Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
DAMSELFRAU / Magnhild Kennedy
«Naturens puls og hjerteslag»

 

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
13.09. – 10.11

Magnhild Kennedys masker er båret av artister som Beyonce og Erykha Badu og hun nevnes av VOGUE som en verdens mest spennende designere. På selveste kulturnatt åpner Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum en utstilling hvor du for første gang kan møte Damselfraus fantastiske fascinerende masker!

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Morten Sæther FOTO
Forvandling Omstilling Reform Metamorfose

Tveten Gård, Brenneribygningen, Tveita i Oslo
14.09. – 22.09

«Vekst er forvandling. Denne utstillingen har sitt utspring i den omstilling som Tveten Gård har vært gjennom siden Oslo Kommune overtok denne oasen fra 1700-tallet i 2006. I tillegg viser den også menneskene og arkitekturen på Tveita, Alnaelva som rekreasjonsområde og Østmarka som en naturperle. Livet selv handler om faser og forvandlingsprosesser. Mennesket er en del av naturen og gjennomgår en rekke forvandlinger. Det samme gjelder min kunst.» Morten Sæther

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Els Geelen Fugleperspektiv
olje, akvarell, foto, video-collage

Kongsvinger Kunstforening
14.09. – 06.10

Els Geelen er ein nederlandsk billetkunstnar som bor i Norge på ein økologisk gard, midt i Hardanger. Ho har fått si kunstneriske utdanning i Amsterdam, men har og studert biologi og har ein fasinasjon for naturen. På garden produserast økologisk kalkun og kylling. I denne utstillinga får du sjå det det vakre og det abstrakte, men og det ubehaglege i det som blir for nært og vakkert. Me får sjå det me ofte ikkje tenker på, ikkje ser – eller ikkje likar å sjå; dei frie fuglane som vert ufrie og gjort usynlege i møte med menneske.

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Ulrike Niederberger
«Sanselig tre – når materialene taler»

Norsk Skogmuseum, Elverum
20.06. – 27.10

Ulrike Niederberger ønsker å løfte fram trematerialets kvaliteter i en tid da det i liten grad gis opplæring i trearbeid i grunnskolen. Hun har utforsket egenskaper og oppbygning av materialet gjennom formstudier av kuler i ulike treslag. Hun har også studert hva som skjer under tørking av rått tre og viser variasjon i farge, glans, tekstur og årringer. Berøring og erfaring av vekt er en viktig del av opplevelsen. Relieffer av ulike treslag og kvaliteter supplerer kulene og utdyper treets iboende estetikk

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Bergen Assembly 2019
Actually, the Dead Are Not Dead

 

Bergen Kunsthall
05.09. – 10.11

Bergen Assembly 2019, med tittelen Actually, the Dead Are Not Dead, omfatter en utstilling og en serie med arrangementer som finner sted på ulike visningssteder i Bergen. Prosjektet er en fordypelse i «liv», med en forståelse av liv som overskrider det binære forholdet mellom for eksempel liv og død, natur og kultur, menneske og dyr, subjekt og objekt, frisk og syk, fortid og fremtid.

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
TEMPO TEMPO TEMPO og Yayoi Kusama

Kistefos, Jevnaker
26.05. – 17.11.

Gruppeutstillingen TEMPO TEMPO TEMPO favner både installasjoner, grafikk, maleri og performance, og viser verker av åtte yngre kunstnere fra den norske kunstscene.  Ragna Bley, Marthe Ramm Fortun, Ane Graff, Yngve Holen,  Sandra Mujinga, Urd J. Pedersen, Eirik Sæther og Fredrik Værslev.
Arbeidet med å realisere et stedsspesifikt kunstverk av Kusama ble påbegynt allerede i 2012, og verket som blir avduket den 26.mai er et resultat av gjentatte besøk til Kistefos. Skulpturen bærer navnet ”Shine of Life” og henspiller på naturen, vannet og industrien på Kistefos

 

Les mer om Kistefos

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Lul Krag, Tone Indrebø og Aslaug M. Juliussen

Blaafarveværket, Modum
11.05. – 13.10.

En unik opplevelse! Den første store utstilling med kunstverk av Lul Krag (1878–1956) og Tone Indrebø (f. 1954). Utstillingen viser en kraftpresentasjon av to norske kvinnelige kunstnere. De valgte et tilbaketrukket liv og viet sitt egenartede kunstuttrykk til skildring av landskap. Stillhet og ro er fellesnevneren for Krag og Indrebøs naturskildringer. Deres kunst deler kjærligheten til menneskets nære relasjon til naturen. På Tømmerlåven på Nyfossum vises utstillingen «Skjæringspunkter» gir rom til å stifte bekjentskap med Aslaug M. Juliussens
(f. 1953) kunstnerskap, som spenner fra 1990-årenes veggtepper til 2000-tallets skulpturelle objekter og nyere installasjoner.

 

Les mer om utstillingene

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Belonging . Fotografier fra Tangen samlingen

SKMU Sørlandets Kunstmuseum, Kristiansand
11.04. – 22.09.19

Fotoutstillingen Belonging ønsker å løfte frem noen av de sentrale nordiske fotografene som er representert i Tangen-samlingen. Tematikken er satt til identitet og tilhørighet, derav tittelen Belonging. Fotografene i utstillingen nærmer seg disse temaene ut fra ulike innfallsvinkler. Hva er med på å definere hvem vi er, og hva er det som gjør at vi føler oss hjemme?

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Blaaveis i Asker

Asker Museum
07.04. – 09.10.

Opplev Gerhard Munthes vakre Blaaveis-servise på Labråten.  Her fortelles historien om Blaaveis-serviset fra Porsgrunds Porselænsfabrik og forbindelsen til Hulda og Arne Garborg. Labråten i Asker var Hulda og Arne Garborgs hjem. Her finner vi et stort servise med Gerhard Munthes Blaaveis-mønster, formgitt 1892 og produsert av Porsgrunds Porselænsfabrik. Med utgangspunkt i norsk flora skapte Munthe en ny servisedekor som likefullt står i en gammel dekortradisjon. Utstillingen forteller historien om dette serviset og knytter det til samtidens idéer om hjeminnredning og designreform

 

Les mer om utstillingen