Facebook pixel

Fred. Foto: Morten Krogvold

I sommer belager vi oss på å nyte kunsten med litt avstand til hverandre. Det er en glitrende anledning til å stifte nærmere bekjentskap med landets mange skulpturparker. Helt sør i landet,  på Bryne i Rogaland ligger Fritz Røed skulpturpark.

Vandringen starter ved rådhuset i Time kommune. Selv om skulpturparken ligger under åpen himmel, finnes det også en Fritz Røed- gang inne i rådhuset med verk som kunstneren donerte til kommunen. Det var denne samlingen som inspirerte til det videre samarbeidet som etter hvert ble til skulpturparken.

Fritz Røed (1928- 2002) som vokste opp på Bryne, var aktiv i planleggingen av prosjektet helt frem til sin død. Bare åtte dager før han gikk bort presenterte han selv hovedplanene for parken. To år senere, i 2004 sto parken klar til åpning.

Fritz Røed skulpturpark presenterer ti av kunstnerens verk og viser bredden i Røeds stil der humor og lek blandes med skulpturelle, klassiske prinsipper. Skulpturene viser stort spenn i format, temaer som frihet, omsorg, håp og livsglede har vært en rød tråd gjennom kunstnerskapet.

Skulpturparken er anlagt med tanke på å lokke besøkende gjennom hele året. De ulike årstidene, værskiftninger og varierende lysforhold tilfører verkene og stemningen i parken vekslende valører.  Etter en omfattende oppgradering ble parken nyåpnet i 2018 med lekeapparater for barn, fontener og flere sitteplasser for besøkende.

Kentaurspranget. Foto: Morten Krogvold

Gjøglarfamilien. Foto: Morten Krogvold

Abstrahert naturalisme

Fritz Røed flyttet fra Bryne til Oslo da han var 12 år. I hovedstaden gjennomførte han sin  grunnutdanning ved Statens håndverks -og industriskole. Senere fullførte han Statens kunstakademi før veien gikk videre til en rekke utenlanstudier.

Røed debuterte som kunstner på Høstutstillingen i 1956, siden ble merittlisten lang med en rekke offentlige utsmykninger. Som voksen bodde kunstneren periodevis i Norge, men også lange perioder i Italia og Mexico.

Stilmessig sto kunstneren i en abstrahert, naturalistisk, nordisk skulpturtradisjon, men var også sterkt inspirert av italienske skulptører som Marino Marini og Giaccomo Manzu.

Han hadde sans for variasjon, noe som også  viste seg gjennom hans materialvalg. Røed arbeidet både  i steingods, porselen,  bronse og keramikk. Blant annet jobbet han en del med den japanske glaseringsteknikken rakubrenning. 

Det var spesielt en lekende nerve kunstneren strevet etter å formidle. Røed  hentet  modellene til sine verk både fra dagliglivet og et mytisk univers. Han hadde en sterk fasinasjon for karneval og klovner, noe som kommer tydelig fram i fleire av hans verk. I skulpturparken er «Gjøglerfamilien» et eksempel på dette. Men også litteraturen var en viktig kilde til inspirasjon, særlig humoristiske  skildringer som Shakespears «En midsommernatts drøm» og Cervantes «Don Quijote».

Omsorg. Foto: Morten Krogvold

Kunst til hverdagen        

Fritz Røed var tydelig på at han ønsket at kunsten hans skulle være nærværende i folks hverdagsliv. Han var mindre begeistret for tanken på at skulpturene skulle ende opp i gallerier og museer, fordi han mente slike arenaer gjorde verkene distanserte og utilgjengelige for folk flest.  Hans siste store kunstneriske prosjekt,- realiseringen av Fritz Røed skulpturpark var dermed et konsept som lå kunstnerens hjerte nært.

Det at parken sikrer allmennheten tilgang til verkene, på kunstnerens hjemsted skaper en fin ramme rundt den videre forvaltningen av Fritz Røeds kunstneriske arv.  Det er den kjente fotograften Morten Krogvold som har foreviget parkens stemningsvariasjoner gjennom fotolinsa.

Det viser seg at fotografens og billedhuggerens veier også har krysset hverandre tidligere. Krogvold kjøpte nemlig kunstnerboligen på Bøler, som tidligere var Reøds norske bopel gjennom flere tiår.

Det er fleire muligheter til å ta Fritz Røeds skulpturer i nærmere øyensyn enn å besøke Skulpturparken på Bryne. Hans verk finnes både i Nasjonalgalleriet og i private samlinger. men også som permanente utsmykninger over hele landet. Både i Oslo, Sandefjord, Arendal, Stavanger, Haugesund, Bergen, Kristiansund, Trondheim, Bodø og Vadsø kan man finne hans skulpturer. I tillegg har Fritz Røed skulpturert kjente statuetter, for eksempel «Snill gutt»  som deles ut av norske pressefotografer. En annen er «Gledessprederen», som er en av prisene under filmfestivalen Amanda i Haugesund.

Momento. Foto: Morten Krogvold

Klovn. Foto: Morten Krogvold