Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Elena Abessinova ODE TIL LINJEN
Tegning og grafikk

Kongsvinger Kunstforening
29.06. – 25.08

Det er mange detaljer og historie i Elenas bilder. Derfor har vi denne gangen laget noen korte tekster til bildene. De 13 kongene som har besøkt Kongsvinger (fra 1600-tallet) er også portrettert, fem danske, fem svenske unionskonger og tre norske konger. Kun Oslo har hatt flere besøk – i unionstiden var Kongsvinger et naturlig stoppested på turen mellom Stockholm og Christiania. Velkommen til en spennende og historiespekket sommerutstilling. Kunstneren vil være tilstede 3., 24. og 25. august. Velkommen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Linda Lothe og Maria Lothe
Moseskjegg og Tistelstøv»

Anno Musea i Østerdalen, Ramsmoen Tynset
28.06. – 07.09

En tverrkunstnerisk keramikkutstilling og danseforestillinginspirert av skogen. Utstillingen er delvis basert på intervjuer med Nord-Østerdøler om deres forhold til skogen, og bringer assosiasjoner til de første naturhistoriske museene fra slutten av 1700-tallet. Da var ikke skillet kultur-natur så sterkt, mennesket var en selvfølgelig del av naturen og museene stilte ut kunsthåndverk side om side med den rene natur. Danseforestilling lørdag 7. september kl. 14.00. Linda Lothe sier selv: Jeg er interessert av det narrative; fortellingen som ligger kapslet inn i ting. Sagn, myter og eventyr fungerer ofte som inspirasjon i mine prosjekt. Arbeidene kan sees på som en hyllest til det analoge, håndlagde, tidkrevende og de langsomme prosessene. Jeg jobber både med skulpturelle ting og mer bruksorienterte, der det fortellende er et felles nav.

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Monica Bergnord
«Naturens puls og hjerteslag»

Ullinsvin prestegård i Vågå
26.06. – 18.08

Dette er en bildeserie inspirert av hva naturen gir og hva den tar. Naturen gir oss inspirasjon, puls, ro, kraft og ikke minst energi. Den er alltid der som en trygg mor. Man kan åpne seg opp eller gjemme seg bort. Samtidig er den mektig og sterk – og når den har bestemt seg, er det ingen som kan stoppe den. I naturen er det ikke ordene som gjelder, men følelsene som snakker. Dette er det jeg vil formidle gjennom bildene mine i denne utstillingen. Monica Bergnord. 

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Ulrike Niederberger
«Sanselig tre – når materialene taler»

Norsk Skogmuseum, Elverum
20.06. – 27.10

Ulrike Niederberger ønsker å løfte fram trematerialets kvaliteter i en tid da det i liten grad gis opplæring i trearbeid i grunnskolen. Hun har utforsket egenskaper og oppbygning av materialet gjennom formstudier av kuler i ulike treslag. Hun har også studert hva som skjer under tørking av rått tre og viser variasjon i farge, glans, tekstur og årringer. Berøring og erfaring av vekt er en viktig del av opplevelsen. Relieffer av ulike treslag og kvaliteter supplerer kulene og utdyper treets iboende estetikk

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Siste dag søndag 11. august
Mari Slaattelid – «Kystverket» Festspillkunstner 2019

Bergen Kunsthall
23.05. – 11.08

Utstillingen «Kystverket» består av nesten utelukkende nye arbeider, laget spesielt for Bergen Kunsthalls saler. Tittelen gjenspeiler det bærende motivet i mange av de nye maleriene: et kystlandskap med en lanterne (sjømerke), og – i silhuett mot himmelen –en operatør som justerer lyssignalet. Med en klar resonans i sin geografiske lokalisering på kysten av Vestlandet, kan utstillingen sees som en stedsspesifikk respons på Festspillutstillingen som utstillings­oppdrag

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Anne-Karin Furunes
Darkness Illumminated

Nils Aas Kunstverksted, Inderøy
29.06. – 01.09

Utstillingen er en retrospektiv sammensetning av bilder fra flere serier Anne-Karin Furunes har arbeidet med de siste to tiårene. Furunes sitt arbeid som billedkunstner er omfattende, hun produserer utstillinger for den skandinaviske kunstscenen og internasjonalt. Siden tiden ved Kunstakademiet i Trondheim (1993-94) har hun rendyrket en teknikk, der motivet er i sin helhet skapt av store og små hull i en flate..

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Sommerutstilling

Kunstverket i Kirkegata
29.06. – 17.08.

I sommer fyller vi våre vegger med arbeider av galleriets faste kunstnere: Inger Sitter, Frans Widerberg, Ørnulf Opdahl, Håkon Bleken, Sverre Malling, Per Kleiva, Patrick Huse, Terje Resell, Sidsel Westbø, Sverre Bjertnes, Astrid Sylwan, Håvard Homstvedt, Marianne Heske, Kjell Nupen, Magne Furuholmen m.fl. Dette er en kollektiv utstilling som viser et bredt utvalg kunstnere galleriet jobber nært med, samt ulike grafiske teknikker og varierte prisklasser. Det blir salg rett fra vegg.

