Lillian Reif viser frem et godt julegavetips!

Lurer du på hva du skal gi dine kjære i julegave- fortvil ikke lenger. KUNSTs redaktør viser vei bort fra julestresset!

Det skjer hvert år; fire dager før julaften og jeg har ikke kjøpt en eneste julegave. I panikk kaster jeg meg rundt i en svett og stressende virvelvind der jeg kjøper alle gavene i én og samme sleng, noe som blir både dyrt og upersonlig.

Men i år skal alt bli annerledes: Jeg skal nemlig kjøpe kunst til hele hurven! Det hørtes dyrt og vanskelig ut tenker du nå, men nei da, slettes ikke. Og her er hvordan jeg skal gjøre det:

Orntli kunst…
….trenger ikke være så dyrt som man tror. Hvis man ikke nødvendigvis må gi bort et stort oljemaleri av en kjent kunstner, men heller kan velge et lite grafisk verk fra en mindre kjent kunstner, kan man få kunst for noen hundrelapper. Dette gjelder både grafikk og foto. En vinn vinn for alle vil jeg si. Et alternativ er å gå flere sammen om et dyrere verk. I stedet for at alle i familien gir tante Gunda et par sokker hver, slå dere sammen og kjøpe den skulpturen hun alltid har ønsket seg. Det blir garantert den juleaftenen hun aldri kommer til å glemme.

Kunsthåndverk
Kunsthåndverkere er også kunstnere, og jeg har aldri hørt noen klage over at de har fått en vakker kopp, et fat, et smykke eller et tekstilverk i julegave.

Det er mange kunsthåndverkere som holder verkstedene oppe i førjulstiden og det er få ting som gir meg mer julestemning enn å rusle rundt fra verksted til verksted og spise pepperkaker og løfte på håndlagde keramikk-kopper.

Nydelig keramikk av Anne Udnes.

Museumsbutikkene…
…er ofte nydelig pyntet til jul. Jeg klarer aldri å gå inn i en slik butikk uten å minst kjøpe et postkort eller en magnet med en kunstreproduksjon på forsiden. Og her kan man virkelig få tak i vakre og unike produkter. Ofte gjenspeiler utvalget i butikken den utstillingen som vises i museet, men i tillegg er et nøye utvalg av designvarer, kunstbøker og kunstduppeditter også alltid tilgjengelig.

Kunst i bok
Jeg elsker harde pakker under juletreet. Og helst vil jeg at det skal være kunstbøker. Vakre og fulle av kunnskap, bedre blir det ikke! Se linken under for et knippe bokhandlere i Oslo som spesialiserer seg på kunstbøker.
Bokhandlere i Oslo

Det er mange…
…som går med en uforløst kunstner i magen. Hvorfor ikke ta din kjæres kunstneriske ambisjoner på alvor og gi ham et malekurs til jul? Det er nesten ikke grense for hvor mange skoler, kunstnere, kunstinstitusjoner, og kunsthåndverkere som tilbyr kurs i alt fra treskjæring, akvarellmaling, keramikk, skulptur, oljemaling, fotografi- så her er det i grunn bare fantasien og interessen som setter grensen. En gave som gir stor glede og ny kunnskap, og hvem vet – kanskje du får et nytt bilde når semesteret er over!

Det fins et stort utvalg av spennende kunstkurs der ute!

Kunstbøker under treet slår aldri feil.

Magasiner
Det er mange flotte kunstmagasiner det går an å gi bort abonnement på. Det er, bokstavelig talt, gaven som fortsetter å gi gjennom hele året. Her kan dine kjære holde seg oppdatert på alt som skjer innen kunstverdenen og bli kjent med nye kunstnerskap. Bare vær obs på at mange av kunstmagasinene er bransjeblader og passer best for profesjonelle kunstnere. Andre magasinet er mer rettet mot et publikum som ikke nødvendigvis er kunstutdannet, men har en stor kunstinteresse (Magasinet KUNST er i så måte et godt valg i siste kategori vil jeg helt upartisk påstå!) Pakk inn et eksemplar av siste utgave av magasinet og legg det under juletreet sammen med gavekortet! Garantert suksess!

Kunstopplevelser
Kunstopplevelsen er tross alt det viktigste med kunsten. Det å gå på museum , kunstforedrag eller kunstreiser er noen av det beste i livet for min del. Derfor kommer jeg til å gi bort en del kunstopplevelser til de av mine nære jeg mener bør komme seg opp av sofaen og inn i kunstsfæren. De fleste museer tilbyr årsmedlemskap som gir deg gratis adgang og invitasjon ved spesielle arrangementer. Et slags museums VIP, med andre ord. Ellers arrangeres ofte kunstinstitusjoner, hoteller, og kunstklubber foredrag og kunstopplevelser. Her er det også bare fantasien som setter grensen for hvor mye moro man kan gi bort.

Alternativt kan man bli enige om å ikke gi hverandre julegaver i det hele tatt og heller kjøpe gavene sine selv. Da er det ofte ikke grense for hvor mye man er villig til å bruke og hvor lystig julehandelen kan føles. Selv har jeg kjøpt meg to fotografier, det ene tenker jeg er fra meg selv i julegave, det andre skal være fra mannen min (han bare vet det ikke enda).

God jul!