Hva er du aktuell med nå? Vi spør billedkunstneren Helene Knoop om hva slags utstillingsplaner hun har fremover. 

Hvor skal du stille ut, og hva er det vi får se?  

– I de siste to årene har jeg fokusert på å fremstille mannen og produsert et antall malerier til utstillingen med tittelen Kvinnor Skapar Män. Utstillingen skal være på Krapperup Konsthall i Sverige 27.6.–2.8. Bygningen er opprinnelig en gammel ridestall tilhørende det historiske Krapperup slott fra 1500-tallet. 

Utstillingen har jeg sammen med tre andre malerinner og billedhuggere, og det er kun malerier og skulpturer som viser menn man får se, men det er også noen kvinner med for å forsterke fortellingene. 

Kan du fortelle om hvordan du har jobbet frem mot denne utstillingen?  

 Jeg har tt igjennom stereotypiske fremstillinger av mannen, lett etter historiske og mytologiske menn og trukket frem egne erfaringer med menn. Resultatet viser seg å være mer komplekst enn jeg i utgangspunktet trodde det skulle bli. 

Fra kunsthistorien er vi vant til menn som maler kvinner. Hvordan har det vært å male så mange menn og gutter? 

– Menn og gutter fortjener å få like mye oppmerksomhet som kvinnen på lerretet. Og siden jeg ikke føler noen konkurranse med menn, så har de blitt fremstilt på en troverdig og verdig måte. 

Synes du kunsthistorien har en stereotypisk fremstilling av mannen?  

– Dersom man går et stykke tilbake i kunsthistorien, hadde maleriet ofte en funksjon i formidling av bibelske eller mytologiske fortellinger for å belære eller undervise publikum. Eller vise makt i form av adelige eller kongelige portretter. Dette kan ikke kritiseres for å være heroisk – sett ut fra sin egen tid. Den følsomme mannen har på en måte eksistert side om side med den heroiske. Selvportretter som enten er blitt sneket med i en større komposisjon eller som et rent selvportrett, har vært både selvavslørende og følsomme. 

Hva har vært den største utfordringen ved å ferdigstille denne utstillingen? 

– Det må være å velge ut motiver fra alle ideene jeg hadde og finne den rette modellen for de rette motivene. 

Noen spesielle menn du lar deg inspirere av? 

Min mann er min musemen jeg har også latt meg inspirere av andre mennpå distanse.  

Har du et favorittbilde av en mann du synes alle burde se? 

Titian, Portrait of a Young Englishman. 

Det er et tidløst maleri som jeg lenge har stått foran og betraktet. Det har en ro og nysgjerrighet som er tiltrekkende. 

Bildetekst her

I fars fotspor. Gutten vandrer langs stranden og prøver å treffe sin fars fotspor i sanden.

Invasjon. Den unge kvinnen har flere beilere som prøver å få hennes oppmerksomhet. Noen tyr til mer drastiske handlinger, mens andre gir opp.

Selvportrett med menn. Et metaforisk bilde på hvordan menn kan være altoppslukende i en kvinnes sinn.