 

Les mer om Kunstverket

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
TEMPO TEMPO TEMPO og Yayoi Kusama

Kistefos, Jevnaker
26.05. – 17.11.

Gruppeutstillingen TEMPO TEMPO TEMPO favner både installasjoner, grafikk, maleri og performance, og viser verker av åtte yngre kunstnere fra den norske kunstscene.  Ragna Bley, Marthe Ramm Fortun, Ane Graff, Yngve Holen,  Sandra Mujinga, Urd J. Pedersen, Eirik Sæther og Fredrik Værslev.
Arbeidet med å realisere et stedsspesifikt kunstverk av Kusama ble påbegynt allerede i 2012, og verket som blir avduket den 26.mai er et resultat av gjentatte besøk til Kistefos. Skulpturen bærer navnet ”Shine of Life” og henspiller på naturen, vannet og industrien på Kistefos

 

Les mer om Kistefos

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
«Utflukt» sommerutstilling i Oslofjorden

Kunstsalen i Lavetthuset, Hovedøya
01.06. – 01.09.

De tusenvis av besøkende som kommer til Hovedøya i sommer kan oppleve utstillingen UTFLUKT, ta del i en mildt regissert kunstpiknik, få sine logiske evner utfordret av filmatiske konspirasjonsteorier, se dødens øy framtre på et tomt lerret og mer til. Det vises malerier av Geir Yttervik, Lise Simonnæs, Christopher Rådlund og Maiken Stene. Vidar Koksvik viser installasjon med glass og Svein Ove Kirkhorn inviterer til rødrutet piknik i det grønne.

 

Les mer om hva som skjer

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Lul Krag, Tone Indrebø og Aslaug M. Juliussen

Blaafarveværket, Modum
11.05. – 13.10.

En unik opplevelse! Den første store utstilling med kunstverk av Lul Krag (1878–1956) og Tone Indrebø (f. 1954). Utstillingen viser en kraftpresentasjon av to norske kvinnelige kunstnere. De valgte et tilbaketrukket liv og viet sitt egenartede kunstuttrykk til skildring av landskap. Stillhet og ro er fellesnevneren for Krag og Indrebøs naturskildringer. Deres kunst deler kjærligheten til menneskets nære relasjon til naturen. På Tømmerlåven på Nyfossum vises utstillingen «Skjæringspunkter» gir rom til å stifte bekjentskap med Aslaug M. Juliussens
(f. 1953) kunstnerskap, som spenner fra 1990-årenes veggtepper til 2000-tallets skulpturelle objekter og nyere installasjoner.

 

Les mer om utstillingene

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Berndt Tunold – Ein eld som aldri slokna

Sogn og Fjordane Kunstmuseum, Førde
27.04. – 18.08.19

«Blant våre landskapsmålarar skal Bernt Tunold (1877-1946) nemnast saman med I. C. Dahl, Lars Hertervig og Nikolai Astrup. På sitt beste kunne han skildre det vestlandske landskapet som ingen annan. Med sin karakteristiske grønfarge, «Tunold-grønt», og med sin eigenarta evne til å fange inn det vestlandske gråvêret i alle tenkelege nyansar, står han støtt i vår kunsthistorie.» Sommerens store utstilling er kuratert av Jan H. Landro, journalist og forfatter

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Jakob Weidemann. Retrospektiv

Trondheim Kunstmuseum
27.04. – 18.08.19

«Jakob Weidemann regnes som en pioner i den moderne norske kunsthistorien. Den nyskapende kunstneren, som var født i Steinkjer, malte sommerlandskap og figurative verk, samt banebrytende abstrakte komposisjoner. Utstillingen viser verk fra hele hans kunstnerskap med fokus på tidlige arbeider, som «skogbunnbildene» og blomsterengene fra 1960-tallet, i tillegg til mindre kjente verk.»

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Belonging . Fotografier fra Tangen samlingen

SKMU Sørlandets Kunstmuseum, Kristiansand
11.04. – 22.09.19

Fotoutstillingen Belonging ønsker å løfte frem noen av de sentrale nordiske fotografene som er representert i Tangen-samlingen. Tematikken er satt til identitet og tilhørighet, derav tittelen Belonging. Fotografene i utstillingen nærmer seg disse temaene ut fra ulike innfallsvinkler. Hva er med på å definere hvem vi er, og hva er det som gjør at vi føler oss hjemme?

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Blaaveis i Asker

Asker Museum
07.04. – 09.10.

Opplev Gerhard Munthes vakre Blaaveis-servise på Labråten.  Her fortelles historien om Blaaveis-serviset fra Porsgrunds Porselænsfabrik og forbindelsen til Hulda og Arne Garborg. Labråten i Asker var Hulda og Arne Garborgs hjem. Her finner vi et stort servise med Gerhard Munthes Blaaveis-mønster, formgitt 1892 og produsert av Porsgrunds Porselænsfabrik. Med utgangspunkt i norsk flora skapte Munthe en ny servisedekor som likefullt står i en gammel dekortradisjon. Utstillingen forteller historien om dette serviset og knytter det til samtidens idéer om hjeminnredning og designreform

 

Les mer om utstillingen