The Met

Hvordan besøker du The Metropolitan Museum of Art i New York – et av verdens største museer – hvis du bare har tre timer til rådighet? Du har en angrepsplan!

Overlevelsesguide

– Åpent alle dager. Åpent til 21 på fredag og lørdag.

– Sett av minimum tre timer til besøket, helst en dag.

– Begynn med The Met hvis du planlegger flere museer på en dag (stakkars deg).

– Vær uthvilt (vin/øl etterpå, ikke før).

– Vit hva du skal se.

– Ha en plan.

– Planlegg et kaféstopp etter maks to timer hvis du skal være der en hel dag.

– Gode sko (selvsagt).

The Met, som museet gjerne kalles av newyorkere, er stort. Det har mer enn to millioner objekter i samlingen, og det er mer enn nok å se i museets 190 000 kvadratmeter. Museet ligger på østre side av Central Park på Fifth Avenue, på den såkalte Museum Mile med blant annet The Frick Col-lection og The Guggenheim Museum i umiddelbar nærhet (de også er verdt et besøk). Med mer enn 6 millioner besøkende i året yrer det med folk til enhver tid, men du kan være heldig og ha et for-holdsvis fredelig besøk en solskinnsdag midt i uken. Vær smart. Godta at du ikke rekker alt på tre timer eller en dag. Ikke på et år en gang. Du må velge bort mye, og da gjelder det å vite hva som finnes og hva du vil se. Vi gir deg innside-infoen du trenger for å få mest mulig ut av besøket!

Bakgrunn

Mot slutten av 1800-tallet, under den såkalte Gilded Age – den gylne æra – da De forente stater (særlig i nord og vest) opplevde stor økonomisk vekst og fremgang, fant ambisiøse hoder ut at New York trengte mer kultur og dannelse. Byens ledere og borgere, businessfolk og filantroper, kunst-samlere og kunstnere samarbeidet om å få på plass et nytt museum. The Met åpnet i 1870, og i 1880 ble museet flyttet til sin nåværende lokasjon på Fifth Avenue og 82nd Street. Museet vokste raskt og ble bygget om og utvidet flere ganger. Da den nye fasaden og «The Great Hall» innenfor inngangen sto klar i 1902, kunne avisene fornøyd konstatere at endelig hadde byen fått et museum som i sin verdighet og storhet minnet om museene i den gamle verden. I dag overgår The Met på mange måter de fleste museer fordi samlingen er så stor, favner over så mange ulike kulturer og holder så høy kvalitet både på innhold og presentasjon.

Hva museet har og ikke har

Målet er å romme det beste fra alle steder og kulturer. Museet har den største samlingen av egyptis-ke artifakter utenfor Kairo – det vil si 26 000 gjenstander inklusive et tempel og flere mumier. De har fem malerier av 1600-tallsmaleren Johannes Vermeer, som så vidt vi vet malte mindre enn 35 bilder i sitt liv. Det finnes en imponerende samling av praktrustninger og våpen som må ses (selv om man vanligvis ikke er interessert i den type ting), og 2 500 europeiske malerier. Det er en egen avdeling for Afrika, Oceania og Amerika; en for Asia; en for islamsk kunst; en for oldtidens nære Østen; en for gresk og romersk kunst; en for drakter og klær; en for tegninger og trykk; en for mu-sikkinstrumenter; en for kunsthåndverk; en for middelalderens kunst; en for moderne og samtids-kunst og en for fotografi. De såkalte Period Rooms er også særegne for museet fordi de er komplet-te historiske interiører som er demontert på opprinnelsesstedet og rekonstruert på museet. Museet ønsker seg nok en Leonardo og en Michelangelo eller to, for det finnes ikke.

Hvis du er spesielt interessert i middelalderen, bør du i tillegg ta turen lenger nord på Manhattan til The Cloisters Museum – en egen avdeling av The Met med fokus på middelalder, hvor det er flotte utstillinger og hvor deler av gamle europeiske klostre er inkorporert i museumsbygget.

The Temple of Dendur

The Temple of Dendur. Gitt til USA av Egypt i 1965, tildelt til The Metropolitan Museum of Art i 1967.

Orienter deg

Tatt i betraktning museets store størrelse er det forholdsvis greit å orientere seg. Begynn gjerne med å ta til høyre i The Great Hall (inngangspartiet) og gå helt inn i den egyptiske samlingen der du fin-ner The Temple of Dendur. Arbeid deg så gjennom Egypt og ut mot den store hallen igjen før du tar turen gjennom de ulike avdelingene i første etasje. Deretter kan du sette kursen opp den store trap-pen. Utstillingene er ikke kronologisk organisert, men godt merket i motsetning til mange andre museer. Skaff deg et kart via nettet før du drar, eller ta med deg et ved inngangen. Hjemmesiden,

www.metmuseum.org, er spesielt god, og du finner mange forslag til turer (se under itineraries), også for barn. Du kan lett søke i samlingen, og det er mange fordypningsartikler på engelsk som er vel verdt din tid.

