Facebook pixel

Uten tittel. Smykkeobjekt av forgylt og oksydert sølv, med enhydro kvarts. 

Uten tittel. Smykke i sølv med ye ming zhu, en kinesisk selvlysende stein som sies å ha legend

Uten tittel. Smykkeobjekt av forgylt og oksydert sølv, med enhydro kvarts. 

Finjustert mekanikk i edelt metall. Edelstener som kroppslig kjerne og hormoner som skader deg. I Andre Normanns smykkekunst møter maskulin estetikk det såre og selvdestruktive. 

Andre Nordmann

Aktuell: Salgsutstilling ved Bugge & Authen Juvelerverksted i Fredrikstad, 01.02.30.05.20  

Andre Normann (f. 1979) sitter ved gullsmedbenken i Fredrikstad der han lager sin egen merkevare: By Normann. Han forteller at sansen for detaljer alltid har vært sterkFascinasjonen over hvordan en perfekt konstruksjon kan skape bevegelse, hvordan stålstrenger kan reflektere en ren klang i gitarkassen. Men det var i voksen alder at en tilfeldig YouTubevideo inspirerte ham til å prøve ut arbeid med edle metaller. 

– Jeg så hvordan man kunne smi ringer av gamle sølvskjeer. Jeg gikk rett ned i kjelleren og hamret løs på bestikket som lå og støvet ned der. Jeg ble hekta. Etter en måneds tid var det tomt for sølvbestikk, jeg ville lære mer. 

Normann fullførte gullsmedutdanning ved Plus-skolen i 2016. Møtet med edelsmedfaget skulle åpne dører på flere plan for smykkekunstneren. 

– Jeg har alltid vært rastløs, kjeder meg raskt og mister fokus. Men når jeg jobber med smykker og fordyper meg i kompliserte mekaniske løsningerblir energien min kanalisert inn i et rom av total konsentrasjon. Jeg ble overrasket over hvordan jeg mestret materialet og den enorme skapertrangen som meldte seg.  

Resultatet ble finjusterte tekniske løsningerKonseptuelle smykkeobjekter i en brukervennlig dimensjon. Tydelige former og kontraster som noen ganger speiler et mørkt landskap. 

For eksempel armringen Avhengighet. Smykket viser hvordan dopamin, kjent som kroppens belønningshormon, påvirker et barberblad som glir frem og tilbake over håndleddet når armbåndet er i bruk. 

– Armbåndet er et selvskadingsinstrument. En fabulering over hvordan det å søke et emosjonelt rush, enten i sosiale medier eller andre steder, kan bikke over og bli selvutslettende.  

Normann lager også ordinære smykker. Kreasjoner som først og fremt er pynt. Egentlig var nisjen med smykket som kunstobjekt en trang som meldte seg. 

– Min største inspirasjonskilde er å jobbe. Mens jeg holder på med et smykke, kommer bilder og ideer av et mulig konseptuelt objekt. Ofte med kompliserte løsninger. Jeg blir fullstendig oppslukt av disse ideene, må gjennomføre dem. Prosessen med kunstobjektene er en emosjonell ventil, men også krevende. Jeg har innsett at det er slik jeg må jobbe, og jeg elsker det universet smykkekunsten har åpnet for meg.