Smykkekunstner Kristin Dalen viser arbeidet Fra stavkirketak til bevegelig smykke. Messing/sølv. foto: Aliona Pazdniakova

Aktuell

Salgsutstilling ved Klosterfoss smykkeverksted, Skien, 1.12.1931.1.20 

– Det er altfor mange tabubelagte tema i samfunnet. Jeg løfter gjerne det mørke, det vi ikke snakker om, gjennom smykkene, sier Kristin Dalen. 

25åringen fra Skien er en fersk aktør på den norske smykkekunstscenenNylig fullførte hun sin mastergrad i tradisjonskunst/smykker ved Universitetet i SørøstNorge. Dalen har fordypet seg i sorg og død samt straffemetoder som tema for smykkene. Hun utforsker det som er vanskelig å snakke om, alltid med kulturhistorien som kilde. Hun har allerede utstillinger i inn og utland bak seg.  

Bøtes i lenke er tittelen på en gullforgylt fotlenke, der kulen er laget av gamle mynter. Smykket gir assosiasjoner til fengsel, bot og den moderne elektroniske fotlenken. Vanligvis er det å være straffedømt noe man helst ikke fremhever i sosiale settinger. I Dalens univers er skammen omgjort til et eksklusivt smykke. Et blikkfang. 

– Smykker er pynt, men kan også fungere som sterke formidlere. På en måte snur jeg bildet, fremhever skammen i stedet for å skjule den, sier hun. 

Fordypingen i sorg og død var tema for Dalens avsluttende masteroppgave. Resultatet ble en serie smykker som i tillegg til å reflektere ulike sider av den dystre tematikken, også er funksjonelle i bruk. Som ørepynt kledd i sørgeslør og sortemaljerte smykker med menneskehår. I viktoriatiden var det nemlig vanlig å benytte avdødes hår til flettede ornamenter, et minne som kunne gjemmes i en medaljong, for eksempel.  

 Litt ekkelt med hår fra den døde? 

– Ja. Smykkene skaper nok litt ubehagJeg trives i et landskap som er litt provoserende. Men akkurat dette håret har jeg klippet av en lys levende venninne, ler kunstneren. 

Smykket Bevegelig møllarmbånd reflekterer den fysiske nedbrytningen av en død kropp. Seks insekter glir rundt håndleddet når armringen er i bruk. En sverm av møll som svirrer rundt en råtnende kropp.  

Nå jobber Dalen med å restaurere bestefars verksted til smykkesmie. Drømmen er å fordype seg videre som smykkekunstner og ta oppdrag som edelsmed. Den kulturhistoriske arven fra familie og hjemfylket Telemark er viktig, og reflekteres i håndverket.  

Et tekstillignende smykke som bølger seg nedover ryggen ble Dalens bearbeiding av stavkirker og spir. Dekorert med små filigranelementer i sølv.  

– Tradisjon er identitet. Jeg har gode minner fra bestemor som alltid broderte på en Telemarksbunad. Jeg har fordypet meg i stavkirkene og filigransøljene. Men jeg vil fornye og aktualisere det tradisjonelle, avrunder smykkekunstneren. 

Armbåndet har bevegelige møll av speilplast, plexiglass og messing. Møllene svermer rundt kroppen når det er i bruk. Foto: Aliona Pazdniakova

Hårøredobber og blondeøredobber av sørgeslør er smykker som er inspirert av død og sorgbearbeiding. Forgylt kobber, hår, blonder.  Foto: Aliona Pazdniakova