
GIRL MEETS GIRL
07.05 – 25.09
Utstilling med 25 betydelige kvinnelige kunstnere
Vestfossen Kunstlabratorium
Aldri en sommer uten et besøk til den lille «kunstbyen» Vestfossen, en liten time med tog fra Oslo. I år er det fire forskjellige utstillinger som er presentert.
«Hovedutstillingen tar utgangspunktet for samtalen er kunstnerskapet til britiske Rose Wylie, og utstillingen låner også sin tittel fra et av hennes verk Girl Now meets Girl Then (2019). Her vil du finne en enorm spennvidde i kunstuttrykk – fra Caroline Walkers oppdatering av det klassiske maleriet og en fornyet sammenheng for abstrakt ekspresjonisme i Ina Gerkens arbeider, gjennom Urara Tsuchiyas seksuelt betonede keramikkskulpturer, til Lee Won-Kyoungs dyrelignende vesener i flettet metalltråd. Og da er kunstnere fra bare fire land nevnt – Storbritannia, Tyskland, Japan og Korea – i en utstilling som favner mange nasjonaliteter.»

Tom Kosmo
25.06. – 04.09
Stedspesifikt verk i sommer
Kunsthuset Kabuso og Ingebrigt Vik museum
Tom Kosmo lager ofte stedstilpassete utstillinger også denne gangen i årets sommerutstilling hos Kabuso i Hardanger. Her har han jobbet frem veggmaleri, teginger og skupturer. «Den kunstnarlege verda hans balanserar mellom presis realisme og overskridande fantasi, lokalisert i rom der malte landskap opptrer som scenografisk bakteppe både for betraktaren og dei øvrige verka.» Kosmo har stilt ut bla hos KODE, Nordnorsk kunstmuseum, Haugesund kunstforening og Norske grafikere.

Det Skeive Blikket
01.04 – 01.10
Hvilke skeive spor kan vi finne i kunsten?
KODE 4, Lysverket
Gjennom nærmere 160 verk fra antikken til i dag, tematiseres alt fra camp estetikk, cruisingkultur, greske myter og peppermø-kulturen på 1800-tallet. Historiene handler om forventninger til femininitet og maskulinitet, om kjønnsidentiteter og om likekjønnet kjærlighet og begjær. Utstillingen er en del av Skeivt kulturår.

Hanna Ryggen Triennale
Til 14.08l
Anti-monument 1
Trondheim Kunstmuseum, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, K-U- K, Trondheim Kunsthall, Ørlandet Kultursenter
Med tittel og tema Anti-monument, utforsker Hannah Ryggen Triennale 2022 arven etter den berømte tekstilkunstneren Hannah Ryggen (1894–1970) gjennom dialoger med tretti utvalgte samtidskunstnere.. Det er et omfattende utstillingsprogram hele sommeren i Trondheimsområdet. Et av utgangspunktene for temaet Anti-monument finner vi i Hannah Ryggens Vi lever på en stjerne (1958), som ble skadet under terrorangrepet 22. juli 2011. Det store billedteppet fikk en flenge som i dag er blitt et viktig symbol på tapet av uskyldige liv vi aldri må glemme. Det tekstile arret etter flengen representerer en anti-monumentalitet i kraft av å romme en åpning og et negativt mellomrom. I dag kan verket fungere som et minnesmerke og et åpent «sted» for minnearbeid.
Katie Paterson – Eviggrønn
28.05 – 01.10
Galleri F15, Jeløya
Dere så henne kanskje i et innslag på nyhetene i NRK. Katie Paterson er kjent for kunstverk som blant annet involverer direktesending av lydene fra en smeltende isbre, kartlegging av alle de døde stjernene i universet og en spesialutviklet lyspære som simulerer opplevelsen av måneskinn. Mange kjenner henne gjennom samarbeidet med Deichman Bjørvika, og det unike kunstprosjektet Future Library (Fremtidsbiblioteket), som startet i 2014 og ferdigstilles etter hundre år. Denne utstillingen presenterer et bredt utvalg av Katie Patersons tidligere verk, filmen Future Library, samt tre nye arbeider som er produsert i anledning utstillingen på Galleri F 15. Et må se.
