Moren av Tracey Emin løftes inn i Bjørvika. Arbeidet er nøye koordinert og planlagt. Foto: Jørgen Rist Holmen / Oslo kommune

Se videoen: Et massivt løft for et massivt verk – torsdag 2. juni ble Bjørvikas nye skulptur satt på sin permanente plass. 

Tracey Emin

Født 1963 i England

Var aktuell på Munchmuseet i 2021-22 med «The Loneliness of the Soul» – hennes første separatutstilling i Norge. 

Priser: Turner Price, Art Icon Award

Påvirket av: Egon Schiele og Edvard Munch 

I samlingen til: Elton John, The Goss-Michael Foundation, George Michael

Tracey Emin er en av Storbritannias mest anerkjente samtidskunstnere. Den 2. juni var hun tilstede under flyttingen av den ni meter høye skulpturen hun har navngitt «Moren». Bronseskulpturen veier 18,2 tonn.

– Dette er ganske fantastisk. Jeg har kanskje ikke fått barn eller barnebarn, men jeg har fått et ettermæle nå. Moren kommer til å være her i lang, lang tid, og jeg føler meg bra. Dette får meg til å forstå at jeg er her på denne jorden, at jeg vet hva jeg gjør, og at jeg gjør det riktig. Moren er barnet mitt, sier kunstneren.

Tracey Emin – og verket Moren – vant Oslo kommunes kunstordning internasjonale kunstkonkurranse i 2018.

– Jeg trodde ikke i min villeste fantasi at jeg ville bli valgt, siden den er figurativ og subjektiv. Jeg var redd juryen ville gå for et mer moderne og sofistikert uttrykk, men jeg tenkte at jeg like godt kan prøve, siden jeg elsker Munch så høyt.

Plassen Moren flyttes til er et nyanlagt område i Bjørvika – og er et forsøk på å gjøre Oslos nye bydel mer attraktiv.

Verket avdukes offisielt for publikum lørdag 4. juni.

Tracey Emin signerer verket. Signaturen graveres så inn i bronseskulpturen for å bestå tidens tann. Alle foto: Jørgen Rist Holmen / Oslo kommune

Foto: Jørgen Rist Holmen / Oslo kommune