Redsel av Gustav Vigeland. Foto: Annar Bjørgli/Nasjonalmuseet

Vigeland på vandring 

Gustav Vigeland. Angsten står i sofaen er tittelen på vandreutstillingen som gjester ulike steder i Norge gjennom to år. Den viser hovedsakelig verk av den unge billedhuggeren i en fase der søken etter et personlig kunstnerisk uttrykk var sentralt. Utstillingen, som er et samarbeid mellom Vigelandmuseet og Nasjonal-museet, utforsker begreper som lengsel, ensomhet og uro. Etter å ha gjestet Nordlandsmuseet i Bodø 17.09.–29.11.20 avsluttes ferden i Haugesund Billedgalleri
10.12.20–21.02.21.

Camilla Prytz. Foto: Emma Sukalic

Sommerfuglhuset Isolat

Kunstneren Camilla Prytz skulle egentlig ha tilbrakt våren i København, og var der da pandemien inntraff. Alt ble forandret, som for alle andre, og da hun returnerte til Norge, hadde hun for første gang på 25 år ingen planer. Hun hadde lenge hatt lyst til å jobbe seg litt opp i størrelse og å lage noe utendørs. – Jeg har gjort meg mange tanker om hjem, røtter, ensomhet, trygghet, nærhet og avstand i denne tiden, og Isolat er et glasshus for én person. Jeg har dekorert det med sommerfugler, som symboliserer skjørhet, transformasjon, forgjengelig skjønnhet og at livet er kort. Mitt ønske er at det skal være til glede og ettertanke for folk som ser det, forteller Prytz til KUNST. Sommerfuglhuset skal stå ute i hele vinter på Randesund Lysstøperi, en nydelig gård på Sørlandet. Verket er laget spesielt for dette stedet, som er en oase av estetikk, blomster, planter, franske oransjerier, dyr, gode kaker og kaffe og nydelige mennesker. Og ikke minst – et sted hun føler seg trygg! 

Nancy Spero, Helicopter, Mother + Children, 1968. Courtesy Galerie Lelong & Co, New York.

Lillehammer Kunstmuseum viser Nancy Spero – Opprørets stemme

Dette er den første separatutstillingen i Norge med den amerikanske kunstneren Nancy Spero (1926–2009). Gjennom installasjoner, malerier og papirarbeid formidler hun perspektiver på menneskeverd, kjønn, etnisitet og konflikt. Tematikken spenner vidt fra tortur og seksualisert vold til en livsbejaende hyllest av den frigjorte kvinneskikkelsen. Visningsperiode 12.09.20–24.01.21

Joar Nango. Foto: Torbjørn Buvarp

Festspillutstillingen presenterer Joar Nango

Festspillene i Bergen presenterer samisk-norske Joar Nango som årets festspillkunstner. Nango drar veksler på tradisjoner og erfaringer fra nord når han behandler utstillings-rommet som en arena for sosiale prosesser. Gjennom bilder, dokumentasjon, film og installasjoner åpnes det for refleksjoner rundt migrasjon, forflytning, urfolksidentitet og menneskets forhold til naturen. Festspillutstillingen vises i Kunsthall Bergen 04.09.–08.11.20.

Jonathan Baldock, Uten tittel, 2019. Courtesy Galleri Stephen Friedman, London.

Jonathan Baldock i Kunsthall Stavanger 

Utstillingen Me, Myself and I presenteres i perioden 10.09.–08.11.20. Den britiske kunstneren utforsker traumer, stress, seksualitet og moral i et biografisk perspektiv der humor og fornemmelsen av utenforskap er viktige elementer. Baldock arbeider i varierte uttrykk, og utstillingen rommer installasjoner, performance og verk i rammer.

Terminal B i Kirkenes

Ny styreleder for Pikene på Broen  

Sigrid Ina Simonsen er den nye styrelederen for kurator- og produsentgruppen Pikene på Broen, som har sin hovedbase ved Terminal B i Kirkenes. Pikene på Broen jobber med hele Barentsregionen i sine prosjekter og initierer en omfattende kunst- og kulturutveksling på tvers av landegrensene i nord. Blant annet omfatter arbeidet å drifte den årlige internasjonale kunst- og kulturfestivalen Barents Spektakel, residensprogrammet BAR International og programmeringen på Terminal B. 

Fotoverk av Katinka Goldberg

Flukt tematiseres ved Trondheim kunstmuseum   

Katinka Goldberg utforsker hvordan flukt og krigsminner kan prege familier og individer i generasjoner. Kunstneren har fulgt sin bestemors fluktrute fra nazistene og dokumentert denne fotografisk. Utstillingen inviterer til en refleksjon rundt menneskeverd og tilhørighet samtidig som Europa har flere flyktninger enn noen gang siden annen verdenskrig. Utstillingen vises i perioden 05.09.20–03.01.21