Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Mari Slaattelid – «Kystverket» Festspillkunstner 2019

Bergen Kunsthall
23.05. – 11.08

Utstillingen «Kystverket» består av nesten utelukkende nye arbeider, laget spesielt for Bergen Kunsthalls saler. Tittelen gjenspeiler det bærende motivet i mange av de nye maleriene: et kystlandskap med en lanterne (sjømerke), og – i silhuett mot himmelen –en operatør som justerer lyssignalet. Med en klar resonans i sin geografiske lokalisering på kysten av Vestlandet, kan utstillingen sees som en stedsspesifikk respons på Festspillutstillingen som utstillings­oppdrag

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Terje Risberg – Automemento

Kunstverket Galleri, Oslo
25.05. – 23.06.19

Terje Risberg har de siste syv år jobbet med bilen som studieobjekt og motiv. Med utgangspunkt i egne erfaringer, og i lys av vår tids utfordringer med og problematisering av privat bilbruk, behandler Risberg bilen som et rent estetisk objekt. I Risbergs arbeider blir bilen kropp, skulptur og ruin, etterlatt i naturen og forlatt i landskapet. Kunstneren sier selv at «Denne utstillingen er mine visuelle kommentarer til ting vi etterlot. Mekaniske innretninger, objekter av jern som ble stående igjen, halvt gjemt og overlatt til sitt eget forfall. En gang representerte de modernitetens løfter om en lysere og bedre fremtid. Nå er de blitt til ruiner. Det handler altså om vår nære fortid.”

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
TEMPO TEMPO TEMPO og Yayoi Kusama

Kistefos, Jevnaker
26.05. – 17.11.

Gruppeutstillingen TEMPO TEMPO TEMPO favner både installasjoner, grafikk, maleri og performance, og viser verker av åtte yngre kunstnere fra den norske kunstscene.  Ragna Bley, Marthe Ramm Fortun, Ane Graff, Yngve Holen,  Sandra Mujinga, Urd J. Pedersen, Eirik Sæther og Fredrik Værslev.
Arbeidet med å realisere et stedsspesifikt kunstverk av Kusama ble påbegynt allerede i 2012, og verket som blir avduket den 26.mai er et resultat av gjentatte besøk til Kistefos. Skulpturen bærer navnet ”Shine of Life” og henspiller på naturen, vannet og industrien på Kistefos

 

Les mer om Kistefos

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
«Utflukt» sommerutstilling i Oslofjorden

Kunstsalen i Lavetthuset, Hovedøya
01.06. – 01.09.

De tusenvis av besøkende som kommer til Hovedøya i sommer kan oppleve utstillingen UTFLUKT, ta del i en mildt regissert kunstpiknik, få sine logiske evner utfordret av filmatiske konspirasjonsteorier, se dødens øy framtre på et tomt lerret og mer til. Det vises malerier av Geir Yttervik, Lise Simonnæs, Christopher Rådlund og Maiken Stene. Vidar Koksvik viser installasjon med glass og Svein Ove Kirkhorn inviterer til rødrutet piknik i det grønne.

 

Les mer om hva som skjer

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Lul Krag, Tone Indrebø og Aslaug M. Juliussen

Blaafarveværket, Modum
11.05. – 13.10.

En unik opplevelse! Den første store utstilling med kunstverk av Lul Krag (1878–1956) og Tone Indrebø (f. 1954). Utstillingen viser en kraftpresentasjon av to norske kvinnelige kunstnere. De valgte et tilbaketrukket liv og viet sitt egenartede kunstuttrykk til skildring av landskap. Stillhet og ro er fellesnevneren for Krag og Indrebøs naturskildringer. Deres kunst deler kjærligheten til menneskets nære relasjon til naturen. På Tømmerlåven på Nyfossum vises utstillingen «Skjæringspunkter» gir rom til å stifte bekjentskap med Aslaug M. Juliussens
(f. 1953) kunstnerskap, som spenner fra 1990-årenes veggtepper til 2000-tallets skulpturelle objekter og nyere installasjoner.

