Foto: Elin Høyland
Når fotograf Elin Høyland og forfatter Eva Marie Bentsen presenterer sin bok Helt konge, er det som et helt unikt verk og en firefargers reise i norsk kulturhistorie. Den gir et bredspektret, ærlig og uredigert innblikk i hjemmene – og også i livene – til nordmenn som har bilder av kongefamilien på veggen.
– Det er mange årsaker til at folk har disse bildene eller plattene på veggen i sine hjem. For noen er kongebildene en lidenskapelig hobby, for andre er det en måte å ta vare på tradisjoner og historie. Men felles for alle er interessen og respekten for kongehuset, forteller Eva Marie Bentsen.
I ti år har fotograf Elin Høyland reist land og strand rundt for å dokumentere denne delen av norsk kulturhistorie.
– For meg er Høylands fotografier av kongelige portretter i ulike kontekster portretter av menneskene som bor i disse hjemmene. Menneskene som daglig omgir seg med kongelige portretter, som kanskje hver dag møter blikket til dronning Sonja på kjøkkenveggen, tar en prat med dronning Maud som henger over julepynten eller får øyekontakt med kong Harald som henger ved siden av Jesus, sier kunsthistoriker Cecilie Tyri Holt.
– Jeg ble kjent med Elin Høyland gjennom hennes prosjekt Brother I Sister som kom ut i 2011. Det resulterte i en utstilling på Galleri Bi-Z i 2018. Høylands bilder bergtok meg fullstendig. Hun er ekte og ærlig i sine fotografier og formidler portretter – og historie – med sjel og presisjon, sier Eva Marie Bentsen. Og det ble starten på deres felles bokprosjekt Helt konge.
Boken er ikke en akademisk studie av temaet kongelige portretter, men heller en reise og en skattejakt – jakten på den beste veggen. Jakten på det beste portrettet og det beste interiøret. Det autentiske har vært nøkkelordet for Elin Høylands bilder. For Eva Marie Bentsen har oppgaven vært å formidle små historier om menneskene de traff på sin vei.
– Vi har møtt mennesker som har åpnet sine hjem og sett vegger der virkeligheten har overgått fantasien. Dette har vært et skikkelig feelgood-prosjekt som kun formidler glede og begeistring. I tillegg er dette en viktig dokumentasjon av den norske kulturhistorien, sier Bentsen.
– Bildene handler for meg ikke bare om å dokumentere den kulturhistoriske tradisjonen det er å henge kongelige portretter på veggen blant bilder av barn og nære familiemedlemmer – eller på utedoen for den saks skyld. Bildene handler om det mest personlige; smak. Om hva man syns er vakkert, sier Cecilie Tyri Holt.
Foto: Elin Høyland
Historier fra boken Helt konge:
INGER ELISE KOLSTØ (66 ÅR) fra Karmøy
«Jeg har alltid vært kongeinteressert og har nok det etter min mor. Vi hadde kongelige portretter hjemme da jeg vokste opp. Det var veldig stas med kongefamilien, og de ble alltid omtalt med respekt. Da Haakon Magnus møtte Mette-Marit, ble det mye negativ omtale, dette syntes jeg var veldig leit. Vi var tre venninner (som nok var godt over gjennomsnittet interessert i kongefamilien) som bestemte oss for å reise til Oslo i 2001 for å overvære bryllupet mellom Haakon Magnus og Mette-Marit. Vi hadde på oss fotside kjoler, bar hatter og stilte oss opp utenfor domkirken. Der stod vi i seks timer på orkesterplass for å hylle og vise vår begeistring for kronprinsparet på denne store dagen. På venstre side av bildet henger det et stort seil. Dette er det samme seilet som hang utenfor domkirken da de giftet seg. Min datter ringte Slottet like etter bryllupet og nærmest gråt seg til eierskap av seilet, som jeg fikk i gave. Det har hengt på veggen siden den gang.
Vi tre venninner, de tre vise koner, ble invitert i bryllupet til Märtha og Ari og satt da sammen med Slottets ansatte i Nidarosdomen. Dette er en opplevelse jeg aldri ville vært foruten, en fantastisk opplevelse. Vi har også vært i England og Sverige i kongelige brylluper.
Da jeg inviterte til min 60-årsdag, og da selvsagt et hatteparty, var det snakk om hva jeg kunne ønske meg. Gaven ble et stort bilde av kronprins Haakon Magnus og kronprinsesse Mette-Marit. Gjestene kom med bildet på selve bursdagen og monterte det på veggen hjemme hos meg. En fantastisk gave som jeg setter uendelig pris på. Det som er så flott, er den gleden som kongefamilien sprer, hvordan de binder Norge sammen. Jeg er veldig takknemlig for det kongehuset vi har, og synes de gjør en fabelaktig jobb!»
Foto: Elin Høyland
Ingvard Lorentzen (38 år) fra Tromsø
«Jeg kjøpte maleriet på en kunstutstilling som Hege Holen Paulsrud hadde på Bryggejentene vinteren 2018. Bildet hadde en fin plassering, og det var godt belyst, det gjorde at det virkelig ble et blikkfang i kunstutstillingen. Jeg forelsket meg i bildet med det samme jeg kom inn i lokalet, og jeg tenkte at dette skulle jeg ha! Så jeg slo til og kjøpte det med en gang.
Bildet hang sentralt på loftet hos Bryggejentene i litt over ett år etter at jeg kjøpte det, og ble avfotografert av nesten samtlige gjester som var innom, så det er ingen tvil om at det fanget oppmerksomheten til folk. Kunstverket henger nå over sofaen hjemme i stua hos meg, og alle som er innom på besøk, retter blikket mot bildet og kommer med en kommentar. Det lune smilet til kong Harald med den morsomme teksten «DU ER HELT KONGE» gjør at man blir glad inni seg. Kunstverket er rett og slett fantastisk, og det skaper engasjement når folk ser det. Jeg er glad i vår folkelige og gode kongefamilie, og jeg håper at monarkiet vil bestå inn i fremtiden.»