Stort utvalg med fotobøker på Tronsmo.

KUNST drar på oppdagelsesferd blant kjente og ukjente bokhandler i Oslo for å finne den ultimate kunstneriske bokopplevelsen.

«Den menneskelige natur er aldri så svak som i en bokhandel.»

Det var den amerikanske reformatoren Henry Ward Beecher som sa dette. Og han har så rett, så rett, oppdager redaksjonen i KUNST, der vi er innom den syvende bokhandelen denne ettermiddagen. Fotografen holder opp en innbundet utgave av Tarjei Vesaas’ Isslottet. Den er illustrert med fantastiske tresnitt av kunstneren Hans Gerhard Sørensen og nærmeste roper på oss fra hyllene i bokhandelen Cappelens Forslag (som ikke har noe med Cappelens forlag å gjøre). Fotografen kjøper den brukte boken for en slikk og ingenting, og det er kun fordi vi ikke kan drasse med oss en masse poser at vi klarer å begrense våre innkjøp denne dagen.

Man hører støtt og stadig at Oslo mangler små og uavhengige bokhandler, at de store kjedene har tatt over hele markedet. Det er en sannhet med modifikasjoner. Det finnes nemlig en rekke uavhengige steder som selger unike, sære, one of a kind-bøker. Og flere av de store kjedene har utmerkede avdelinger kun viet kunstbøker. Og alt innenfor en liten radius i hovedstaden.

KUNST gir deg en liten guide til et knippe steder vi var innom.

Tronsmo ligger i Universitetsgata.

Tegneserieavdelingen.

Tronsmo

Tronsmo bokhandel har lenge vært en institusjon i det norske litteraturmiljøet, og er kjent for høy kvalitet på litteraturen. De er også helt ledende på tegneserier og illustrerte bøker. Men det kanskje ikke alle er like klar over, er at de har en suveren kunstbokavdeling, da med et spesielt fokus på fotobøker. Vi tar en prat med poet og bokhandler Terje Thorsen, som mener at det viktigste for ham i utvelgelsen av sortimentet, er at bøkene må vekke en begeistring, både hos ham og hos publikum. Hvis ikke pulsen går litt raskere i møte med akkurat den boka, så har den ikke noe her å gjøre, sier han. Han presiserer også at fotograf og bokhandler Jorunn Rike har hatt stor innflytelse på kunstbokavdelingen. Tronsmo bokhandel er ofte vertskap for fotoboklanseringer, og fotografer utgjør en stor del av kundegruppa deres. Bokhandelen er full av originale verk fra kjente kunstnere som Nan Goldin, Morten Andresen og Pushwagner, for å nevne noen, så kunsten i seg selv er verdt et besøk. 

Helga Fanny Jóhannesdóttir på Ark, Egertorvet.

Ark på Egertorget

Ark bokhandel på Egertorget har lenge vært kjent i bransjen som the place to go for å kjøpe kunstbøker. Kunstbokavdelingen deres er enorm, og rommer alt fra sær kunstteori til trendy coffee table-bøker. Dens gode renommé kan man i stor grad takke bokhandler Helga Fanny Jóhannesdóttir for, som selv er utdannet kunstner og som møysommelig har bygget opp avdelingen siden 2002.    

– Jeg følger med på det som skjer i kunstmarkedet av store utstillinger og mønstringer, sier Helga. Trendene vi har sett det siste året, er en økt interesse for bøker med klassiske illustrasjoner innen botanikk og dyreliv, men ellers vi har nok mest fokus på moderne kunst.

Bokavdelingen på YME.

YME

Den trendy butikken YME, som strekker seg over tre etasjer på Paleet kjøpesenter i Oslo, beskriver seg selv som et kuratert univers av mote, kunst, interiør og design. Akkurat på denne turen er vi mest interessert i bokhandelen, med påfølgende café i 3 etasje, som selger et eklektisk utvalg av bøker innen mote, design og foto.  Her kan man også bla i (med tilhørende hvite hansker) spesialutgaver av diverse praktbøker. YME har dessuten et stort utvalg av kunstmagasiner som er lekkert vist frem over to fulle vegger. Butikkmedarbeider Heidi Strand sier at de gjerne ser at folk hygger seg med å bla i bøkene deres mens de nyter en espresso fra cafeen.

