en svært viktig by innen Street Art. Hvis du ikke allerede har gjort det, så ta en annerledes byvandring og oppsøk bygningsfasader med veggmalerier som er laget av både nasjonale og internasjonale seriøse kunstnere. Formatet varierer; fra små og nesten unnselige bilder til kunstverk som dekker hele fabrikkvegger, ofte med inspirerende og tankevekkende motiver. Hvert år arrangerer Nuart en gatekunstfestival i byen, hvor nye tilskudd kommer til byens fasader. Nuart har også et eget galleri – Nuart Gallery – som selger et helt spekter av arbeider inspirert av gatekunst. Alle inntektene fra galleriet går til å finansiere gatekunstfestivalen.

nuartgallery.no

nuartfestival.no

 

Per Christian Brown.

04 Prosjekt Normanns

Kunstneriske ildsjeler

Ned en trapp fra Erfjordgata 8 ligger det kunstnerdrevne prosjektet Prosjektrom Normanns (tidligere holdt til de til i Normannsgata – herav navnet). Kunstnerne Margrethe Aanestad og Elin Melberg driver stedet, og sammen lager de fantastiske utstillinger. Ofte blir kunstnere invitert til å lage stedsspesifikke utstillinger for galleriet. Prosjektet jobber også internasjonalt med å fremme norske kunstnere på den internasjonale kunstscenen. I tillegg til en rekke arrangementer og utstillinger publikum kan være en del av, huser lokalene atelierplass for flere kunstnere.

prosjektromnormanns.com

 

05 Stavanger kunstmuseum

Gammelt og nytt

Langs kanten av Mosvannet i Stavanger ligger Stavanger kunstmuseum med hele 2000 kvadratmeter utstillingsareal til rådighet. Under den store glasskuppelen som troner over foajeen, kan man nyte en kaffe i cafeen, eller man kan kjøpe bøker og designobjekter i museumsbutikken. Som en av byens eldste kunstinstitusjoner tilbyr museet et bredt spekter av kunst gjennom den stadig voksende permanente samlingen av norsk og internasjonal kunst fra 1800-tallet og frem til i dag, og ved midlertidige samtidsutstillinger. Stavanger kunstmuseum har nå ansvar for over 2 600 kunstverk. Tyngdepunktene i den eldste delen av samlingen er landets største Lars Hertervig-samling og et stadig økende antall malerier av Kitty Kielland. Nytt er rommet med Frida Hansens tekstilkunst, som blir hengende på ubestemt tid.

stavangerkunstmuseum.no

 

06 Studio 17

Fort og herlig!

Siden den første utstillingen i oktober 2013 har det kunstnerdrevne visningsrommet Studio 17 hatt som mål å vise i gjennomsnitt to utstillinger i måneden. Denne hyppigheten er en bevisst strategi hvor spontanitet i kurateringen åpner opp for det umiddelbare og lekne – her trenger ikke utstillinger nødvendigvis være planlagt lang tid i forveien. Gjennom pop-up-utstillinger har Studio 17 etablert en lav terskel for å stille ut, samtidig som det legges vekt på høy innholdsmessig kvalitet. Rommet brukes også til foredrag, talks og andre typer arrangementer.

Utstillerne varierer fra unge kunstnere som leter etter sitt første visningssted til etablerte kunstnere som vil vise nye verk på en ny måte.

contemporaryartstavanger.no/place/studio-17/

 

07 Kunstgalleriet

Samtidskunst på høyt nivå

Med noen av Norges fremste samtidskunstnere som Nico Widerberg, Morten Viskum og Thomas Sæverud i stallen kan man vente solide og spennende utstillinger i dette galleriet, som åpnet i august 2000. Over to etasjer kan man finne skiftende utstillinger gjennom hele året, samt et stort utvalg av grafikk fra kunstnerstallen. Flotte og lyse lokaler setter den perfekte rammen rundt opplevelsen. Galleriet ligger dessuten bare et steinkast unna Kunsthall Stavanger og rett over vannet fra kunstmuseet, så hvis du legger opp løypa litt smart, rekker du mye kunst på noen timer.

kunstgalleriet.no

 

08 Rogaland Kunstsenter

Kunstnerstyrt og veldrevet

Bak den fargerike fasaden på Nytorget 17 holder Rogaland Kunstsenter til. Det er en selvstendig, kunstnerstyrt formidlings- og faginstitusjon for visuell kunst, og medlem av det landsomfattende nettverket Kunstsentrene i Norge. Hit inviteres kunstnere til å komme og utvikle egne prosjekter, det arrangeres utstillinger og foredrag, og stedet har et eget bibliotek som er godt oppdatert på samtidskunst og åpent for alle.

RKS utvikler og gjennomfører kunstprosjekter i offentlige og private rom, driver fagutvikling, verner om den kunstneriske ytringsfriheten og er et kompetansesenter for fylkets profesjonelle kunstnere, samtidig som de inviterer publikum inn til å være med på foredrag og utstillinger.

rogalandkunstsenter.no/

 

09 Sølvberget galleri

Stavanger kulturhus

Siden 1987 har Sølvberget, Stavanger kulturhus og bibliotek, vært byens og regionens kulturelle storstue og møteplass. De 15 000 kvadratmeterne har siden da vært fylt med kino, bibliotek, restaurant, Barnas kulturverksted og galleri. Galleriets utstillinger er en del av programmet på huset og skal årlig presentere samtidskunst av høy kvalitet, nyskapende kunstretninger og/eller gjenspeile samfunnsaktuelle temaer. Utstillingene skal tilstrebe å vise arbeider av lokale, regionale, nasjonale og internasjonale kunstnere. Som en del av virksomheten til byens kulturhus er det viktig at utstillingene ses i sammenheng med det øvrige programmet.

Sølvberget er stedet der kunnskap, opplevelse og erkjennelse forenes.

stavanger-kulturhus.no/