Foto: Romsdalsmuseet

Les mer om Romsdalsmuseet her

I 2016 sto det nye administrasjonsbygget i Molde klart. Krona på verket heter huset, som raskt ble Romsdalsmuseets arkitektoniske juvel. Et regionmuseum som dekker området Aukra, Hustadvika, Molde, Rauma, Vestnes og Steffågarden på Ona.

Bygget, som på folkemunne omtales som Krona, ruver også som et rojalt symbol i landskapet. Prosjektet er tegnet av Reiulf Ramstad Arkitekter i nært samarbeid med stiftelsen Romsdalsmuseet. Det ligger flere regionale referanser i utformingen, for eksempel er fjellene som omkranser Molde tydelig gjenspeilet i takkonstruksjonen. Også bymiljøet i Molde med sine bygninger, tårn og spir er bakt inn i arkitekturen. Samtidig er det en sterk referanse til selve innholdet i Romsdalsmuseets samling. Det handler om praktobjektet Brudekronen, dermed fikk bygningen navnet Krona på verket.

Arkitekten har forklart at bygget reflekterer historie, tradisjon og landskap gjennom formen, men også gjennom valg av materialer. Vinduene er plassert etter aktiviteten innendørs, slik det ble gjort i tidligere tider, og byggematerialet er tradisjonelt med lang historikk.

Romsdalsmuseet er et av de største regionmuseene i landet og blant de mest innholdsrike folkemuseer. I tillegg til rundt hundre bygninger spredt rundt i regionen forvalter Romsdalsmuseet tjuefem tusen gjenstander, to millioner fotografiske negativer og fem hundre hyllemeter arkiver. Institusjonens oppdrag er å samle inn, dokumentere, ivareta og foreta faglige undersøkelser av bygninger, gjenstander og annet kilde- og tradisjonsmateriale.

Bygningen rommer regionmuseets administrasjon, museumsbutikk, kafé og bibliotek, og har fått hederlig omtale i en rekke internasjonale arkitekturfora. Krona på verket er også arena for varierte formidlings- og kulturarrangementer gjennom året.

Foto: Romsdalsmuseet