Foto: Mads Nissen/ Politiken for Nobels Fredssenter

Hvordan fotografere en fredsprosess? Og hvordan portrettere menneskene som bygger freden? Det var oppgaven den prisbelønte danske fotografen Mads Nissen sto overfor da han reiste til Colombia for å ta bilder til årets fredsprisutstilling.

Hope over fear

vises frem til 26. november 2017 på Nobels Fredssenter i Oslo.

Les mer her

– For meg var det en fantastisk oppgave å få. Å skulle berøre og opplyse andre mennesker om en historie jeg selv brenner slik for. Og la dem ikke bare se colombianerne, men komme tett på dem, – få dem under huden.

Mads Nissen er en dansk fotograf av internasjonalt format, ansatt i Politiken og belønnet med en rekke priser, blant annet den prestisjetunge Årets bilde i World Press Photo i 2015. Han kjenner Latin-Amerika godt etter å ha bodd i Venezuela som tenåring, og har tidligere laget en dokumentarserie om internt fordrevne i Colombia – der over fem millioner er på flukt i eget land etter den femti år lange borgerkrigen. Da det 7. oktober 2016 ble klart at det var Colombias president Juan Manuel Santos – og med ham hele det colombianske folket – som ble tildelt Nobels Fredspris, tok det ikke lang tid før Nissen satt på et fly på vei mot Colombia.

Sammen med journalist Dorrit Saietz reiste han dypt inn i det krigsherjede landet – fra presidentpalasset til slummen, fra regnskogen til fjellene. Overalt traff han mennesker som var trette av krig, merket av frykt og som hungret etter fred. Håpet fant han i øynene til de tusenvis av demonstrantene som sto på Bolivar-plassen i Bogota dag etter dag, etter at den første fredsavtalen var blitt nedstemt i en folkeavstemning. Håp fant han også på en seng i FARC-leiren El Diamante: To år gamle Sara Manuela, som Nissen fotograferte mens hun sov omgitt av et våpen og uniform, er i seg selv et løfte om fred. For i en FARC-leir er det normalt ikke lov å ha barn. Men foreldrene hennes tok sjansen og satset på at fredsprosessen lykkes.

Foto: Mads Nissen/ Politiken for Nobels Fredssenter

25 store fotografier, tatt i de spente ukene mellom nei-et i folkeavstemningen og undertegnelsen av en ny fredsavtale i Colombia, utgjør årets fredsprisutstilling. Den ble åpnet av fredsprisvinner Santos 11. desember i fjor, og blir stående til november i år. Bildene av et folk midt mellom frykten og håpet har ikke blitt mindre aktuelle i de månedene som har gått siden de ble tatt.

– Jeg tror på freden, sier Mads Nissen, som har vært tilbake i Colombia flere ganger siden i fjor høst. – Folk jeg møter er så fornuftige og har samtidig så utrolig mye mer å tape på fortsatt krig enn på fred. Akkurat nå er jeg veldig bekymret for de mange drapene på ledere fra sivilsamfunnet, og for den ekstreme fattigdommen, usikkerheten og kriminaliteten som fortsatt preger alle lag av samfunnet, sier Nissen. – Men jeg setter min lit til den voksende middelklassen og til den fantastiske folkesjelen til disse menneskene som bygger freden dag for dag.