Under det røde fjellet (2020). Olje på lerret, 120 x 160 cm. Privat eie. Foto: Øystein Thorvaldsen

Denne våren og sommeren kommer Sverre Bjertnæs (1976) hjem til Trondheim. Det skjer gjennom separatutstilling og teaterpremiere. I tillegg vil kunstneren bidra under Olavsdagene og ved Litteraturhuset i hjembyen.

Aktuell

Separatutstilling ved Kunsthall Trondheim 08.05.- 22.08.21

Litteraturhuset i Trondheim
07. og 10. 05.21

Trøndelag Teater, premiere 12.05.21

Olavsdagene 28.07-03.08.21

Avstand. Det er tittelen på separatutstillingen og boken som samtidig lanseres av Kunsthall Trondheim. Det er en stund siden Bjertnæs stilte ut i hjembyen. Hele 16 år. En produktiv periode med fruktbare samarbeidsprosjekter og kritikerroste utstillinger.

Temaet avstand er smertelig aktuelt både på et kollektivt og individuelt plan i 2021. Med sine nye verk markerer Bjertnæs samtidig en ny epoke i sitt kunstnerskap.

Den endelige stemmen
I Avstand møter publikum motiver av mennesker i tett omfavnelse, ensomme hoder og en fabulering rundt det å være alene versus fellesskapet. Motivene har vokst frem gjennom tykke lag av maling, et resultat av en ny og intuitiv metode der Bjertnæs søker inn i maleriet.

Om sine nye verk uttaler kunstneren: «Nå tenker jeg at jeg vil jobbe frem mere den stemmen jeg vil ende opp med, noe som forhåpentlig blir enda mer mitt eget og enda mer til stede.»

Skulpturene og maleriene i utstillingen strekker seg formatmessig fra intime til overveldende. Kurator Carl Martin Faurby mener at avstand som tema er et helt sentralt element i Bjertnæs’ nye verker. Avstanden mellom maleri og kunstner, mellom maling og motiv og mellom publikum og kunstverk:

«Bjertnæs aktiverer både følelsesliv og intellekt til å tenke nytt på det vi har opplevd det siste året. Utstillingen følger tett på utgivelsen av den kritikerroste boken Mine Bilder – om kunst og alkoholisme, som Bjertnæs ga ut på Aschehoug forlag tidligere i vinter. Boken er en åpenhjertig fortelling om et liv dominert av alkoholisme, fortalt gjennom bilder i kunstsamlingen hans. Både en dypt personlig kunstreise og en fortelling om å redde seg selv gjennom å skape nettopp avstand til den man har vært.»

Litteraturhuset i Trondheim inviterer den 10.05.21 til en samtale om overnevnte bok. Kunstneren og kurator Faurby møter Trond Åm på podiet, daglig leder ved Litteraturhuset.

Hvilende hode (2020-2021). Olje på lerret, 90 x 120 cm. Privat eie. Foto: Øystein Thorvaldsen

Krusifiks (2019-2021). Olje på lerret, 40 x 30 cm. Privat eie. Foto: Øystein Thorvaldsen

Grottefest (2020). Olje på lerret, 180 x 140 cm. Privat eie. Foto: Øystein Thorvaldsen

Kunst til salgs

En dialogbasert kunstner
Sverre Bjertnæs har gjort seg bemerket nasjonalt og internasjonalt gjennom kunst som bearbeider det personlige og eksistensielle med poetisk teft. Som 16-åring startet han i lære hos Odd Nerdrum der han fordypet seg i portrettkunst, modellstudier og stillben. Under studietiden ved Statens Kunstakademi dreide stilen mot fotorealisme og avdempet fargebruk.

Bjertnes trives i samarbeid med andre kunstnere. Spesielt omfattende ble utvekslingen med Bjarne Melgaard. De delte atelier i New York og har holdt en rekke utstillinger sammen. Denne perioden har også markert et stilmessig vendepunkt for Bjertnæs, fra figurativt og fotobasert mot komplekse installasjoner og multimediale uttrykk.

Denne våren er Bjertnæs også aktuell på teaterscenen i hjembyen. Den 12.05.21 har forestillingen Bjertnæs/ Lygre premiere ved Trøndelag Teater. Stykket er et samspill med dramatiker Arne Lygre og utgjør en særegen blanding mellom tekst og skulptur. Samarbeidet er tidligere vist i ulike kunstgallerier, mens denne forestillingen er en videre bearbeiding for teaterscenen.

Samarbeidet mellom kunstneren og dramatikeren blir også tema ved Litteraturhuset i byen. Den 07.05 vil Trond Åm lede samtalen med Bjertnes og Lygre om hvordan utfylle hverandre,  samt forene ulike kunstuttrykk.

Poetiske refleksjoner i ny bok
I boken Avstand bidrar psykiater Finn Skårderud, samlivsterapeut og forfatter Sissel Gran, musiker Thomas Dybdahl, poet Sumaya Jirde Ali og forfatter Carl Frode Tiller med filosofiske og poetiske refleksjoner rundt begrepet avstand.

Sverre Bjertnes kunst vil også være representert under Trondheim Internasjonale Olavsfest (28.07.-03-08. 21)