Facebook pixel

Foto av Tonje Bøe Birkeland, The Characters, Character #II Tuva Tengel (1901-1985) Brev fra Mongolia. (2012)

100 norske samtidsfotografer,- representanter for ulike sjangre og uttrykk. Sammen representerer de et bilde av hva som skjer på den norske fotoscenen. Prosjektet 100 Norwegian Photographers lanseres under bokmessen i Frankfurt 18.10.2019.

Foto er av Bård Ek. Design er av Paul Dring/ Hothorse Design Bureau.

– Akkurat nå holder jeg på med siste redigering før boka går i trykken. Jeg gleder meg enormt! Dette sier initiativtaker og kurator for boken, Ina Otzko. Kunstneren har nylig kommet tilbake til Sandnessjøen i Nordland, fra sin andre base i Italia.

 

– Fortell om prosjektet 100 Norwegian Photographers.

– I 2017 presenterte finske kolleger et tilsvarende prosjekt med finske fotografer. Jeg tenkte at dette må vi få til i Norge også. Det ble tatt vel i mot av prosjektansvarlige i Finland da jeg informerte om oppstart her hjemme. 10. januar 2018 ble prosjektets nettside lansert, her ble det hver dag, i hundre dager, presentert en ny norsk fotograf gjennom flere bilder. Det er dette prosjektet som nå gis ut i bokform.

Å kuratere en bok
Det skjer mye innen norsk foto, så forarbeidet til prosjektet har vært stort. Otzko forteller at i utvelgelsen av fotografer har en rekke kriterier vært viktige. Bare nålevende fotografer er representert. Ulike sjangre er med, som kunstfoto, journalistisk foto, landskap, dokumentar, mote og portrett. Fotografene kommer fra hele Norge, noen er mer kjente enn andre. Aldersspennet er bredt og utvalget kjønnsbalansert.  Mangfold er stikkordet.

– Du er kunstner og har kuratert prosjektet og boken. På hvilken måte tror du resultatet skiller seg fra om et forlag hadde hatt prosjektansvaret?

 Kanskje ville et forlag presentert materialet mer systematisk, gjennom ulike kategorier. Som kunstner er jeg vant til å jobbe prosessorientert og intuitivt. Prosjektet har fått utvikle seg underveis. Jeg har søkt etter fotografenes individuelle stemme.

Kurateringsjobben handler om utvalget av fotografer og bilder, samt flyten og energien i presentasjonen. Rekkefølgen fotografene er presentert i ble tydelig etter hvert som de 100 dagene passerte og denne er beholdt i boken. Otzko legger til at det er følelsesladet å sluttføre prosjektet:

– Jeg kjenner en dyp takknemlighet til fotografenes generøsitet og tillit i prosjektet. Det har vært en intens arbeidsprosess, men givende å bli kjent med så mange kunstnerskap.

Foto av Pål Hermansen, The wanderers, Row of emperor penguins, Snow Hill Island, Antarctica (2008)

Dette er noen av bidragsyterne i 100 Norwegian Photographers:

Bård Ek (f.1964) bor og arbeider i Oslo. Ek underviser i fotografi på Bilder Nordic school of photography, men har også laget fire fotobøker med eget arbeid og deltatt i en rekke utstillinger. I de siste årene har han konsentrert seg om fotografering i naturen. Ved å bruke kunstig lys, speiler Ek menneskets distanserte forhold til naturen. Grensene mellom det naturlige og menneskeskapte undersøkes. 

Anne-Stine Johnsbråten (f.1983) bor i Oslo og arbeider som uavhengig dokumentarfotograf. I personlige fotoprosjekter fordyper hun seg over lang tid. Særlig viser Johnsbråten interesse for temaene kjønn, identitet, diskriminering og sosiale relasjoner. Hun vant førstepris i Årets bilde 2016 i kategorien «dokumentar utland» for God kone, vis mor – Kvinner i Japan.

Per Heimly (f. 1972) er en nordsamisk kunst-, mote- og reklamefotograf, opprinnelig fra Snubba i Nordland.  Heimly er kjent for å løfte et provoserende, kontroversielt univers gjennom linsen. Ofte presenteres det vakre i uskjønne, nedverdigende og tabubelagte situasjoner. Heimly har vært en anerkjent fotograf i 25 år, hans bilder befinner seg i skjæringspunktet  mellom det kommersielle og kunstneriske. 

Foto av Per Heimly, Air Crucifixion (1997)

Foto av Arnfinn Johnsen, Aksel Lund Svindal, 7x olympisk mester. (2010)

Tonje Bøe Birkeland (f. 1985) kommer fra Bergen, med mastergrad fra Bergen Kunstakademi i 2012. Siden har hun hatt en rekke internasjonale utstillinger og er representert i samlingene Statens kunstråd, Sverige, Nya Karolinska, Hasselblad Foundation og Preus Museum. Hun ble tildelt Hasselbladfondets Victor Fellowship 2012 for Tuva Tengel (1901- 1985).

 

Pål Hermansen (f. 1955) jobber som natur – og kunstfotograf. Han er utdannet ved Robert Meyer College of Art, Oslo. I sitt arbeid fokuserer han på samspillet mellom menneske og natur. Gjennom kreativ naturfotografering reflekteres eksistensielle landskap. Hermansen har en rekke utmerkelser på sin CV, arbeidene stilles ut over hele verden.

Arnfinn Johnsen (f. 1958) kommer fra Senja i Troms. I løpet av sin 30-årige karriere har han blitt en av Norges mest meritterte fotografer, med mer enn 100 premierte arbeider i profesjonelle konkurranser.  I 1992 startet han prosjektet Gullklubben, der han portretterte OL vinnende nordmenn, med fokus å fange mennesket bak medaljen. Prosjektet har utviklet seg til over 100 portretter.

Erle M. Kyllingmark (f. 1974) ble utdannet ved London College of Printing (Communication) i 1999, og har siden hatt et bredt virke innenfor foto og film. Bidraget i dette prosjektet består av multieksponeringer og analoge teknikker. En utforskning av tema som tid og endringsprosesser. Multieksponeringene kan ses som en prosesser der harmoni skapes av kaos, å nå det enkle gjennom det kompliserte.

Foto av Erle Kyllingmark, Untitled Journey #6(2018)

Lansering i 40 land

Boka gis ut i engelsk versjon av det tyske forlaget Hatje Cantz, som har spesialisert seg på kunstbøker til et internasjonalt marked. I 2019 er Norge hedersgjest under bokmessen i Frankfurt. 100 Norwegian Photographers er blant bøkene til NORLA (Senter for norsk litteratur i utlandet) som vil være representert under bokmessen. Lansering finner sted under Fotografie Forum Frankfurt.

– Hva betyr en slik lansering for norsk samtidsfoto?

 – Dette innebærer et fantastisk fokus på bredden innen norsk foto og på foto som en mangefasettert kunstform, avrunder kuratoren.

Boken blir lansert i 40 land. I tillegg vil et opplag bli distribuert av Ina Otzko i Norge.

Foto av Anne-Stine Johnsbråten, God kone, vis mor (2011-2016).