Facebook pixel

Hemisfære I, Solveig Ovanger. Foto: NNKM 

Transformasjon 

Nordnorsk Kunstmuseum (NNKM) i Tromsø pakker i 2020 bort tradisjonell billedkunst når de transformerer institusjonen til et kunsthåndverksmuseum. Samtidig løftes en kritisk diskusjon rundt behovet for å skape tingNNKM uttaler at institusjonen jobber bevisst med sin samfunnsrolle og utforsker sitt potensial som en aktivistisk institusjon. Museer må være proaktive, i stand til å skape endringer og nye mulighetsrom.                          

Foto fra utstillingen Art is Life på Copenhagen Contemporary 2019   

Formidling til barn 

I januar 2020 åpnet Stavanger kunstmuseum sitt helt nye utstillingsrom og verksted spesielt tilrettelagt for kunstformidling til de minste. Det nye nikantede rommet heter NONA, navnet henviser til begrepet nonagon som betyr nikantet.  Den første utstillingen av Jacob Dahlgren vil stå frem til 31.12.2020.           

Coast Contemporary ©. Foto: Laimonas Puisys 

Ny podkast 

Kunsthall Trondheim har nylig lansert sin nye podkast som presenterer intervjuer og innblikk i hva som skjer i Kunsthallens kulisser. Målet er å tilby et nytt verktøy i formidlingen samt gjøre utstillingene mer tilgjengelige for svaksynte. Publikum finner podkasten på Kunsthall Trondheim sine nettsider. 

Foto: Revebjeller, Nikolai Astrup. Olje på lerret, 1920. 

Astrup til USA  

Til sommeren drar Nikolai Astrups kunst fra KODE ut på turné. Første stopp er Massachusetts, USA, hvor utstillingen Nikolai Astrup: Visions of Norway åpner på The Clark Art Institute 13.06.20. Det er første gang vestlandskunstneren presenteres for et amerikansk publikum, samtidig stenger den faste Astrup-utstillingen i KODE 4.  

Ragnheiður Skúladóttir  Foto: Saga Sigurðardóttir  

Nyansatt direktør 

Festspillene i Nord-Norge foregår i Harstad, en uke hver juni måned. 2020 blir det første året med islandske Ragnheiður Skúladóttir i direktørstolen. I løpet av sine 55 år har eventet befestet seg som en av Skandinavias største multidisiplinære kunstfestivaler, med særlig fokus på aktualiteter i det sirkumpolare nord. Programmet rommer musikk, dans, visuell kunst og performance. Skúladóttir gleder seg til oppgaven og sier at hun har stor tro på kunstens betydning og kraft, samt en særlig interesse for å koble sammen ulike kunstdisipliner.  

 Marianne Bergskaugs smykke Cyclus. Foto: Aliona Pazdniakova    

Atlantis  

Verdens undergang i smykker, eller formidling av håp? I tidsrommet 20.22.03.20 viser DOGA norske smykkedesigneres tolkninger av historien om Atlantis – det sofistikerte samfunnet som gikk under av grådighet. Det er Norwegian Association of Jewellery Designers (NAJD) som inviterer sine medlemmer til en konseptuell refleksjon rundt dagens globale utfordringer sett i lys av historien om Atlantis.                                                                                                                         

                                                   

Foto: Simon Hartvik/Kruse-Smith 

 Kunstsilo i prosess 

Også en renoveringsfase har sin estetikk, kanskje spesielt når man vet at byggeplassen snart skal huse en bred kunstsamling. Nå jobbes det iherdig med byggingen av den omdiskuterte Kunstsiloen ved Sørlandets Kunstmuseum. Alle bygg er revet og prosessen er i rute  Kunstsiloen skal stå klar våren 2022.    

Great Women Artist 

Det er ingen hemmelighet at kvinnelige kunstnere har blitt oversett og underrepresentert gjennom hele kunsthistorien. Dette er heldigvis i ferd med å forandre seg, og museer og kunsthistorikere har begynt å ta grep. Nå har forlaget Phaidon samlet flere enn 400 kvinner i et av de mest omfattende oppslagsverkene om kvinnelige kunstnere. Hver kunstner, fra store berømtheter til kvinner vi kanskje aldri har hørt om, er representert med en biografi og et verk som oppsummerer deres virke. Et must i enhver bokhylle, vil vi nå si.  

Søknadsfrist Høstutstillingen 

Mange kunstnere har debutert på Høstutstillingen, så hvis du går og grubler på søke om å få nettopp ditt verk antatt til denne mye omtalte, årlige utstillingen tigerstaden, har du sjansen nå. Man trenger ikke være profesjonell for å søke, det eneste kravet er at du er bosatt i Norge eller er norsk og bosatt i utlandet. Søknadsfristen er 3. mars, og man må bruke den digitale søkeportalen på www.hostutstillingen.no/soknad/.  

Vær ute i god tid da det er spesifikke krav til verksbilder. Alle søkere vil motta svar innen 8. mai 2020. Lykke til!