Auksjonshuset Christie’s auksjonerer i disse dager bort sin største kunstsamling siden 2018, med blant annet verk av Andy Warhol og Claude Monet. Kronjuvelen for mange var Warhols Shot Sage Blue Marilyn, som satte flere auksjonsrekorder. 

Christie’s åpnet vårsemesteret med en kunsthistorisk godbit til alle kunstsamlere. Det er Thomas og Doris Ammann-samlingen som i går, og 13. mai, auksjoneres bort på det kjente auksjonshuset i New York.  

Salget er todelt med til sammen 36 og 350 verk. Ifølge auksjonshuset vil overskuddet gå til arbeid for å bedre barns helse og utdanning.  

På listen over de eksklusive verkene er Andy Warhols Shot Sage Blue Marilyn (1964), som i går ble solgt under første del av auksjonen.  

Interessen var høy med bud fra 29 forskjellige land. 763 000 seere fulgte med live på nettauksjonen.  

Fra auksjonshuset Christie’s i New York under «The Collection of Thomas og Doris Ammann Evening Sale» i går. Foto: Skjermbilde Christie’s

Slår to rekorder

Det ikoniske portrettet av Marilyn Monroe ble til slutt solgt for 195 millioner dollar (nærmere 1,9 milliarder kroner). Det gjør Shot Sage Blue Marilyn til det dyreste 1900-tallsverket noen gang solgt på auksjon.  

Salgssummen gjør verket til det nest dyreste bildet noen gang solgt på auksjon – rett bak Leonardo da Vincis Salvator Mundi (1500), som i 2017 ble solgt for over 450 millioner dollar (over 4,3 milliarder kroner).  

Den salgsaktuelle Shot Sage Blue Marilyn er én av fem varianter, som hver er i forskjellige farger. Forrige gang et av Warhols portretter av Monroe ble solgt på auksjon var i 1998, og da var prisen estimert til 19-28 mill. norske kroner. Etter budrunden var verket solgt for godt over 162 mill. kroner. 

Kunst til salgs

Marilyn Monroe 1961 #02
Signert av Douglas Kirkland

En liten bit kunsthistorie 

Thomas og Doris Ammann-samlingen fra Zürich er en anerkjent samling av samtidskunst med impresjonistisk og moderne kunst, også med viktige verk fra etterkrigstiden. 

Thomas Ammann begynte å samle kunst allerede som tenåring. Som 18-åring fikk han jobb  i Galleri Bruno Bischofberger i Zürich, der han møtte og ble kjent med Andy Warhol.  

I 1977 åpnet han et eget galleri, Thomas Ammann Fine Art i Zürich, sammen med søsteren Doris. Galleriet skulle bli viktig for store kunstsamlere og institusjoner, og ikoniske verk som Vincent van Gogh’s Portrait of Joseph Roulin (1898) ble i sin tid solgt gjennom galleriet, til Museum of Modern Art (MoMA) i New York.