Når Galleri G i Sandnes stiller ut Pia Myrvolds litografier er det en retrospekt utstilling som viser kunst i et helt spesielt format som har fulgt kunstneren i tretti år.

For de fleste er kanskje Pia Myrvold (1960) mest kjent som klesdesigneren som gjorde stor suksess i Paris på nittitallet. Men både før og etter har hun jobbet i mange formater og stilt ut i blant annet New York, Roma, København og Oslo.

Nå har hun en retrospekt utstilling i Sandnes utenfor Stavanger der hennes 30 års erfaring som billedkunstner blir vist. Det er litografier i en helt spesiell størrelse; nemlig 85 x 530 mm.

Daglig leder i Galleri G, Ruben Thuv, tar KUNST på en omvisning i galleriet og forteller om bakgrunnen for det spesielle avlange formatet Myrvold bruker på alle bildene sine.

– I 1986 var Pia Myrvold i Rogaland Kunstnersenter for å trykke sitt første litografi.

På vei ut av lokalet siste dag, fant hun en hel del avkapp i containeren til kunstnersenteret. Det var strimler av det beste Archer papir som var skåret vekk av trykkeriet. Som fattig kunstner visste Myrvold hvor dyrt papiret var, og tok med seg hjem en bunke og tenkte hun kanskje kunne bruke det som julekort.

Pia Myrvold med sitt velkjente format.

I atelieret satt hun å skisset i dette uvanlige formatet da en venninne kom innom og ville kjøpe det. Uvant med å selge, tenkte hun ikke så mye mer på det, men skisset videre på neste ark, som også ble solgt umiddelbart. Her var det åpenbart noe som traff publikum.

Frem til 1996 laget Myrvold en hel del akvareller i det samme formatet som stadig vekk fant sine kjøpere. Så da et Oslo-firma kontaktet henne for å kjøpe et stort antall av serien, startet hun med litografi isteden for akvarell.

Ved Atelier Clot Bramsen trykket hun de fire første motivene i 1996, og siden har det blitt laget nærmere 50 motiver i det særegne formatet. Og alle bildene stilles nå ut ved Galleri G.

Selv om Myrvold hele tiden har vært en pioner og banebryter inne nye media og teknologi, med store og oppsiktsvekkende prosjekter i Paris, New York, Shanghai og Venezia, har litografiene i dette spesielle formatet fulgt henne gjennom hele hennes karriere. Inntektene fra nettopp disse bildene har gjort det mulig for henne å gjennomføre store krevende kunstprosjekter.

– For første gang vises serien i sin helhet hos Galleri G. Når man opplever den samlet kommer det frem hvor ulik og variert den er, avslutter Thuv.

Utover serien Format 85x530mm presenteres Pia Myrvolds nyeste grafiske verk.

Utstillingen varer tom. 22.10.17.