Maud Angelica Behn og Lavrans Borgen. Foto: Anne Vesaas

Maud Angelica Behn og Lavrans Borgen er to kunstnere som har psykisk helse som sin hjertesak. Nå har de samarbeidet om et kunstprosjekt der bildene skal auksjoneres bort på fineart.no, og inntektene skal gå uavkortet til Mental Helse Ungdom.

Aktuell

Følg nettauksjonen
Tidsom 29.jan–8. feb 2023:
fineart.no

 

Maud Angelica Behn rørte en hel nasjon med sin åpenhet og sorg da hun holdt tale i sin fars begravelse for tre år siden. Hun ga mange som sliter med psykiske problemer et håp da hun understreket «at det finnes alltid en utvei, selv om det ikke føles sånn». I 2021 ga hun ut boken Tråder av tårer, en poesibok der hun både har skrevet diktene og laget illustrasjonene. Nå er hun aktuell med malerier skapt i samarbeid med Lavrans Borgen (f. 2003).

Borgen har, til tross for sin unge alder, rukket å etablere seg i den norske kunstverdenen og kan skilte med utsolgte utstillinger og stor etterspørsel etter de fargerike og uttrykksfulle bildene.

Både Borgen og Behn har valgt å være åpne om å selv slite med psykiske utfordringer, og om det å være pårørende og støtte venner med problemer.

Borgen har fortalt at hans tidligere planer om å bli profesjonell fotballspiller ble stoppet av angst og et altfor stort prestasjonspress, og han måtte søke hjelp hos psykolog og psykiater. En del av terapien var å skape kunst, og etter hvert fant han den kunstneriske prosessen så helbredende at han valgte å fortsette som kunstner.

I dag er de to kunstnerne bestemte på å gjøre en innsats og en forskjell for mennesker som sliter. Men de vil gjerne gjøre det på sin måte, en kreativ måte. Resultatet er blitt to malerier. Først har de diskutert og blitt enige om rammene for bildets budskap, så har de byttet på å male det fysiske maleriet. De har jobbet sammen i Lavrans’ atelier i Drammen, og planen var å få samlet inn penger til barn og unge med psykiske utfordringer.

Til KUNST forteller Behn at i bildet «[…] Piggtråd og Rosemaling ville vi vise begge sidene av mental helse. Både kaoset og roligheten. Man kan tolke det som at høyre side illustrerer innsiden av kvinnen på bildet, og venstre side er henne på utsiden. Eller man kan tenke seg at mental helse er både å håndtere kaoset sitt på en sunn måte og å kunne finne hundre prosent fred i seg selv. På bildet Livets plante tenkte vi at det skulle ha den fine siden av mental helse. Det å kunne elske seg selv og ta hensyn til hva man selv trenger. Subjektet på bilde gror planter ut av ryggen, som vi tenker er et fint symbol på å være tålmodig med seg selv med å vanne blomstene sakte, men likevel se at de vokser.»

Auksjonen vil foregå fra 29. januar 2023 på Finearts nettauksjon

Livets plante, akryl og tusj på lerret, 120 x 100 cm

Piggtråd og Rosemaling, akryl og tusj på lerret, 120 x 100 cm