Bestem deg

Vil du se et utvalg av de mest kjente verkene eller bare konsentrere deg om en kulturkrets? Du kla-rer ikke å vie alt den oppmerksomheten det fortjener, så du må prioritere hardt. Hva skal du kon-templere, hvor skal du sveipe, og hva skal du droppe helt? Noen forslag til hva du kan vurdere å få med deg, finner du nedenfor.

Planlegg dagen

Det er mange store, flotte utstillinger her i tillegg til de faste samlingene, og ofte lange køer. For-håndsbestill billetter hvis du vil se en spesiell utstilling. Museet er åpent syv dager i uken og på fredager og lørdager til kl. 21. Helgene er travle, så det kan lønne seg å komme en ukedag. Det er gratis omvisninger av høydepunkter i samlingen hver dag, samt andre omvisninger der du fordyper deg i et tema. The Met har mange bra opplegg for barn og familier også. Sjekk hjemmesiden.

Få ny energi med lunsj på en av kafeene i første etasje – the Petrie Court Café i avdelingen for eu-ropeisk skulptur er spesielt vakker. Den er lys og luftig, har skulpturer av Rodin og Maillol, og utsikt over Central Park. Det finnes flere andre kafeer, samt en uformell takbar i sommersesongen – The Roof Garden med cocktails og snacks – som er tilgjengelig via heis fra avdelingen for europeisk skulptur. På fredag og lørdag ettermiddag er det også en cocktailbar i annen etasje med utsikt over The Great Hall og live klassisk musikk.

Museumsbutikken er overvettes stor og helt vidunderlig om du liker bøker, reproduksjoner av gam-le smykker eller gjenstander, eller andre kunstinspirerte gaver. Mye bra for barn også.

Følger du denne vandringen, mer eller mindre, tar den deg gjennom store deler av museet. Moder-nisme og fotografi er nesten helt utelatt fordi det ser du så mange andre steder i NY.

Rembrandt

Rembrandt. Aristotle with a Bust of Homer, 143,5 x 136,5 cm, 1653.

Shiva as Lord of Dance (Nataraja)

Shiva as Lord of Dance (Nataraja). (880–1279)

Med barn

Gjør det til en lek. Gå i museumsbutikken først og kjøp postkort av verkene du vil se. Små barn kan klare omtrent 10 bilder, neppe mer. Lek «finn bildene og vinn!» (du har selvsagt en plan og be-stemmer hvor dere skal gå, slik at dere finner og vinner). Når alle bildene er funnet, blir det is eller annet godt. Dette fungerer overraskende bra.

FØRSTE ETASJE 

01 The Temple of Dendur, 10 f.Kr. er et «must see» (Gallery 131), men de andre objektene i Egypt-samlingen er egentlig mer interessante.

02 Europa og Asia – The Arms and Armor Department – må ses. Rustninger og samuraier (Gallery 370–80).

03 Bedroom from the Sagredo Palace in Venice, cirka 1718, hvis du liker barokk luksus i dempede farger (Gallery 507).

04 Frank Lloyd Wright, Living room from the Little House, Wayzata, Minnesota, 1912–14. Ameri-kansk arkitekt og viktig modernist (Gallery 745).

05 Studiolo from the Ducal Palace in Gubbio, cirka 1478–82. Et smykkeskrin av en skrivestue fra den italienske renessansen (Gallery 501).

06 Cubiculum (soverom) fra en romersk villa ved Pompeii, ca. 50–40 f.Kr. Antikke veggmalerier (Gal-lery 165). Du får med deg mye på veien hit, for denne finner du i avdelingen for Greek and Roman Art der alt er nyinstallert.

ANDRE ETASJE

Begynn rett frem med maleriavdelingen. Der finnes blant annet:

07 Rembrandt, Aristotle with a Bust of Homer, 1653. En superb Rembrandt! (Gallery 637).

08 Vermeer, A Young Woman with a Water Pitcher, 1670–72. Mange andre Vermeer-bilder i samme rom (Gallery 632).

Vandre rundt før du vender tilbake til trappen og (med ryggen mot maleriavdelingen) gå til venstre mot Asia, eller til høyre mot avdelingen for islamsk kunst og oldtidens nære Østen.

I Asia-avdelingen finner du blant annet:

09 Astor Court, inspirert av en kinesisk tempelhage fra Ming-dynastiet/1600-tallet (Gallery 218).

10 Shiva as Lord of Dance (Nataraja), 11 årh. e.Kr. (Gallery 240).

Tilbake, på den andre siden av den store hallen i avdelingen for islamsk kunst finner du blant annet:

11 The Damascus Room, 1707 e.Kr. Nok et interiør. Denne gangen fra Syria (Gallery 461).

12 I avdelingen Ancient Near Eastern finner du en assyrisk Lamassu, med menneskehode, vinger og kroppen til en okse og en løve, Mesopotamia, Nimrud, 883–859 f.Kr. (Gallery 401). Disse store beistene voktet portene til de assyriske kongenes palasser. Lignende lamassuer ble nylig ødelagt av IS på Museet i Mosul.

13 Om du er interessert i mote og motehistorie, kan du til slutt ta en sveip i underetasjen (Ground Floor) i The Costume Institute som har nyinstallerte utstillinger. Det er 35 000 objekter i samlingen som strekker seg over 700 år, fra fem kontinenter.