I tillegg til å være overlege og kardiolog ved hjerteavdelingen ved Drammen sykehus er Wasim Zahid foredragsholder, forfatter og et kjent TV-fjes. Den engasjerte legen har gitt ut bøkene På liv og død – en leges bekjennelser, Hemmeligheten: Slik lever du godt – lenge og Hjerte for hjertet. Zahid er kjent for å gjøre kompliserte medisinske spørsmål lett forståelige for folk flest og har sjarmert TV-publikum som fast deltager i ekspertpanelet i TV-serien Hva feiler det deg på NRK. Vi har spurt ham om hans forhold til kunst.

1. Hvilken utstilling og hvilket galleri/museum besøkte du sist?
– Interkulturelt Museum på Tøyen.

2. Hjerte/smerte er et kjent tema innenfor kunsten, men er det egentlig i hjertet følelsene våre ligger? 
– Nei, følelser og alt vi oppfatter skjer via hjernen. Men vi kjenner det i hjertet. Det skyldes den tette forbindelsen mellom hjernen og hjertet. Følelser og impulser påvirker nervesystemet, som igjen påvirker hjertet. Når du er redd, nervøs, lykkelig eller forelsket, får hjernen hjertet til å slå hardere, og det er det du kjenner.

3. Fins det kunstverk du enda ikke har fått sett, men som du har lyst til å oppleve?
– Å ja, i hopetall. Jeg er svært fascinert av kreativitet og blir utrolig imponert over menneskets skaperkraft. Det er så imponerende å se hvordan en kunstner klarer å formidle sitt budskap gjennom kunsten sin. Det være seg i form av musikk, et bilde eller en skulptur. Jeg skulle gjerne besøkt utstillinger og museer rundt om i verden så ofte som mulig. 

4. Fins det kunst som provoserer deg? 
– Nei, det skal svært mye til for å støte meg. Mulig det finnes kunst som er provoserende, men foreløpig har jeg i hvert fall ikke sett noe. Snarere liker jeg kunst med et sterkt budskap.

5. Hvilken kunstner ville du delt en flaske vin med i hennes/hans atelier?
– Ingen, tror jeg. For jeg ville bare følt meg i veien for viktig arbeid.

6. Hvilken kunstner, historisk eller nålevende, skulle du gjerne hatt som pasient?
– Michael Jackson. Han døde altfor tidlig takket være en uklok kardiolog.

7. Kunstnere er kjent for å drikke mer vin enn andre folk. Fra en kardiologs perspektiv – hva er din anbefalte daglige dose med alkohol?  
– Som lege vil jeg ikke anbefale noen mengde alkohol. Den nyeste forskningen viser at det sannsynligvis ikke finnes noen nedre trygg grense for alkoholinntak. Selv litt alkohol øker helserisikoen noe. Men vi lever jo ikke risikofrie liv. Og de som nyter litt alkohol iblant, gjør det jo ikke for helsas skyld uansett. Hvis du ellers har en sunn livsstil med gode sosiale relasjoner, et variert kosthold og regelmessig fysisk aktivitet, er det sannsynligvis helt greit med litt vin i ny og ne.

8. Har du et kunstverk hjemme som betyr spesielt mye for deg? 
– Jeg har dessverre ikke noe kunst hjemme hos meg ennå, men håper å samle etter hvert.

9. Hvilken nålevende kunstner ville du hyret for å lage en akt av deg?
– Jeg er nok altfor selvbevisst til å la meg avbilde naken. Men hvis vi snakker et vanlig portrett, tror jeg det måtte bli Vebjørn Sand.

10. Har du en kunstopplevelse som har gjort et uutslettelig inntrykk på deg? 
– For meg er også arkitektur kunst. Imponerende byggverk gjør inntrykk. Spesielt gamle, og reisverk som fortsatt står. Eiffeltårnet er ett eksempel. Den kongelige moskeen i Lahore et annet. Jeg blir stum av beundring når jeg ser hvordan mennesket har klart å skape store og vakre strukturer som står i århundrer.

11. Hvis du kunne valgt et kunstverk fra hele kunsthistorien til å ha på veggen hjemme – hvilket ville du valgt?             
– Jeg liker naturalismen og blir imponert over presisjonen i slike bilder. Caravaggios Tvileren Tomas gir meg i tillegg litt lege-vibber.

12. Hva ville livet vært uten kunst? 
– Et liv uten musikk, bøker, dans, malerier, skulpturer, arkitektur, teater, film. Vanvittig kjedelig.