 

Les mer om utstillingene

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Marit Tingleff – Allusjon til Peder Balke

Peder Balke-senteret, Kapp
04.05. – 07.07.19

Utstillingen viser arbeider av keramiker Marit Tingleff. Tingleff er særlig kjent for sine store fat med en sterkt dekorativ kraft. I de senere år har hun også arbeidet med lys og skyggevirkninger ved å perforere deler av overflaten. Gjennom sin praktfulle beliggenhet med panoramautsikt over Mjøsa, er Peder Balke-senteret et attraktivt tur- og reisemål.

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Svanene fra Lazarusdalen – norsk Outsider art

Trafo Kunsthall, Asker
27.04. – 30.06.19

For første gang vises historiske pasientkunstverk fra Dikemark psykiatriske sykehusmuseum til et bredt publikum. Det skjer i samspill med aktuelle Outsider Art arbeider fra Sør-Troms Museum, Trastad Samlinger. Verkene som vises er fra den pre-medikamentelle perioden ca 1920 – 1950. Dikemark sykehusmuseum er en liten perle av et museum som rommer mye historie. 

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Berndt Tunold – Ein eld som aldri slokna

Sogn og Fjordane Kunstmuseum, Førde
27.04. – 18.08.19

«Blant våre landskapsmålarar skal Bernt Tunold (1877-1946) nemnast saman med I. C. Dahl, Lars Hertervig og Nikolai Astrup. På sitt beste kunne han skildre det vestlandske landskapet som ingen annan. Med sin karakteristiske grønfarge, «Tunold-grønt», og med sin eigenarta evne til å fange inn det vestlandske gråvêret i alle tenkelege nyansar, står han støtt i vår kunsthistorie.» Sommerens store utstilling er kuratert av Jan H. Landro, journalist og forfatter

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Jakob Weidemann. Retrospektiv

Trondheim Kunstmuseum
27.04. – 18.08.19

«Jakob Weidemann regnes som en pioner i den moderne norske kunsthistorien. Den nyskapende kunstneren, som var født i Steinkjer, malte sommerlandskap og figurative verk, samt banebrytende abstrakte komposisjoner. Utstillingen viser verk fra hele hans kunstnerskap med fokus på tidlige arbeider, som «skogbunnbildene» og blomsterengene fra 1960-tallet, i tillegg til mindre kjente verk.»

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Sverre Bjertnæs

Haugar Vestfold Kunstmuseum, Tønsberg
27.04. – 08.09.19

«Utstillingen er Bjertnæs’ største retrospektive museumsutstilling og favner et mangfoldig kunstnerskap med hovedvekt på produksjonen fra de siste ti årene. Presentasjonen strekker seg fra tidlig 1990-årene, da han som 16-åring ble elev av Odd Nerdrum, til i dag med helt nye malerier, installasjoner og en filmproduksjon.»

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Belonging . Fotografier fra Tangen samlingen

SKMU Sørlandets Kunstmuseum, Kristiansand
11.04. – 22.09.19

Fotoutstillingen Belonging ønsker å løfte frem noen av de sentrale nordiske fotografene som er representert i Tangen-samlingen. Tematikken er satt til identitet og tilhørighet, derav tittelen Belonging. Fotografene i utstillingen nærmer seg disse temaene ut fra ulike innfallsvinkler. Hva er med på å definere hvem vi er, og hva er det som gjør at vi føler oss hjemme?

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Blaaveis i Asker

Asker Museum
07.04. – 09.10.

Opplev Gerhard Munthes vakre Blaaveis-servise på Labråten.  Her fortelles historien om Blaaveis-serviset fra Porsgrunds Porselænsfabrik og forbindelsen til Hulda og Arne Garborg. Labråten i Asker var Hulda og Arne Garborgs hjem. Her finner vi et stort servise med Gerhard Munthes Blaaveis-mønster, formgitt 1892 og produsert av Porsgrunds Porselænsfabrik. Med utgangspunkt i norsk flora skapte Munthe en ny servisedekor som likefullt står i en gammel dekortradisjon. Utstillingen forteller historien om dette serviset og knytter det til samtidens idéer om hjeminnredning og designreform

 

Les mer om utstillingen