Foto: Hufton og Crow

Med sine organiske former er Heydar Aliyev-senteret i Baku i Aserbajdsjan anerkjent som et av verdens arkitektoniske mesterverk. Det komplekse bygget fungerer som et multikulturelt kunstsenter der teater, musikk, visuell og konseptuell kunst presenteres.

Bygningens form kan minne om sanddyner, en skapning fra havet eller et flytende landskap der verden glir over i drøm.

Heydar Aliyev-senteret ble åpnet i 2012 og er designet av Zaha Hadid (1950–2016). Gjennom sin karriere realiserte den irakisk-britiske arkitekten nærmere 1000 bygninger i 44 land – alle særpreget av buede linjer som brytes mot klare flater. Hadid og hennes etter hvert store arkitektfirma interesserte seg særlig for å utfordre materialenes egenskaper. Betong, stål og glass blir bærende elementer i en formlek som forutsetter avanserte konstruksjoner. Arbeidet resulterte i stor anerkjennelse, blant annet den prestisjetunge Pritzker Architecture Prize.

Den overordnede formen til Heydar Aliyev-senteret ligner en bølgeformet stigning fra bakken mot himmelen, etterfulgt av gradvis nedstigning til jorden. Bygget oppfattes som en hyllest til postmoderne arkitektur, men også til dynamikken som ligger i utvikling og syklus.

Formelt regnes Aserbajdsjan som et demokrati, men landet har et sterkt autoritært styresett. Med Heydar Aliyev-senteret ønsker landet å speile, både gjennom form og kulturelt innhold, utviklingen mot et moderne og mer åpent samfunn som også ønsker å ivareta sin kulturelle og historiske arv.

Senteret er oppkalt etter Heydar Aliyev, Aserbajdsjans president i perioden 1993–2003.

Blant større kunstutstillinger som har vært presentert her, kan nevnes en Andy Warhol-utstilling som omfattet både verk og biografi.Heydar Aliyev-senteret har også vist en omfattende presentasjon av Tahir Salahov. Kunstneren hylles for sitt viktige bidrag til utvikling av den aserbajdsjanske kunstscenen, og også for sin kunstneriske innsats i det tidligere Sovjetunionen.