Facebook pixel

Johannes Brun, Hjalmar Hammer og Hans Jæger. Tegning av Christian Krohg.

Olaf Hansson og Johan Irgens Hansen på Engebret, ca 1895.

Etter et sveip innom fordums kunstnerkafeer i Paris, Roma, Berlin, Wien, Barcelona og Skagen legger vi turen til vår egen hovedstad. «Kjenn ditt eget land» er jo tidens mantra, av grunner vi ikke liker, så vi reiser – også i tid – til Kristiania.

Allerede på slutten av 1800-tallet kunne Kristiania friste med flere standsmessige serveringssteder, inspirert av europeisk kafékultur: Engebret Café, Grand Café, Blom, Theatercaféen. Mest sagnomsust er kanskje kunstnermiljøet på Grand, med stamgjester som Henrik Ibsen, Edvard Munch og flere av datidens kjente kulturpersonligheter, ikke minst Kristiania-bohemen med sine frigjorte kvinner og rungende samfunnskritikk.

Men også stamgjester skifter beite iblant – noen av dem krysset Karl Johan og beveget seg over til Bankplassen. Her ligger Engebret Café fra 1857, det eldste av disse etablissementene. Hit kom forfattere, teaterfolk, komponister og billedkunstnere som Bjørnstjerne Bjørnson, Edvard Grieg, Knut Hamsun, Johanne Dybwad og Sigrid Undset. Og sannelig: Ibsen var stamgjest her også – med fast bord i 2. etasje. Og Edvard Munch – med sitt bord i kafeens hjørnekammer. I inngangspartiet henger brevet han skrev, i affekt, for å melde seg ut av Kunstnerforeningen. Bakgrunnen var et fuktig nachspiel på Engebret i forbindelse med foreningens karneval, hvor Munch anklaget en kelner for å stjele. Politiet ble tilkalt, men den som ble kastet på dør, var Munch selv. Trolig fikk han lite støtte fra kunstnerkollegene; han meldte seg aldri inn igjen. (Engebret er i dag Kunstnerforeningens faste møtested etter at «Kunstnernes restaurant Blom» ble avhendet i 2005 og nå huser Burger King.)

I inngangspartiet til Engebret Café kan man også hilse på Bjørnstjerne Bjørnson, i Nina Sundbyes utførelse. På 1860-tallet var han sjef for Christiania Teater som lå like ved. Det ble mang en lunsj på Engebret. Kanskje smakte han på kokkens berømte «fiskekager» og «brændte marvben». Uten vin, toddy eller punsj til, Bjørnson var jo avholdsmann, riktignok med ett – og ganske hyppig – unntak: champagne! Det fortelles at han en dag skulle bestille middag av en meget ung og usedvanlig nervøs servitør. Bjørnsons skarpe blikk under buskete øyenbryn virket ikke akkurat beroligende; servitøren sto og vred på seg mens han knuget servietten bakpå ryggen. «Si meg, har De hemoroider?» spurte Bjørnson medfølende. «Et øyeblikk, så skal jeg spørre kokken», svarte gutten tjenestevillig og sprang ut på kjøkkenet. Latteren der innefra lot ikke vente på seg. Et par dager etter var Bjørnson på plass ved bordet igjen. «Har De artisjokker?» spurte han, det var den samme servitøren. «Å nei, min gode mann», smilte gutten. «Den går jeg ikke på en gang til!»

Kilde: engebret-cafe.no

Alle bilder: Oslo Museum, oslobilder.no

Foto: Ruth Raabe, 1931.

Christian Krohg, Edvard Diriks, Frits Thaulow og Ludvig Skramstad. Skisse av Christian Krohg, 1895. Foto: Rune Aakvik.