Tor Henning Pedersen og Ingrid Nygaard på Nasjonalgalleriet.

Nasjonalgalleriet

At Nasjonalgalleriet huser fantastiske utstillinger, er jo noe de fleste vet, men at de også har en fabelaktig kunstbokhandel som man kan besøke når som helst, helt uavhengig av galleriet, er kanskje noe som ikke er alle bekjent. Det er en spesiell og kanskje litt romantisk følelse man får når man rusler rundt mellom bøker og de nøye utvalgte gjenstander i denne bokhandelen, huset mellom cafeen Den franske sal og foajeen til Nasjonalgalleriet.

– Kunstbøkene er ofte tatt inn i forbindelse med utstillinger som vises i galleriet. Men butikken har også en stor bredde av kunstbøker, med hovedvekt på perioden frem til 1950–60-tallet, forklarer bokhandler Tor Henning Pedersen. Kollega Ingrid Nygaard legger til at produktene i butikken ofte er laget av norske designere, men at de også speiler utstillingen som pågår. De viser frem en lekker dyp blå vase som var utstilt i forbindelse med utstillingen Japanomania i Norden, og undertegnede kom seg så vidt ut av butikken uten å kjøpe den japansk-inspirerte vasen. De legger til at Nasjonalmuseets avdeling for arkitektur og Museet for samtidskunst også har egne bokhandler, med fokus på henholdsvis arkitektbøker og samtidskunstbøker.

Torpedo.

Torpedo

Torpedo bokhandel er på flyttefot om dagen, men foreløpig har de en avdeling på Kunstnernes Hus i Oslo. Torpedo ble startet i 2005 og er en ikke-kommersiell aktør, både som forlegger og bokhandel. De er opptatt av å fremme kunstner-produserte bøker, kunstteori og kunstkritikk. I denne butikken finner du altså det smale av det smale, og gjerne kunstnernes egne publikasjoner i forbindelse med utstillinger. Torpedo er også vert for utstillinger og arrangementer knyttet til boklanseringer.

– Vår profil er å fremme små kunstbokforlag og kunstnernes egne produksjoner, forteller Elin Olaussen og Karen Tandberg som driver Torpedo. Så du finner ikke noen coffee table-bøker her. Men i stedet har vi  publikasjonene du ikke finner andre steder.

Tanum.

Tanum

Hos Tanum bokhandel på Karl Johan blir vi møtt av bokhandler Aud-Kristin Haldorsen som har jobbet på Tanum i 21 år. Hun har hatt ansvar for kunstbokavdelingen de siste 7–8 årene. Hun er selv utdannet kunsthistoriker og kan fortelle at trenden hun merker innen kunstbøker nå, er mer livstils-rettet. Crossoverbøker som tar for seg foto, mote, design og arkitektur i en og samme utgivelse er populære. Innenfor arkitektur er bøker om grønn arkitektur, småhus og norske arkitekter populære. – Men vi selger også mye klassiske kunstbøker som gjerne har et spesielt fokus, sier hun, – gjerne i form av en utstillingskatalog fra en kunstutstilling, eller hvor forfatteren eller vinklingen på kunsthistorien er spesiell. 

Tanums avdeling har et bredt utvalg av norske og internasjonale forlag, så her finner man en solid bredde av det som finnes på markedet.

Cappelen Forslag.

Mulighet for en kaffekopp.

Cappelens Forslag

Cappelens Forslag er en uavhengig bokhandel og cafe beliggende i Bernt Ankers gate 4 i Oslo sentrum. Den eies og drives av ildsjelene Pil Cappelen og Andreas Cappelen, to venner som også tilfeldigvis har samme etternavn. Forslaget kjøper og selger nye og annenhånds titler innen kvalitetslitteratur, og har spesialisert seg på moderne førsteutgaver, antikvariske titler, kultlitteratur og sjeldne bøker.

Kunstbokutvalget deres er noe begrenset, men KUNST er så sjarmert av denne butikken full av kuriositeter, antikviteter og kvalitetsbøker at vi synes den er et lite kunstverk i seg selv. Forslaget er også åsted for tallrike opplesninger, boklanseringer, tv-programinnspillinger, live radio, konserter og lignende, så her er det bare å følge med. Forslaget huser også forlaget som utgir Cappelens Forslags Konversasjonsleksikon.