Emmanuelle Moureaux’ massive verksserie 100 colors er å se over hele verden – og straks også i Bjørvika. 

Emmanuelle Moureaux

f. 1971 i Frankrike

Bosatt i Tokyo, Japan siden 1996

Utdannet arkitekt og designer

Kunstform: Shikiri

Vi er utrolig stolte over å ha fått muligheten til å jobbe med Emmanuelle Moureaux, sier Erik Kaspartu, kurator ved hovedbiblioteket Deichman i Oslo.  

Ned fra femte etasje, i nybygget Deichman Bjørvika, vil en åtte meter lang kunstinstallasjon fylle biblioteksrommet mellom etasjene. Verket skal bestå av 10.000 bokstaver i en eksplosjon av farger. Bokstavene blir skåret ut av 12x12cm papirbiter, før de blir koblet usynlig sammen med hjelp av nylontråd.  

I likhet med bygningsarbeidet av selve hovedbiblioteket, har arbeidet med 100 colors blitt pandemiutsatt. Franskfødte Moureaux har bodd og virket i Japan i over 25 år, noe som har gjort koordineringen ekstra viktig. 

– Å planlegge et verk sammen med en kunstner på andre siden av jorden medfører noen logistiske problemer, men gjennom mail, digitale møter og en løpende dialog har vi landet på noe vi tror vil være en stor opplevelse for våre brukere. 

Etter ett og et halvt år med planlegging kan endelig Norges-prosjektet settes ut i livet. 

En smak av Tokyo 

Kunstneren besøkte Tokyo for første gang i 1995 som arkitektstudent. Den unge Moureaux ble blendet av alle lysene. Gatelys, neonskilt, løst hengende kabler og små glimt av blå himmel i det fjerne – «det var som å oppleve farger for første gang” har Moureaux selv sagt om det første møtet med Japans hovedstad.  

Dette skulle bli grunnlaget for kunstformen hun kaller “shikiri” – å dele opp, eller skape, en opplevelse av rom gjennom bruk av farger.  

100 colors er en serie Moureaux begynte i 2013. Siden da har verket, i forskjellige former, blitt installert blant annet i Tokyo, Dubai og Buenos Aires. Forskjellige versjoner i verksserien er vist blant annet i NOW Gallery i London (2020), og en versjon av serien er vist ved Color Box i New York (2018). 

(Saken fortsetter under bildet.)

Illustrasjon av 100 colors-verket som skal smykke hovedbiblioteket fram til 2023. Alle foto: Emmanuelle Moureaux / Deichman bibliotek Bjørvika

Uttrykket varierer i hver enkelt installasjon, og 100 colors utforsker og omskaper offentlige rom – både inne og ute. Det gjennomgående er bruken av hundre farger i stor skala. Verkene tar forskjellig form etter de forskjellige rommene de er skapt for. Hittil finnes det 36 verk i serien 100 colors. Dette blir første gang et av Moureaux’ verk fra serien stilles ut i Skandinavia.  

– Jeg ønsker å vekke følelser med fargene, uansett om det er gjennom arkitektur eller et kunstverk. Jeg er veldig glad for at 100 colors skal bli vist for første gang i Norge, i ikoniske Deichman Bjørvika, sier kunstneren selv. 

Kunstformidleren Deichman 

Kurator Kaspartu har vært en primus motor for å få Moureaux’ kunst til biblioteket. Han ble først oppmerksom på kunstneren i 2019, og ble dratt mot hvordan fargene former et rom i verkene hennes.  

– Høsten 2020 kontaktet jeg Emmanuelle for å høre om hun var interessert i et samarbeid med oss, noe hun umiddelbart var. Rammen av å vises i et folkebibliotek var viktig for henne, og det gjenspeiler seg i måten hun har utviklet verket som en stående bok bestående av nesten 10.000 utskårne bokstaver, sier han.  

Verket er klart for publikum 10. juni og smykker hovedbiblioteket frem til mai 2023. 

Sommeren 2022 viser Deichman Bjørvika også verker av blant andre Joakim Blattmann, Kaia Hugin, Gabriella Göransson, Simone Hooymans og Gilles og Cecile. 

Et av kunstnerens tidligere 100 colors-verk vist i London i 2020. Foto: Emmanuelle Moureaux / Deichman Bjørvika