Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Marit Tingleff – Allusjon til Peder Balke

Peder Balke-senteret, Kapp
04.05. – 07.07.19

Utstillingen viser arbeider av keramiker Marit Tingleff. Tingleff er særlig kjent for sine store fat med en sterkt dekorativ kraft. I de senere år har hun også arbeidet med lys og skyggevirkninger ved å perforere deler av overflaten. Gjennom sin praktfulle beliggenhet med panoramautsikt over Mjøsa, er Peder Balke-senteret et attraktivt tur- og reisemål.

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Svanene fra Lazarusdalen – norsk Outsider art

Trafo Kunsthall, Asker
27.04. – 30.06.19

For første gang vises historiske pasientkunstverk fra Dikemark psykiatriske sykehusmuseum til et bredt publikum. Det skjer i samspill med aktuelle Outsider Art arbeider fra Sør-Troms Museum, Trastad Samlinger. Verkene som vises er fra den pre-medikamentelle perioden ca 1920 – 1950. Dikemark sykehusmuseum er en liten perle av et museum som rommer mye historie. 

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Berndt Tunold – Ein eld som aldri slokna

Sogn og Fjordane Kunstmuseum, Førde
27.04. – 18.08.19

«Blant våre landskapsmålarar skal Bernt Tunold (1877-1946) nemnast saman med I. C. Dahl, Lars Hertervig og Nikolai Astrup. På sitt beste kunne han skildre det vestlandske landskapet som ingen annan. Med sin karakteristiske grønfarge, «Tunold-grønt», og med sin eigenarta evne til å fange inn det vestlandske gråvêret i alle tenkelege nyansar, står han støtt i vår kunsthistorie.» Sommerens store utstilling er kuratert av Jan H. Landro, journalist og forfatter

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Kjell Bendiksen – Spor av berøring

Norsk Skogmuseum, Elverum
27.04. – 09.06.19

«Kjell Bendiksen behersker de fleste grafiske teknikker, men det er særlig innen ulike dyptrykkteknikker han har utviklet sitt eget billeduttrykk. Selve trykkeprosessen er svært arbeids- og tidkrevende og opplagene små.» 

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Jakob Weidemann. Retrospektiv

Trondheim Kunstmuseum
27.04. – 18.08.19

«Jakob Weidemann regnes som en pioner i den moderne norske kunsthistorien. Den nyskapende kunstneren, som var født i Steinkjer, malte sommerlandskap og figurative verk, samt banebrytende abstrakte komposisjoner. Utstillingen viser verk fra hele hans kunstnerskap med fokus på tidlige arbeider, som «skogbunnbildene» og blomsterengene fra 1960-tallet, i tillegg til mindre kjente verk.»

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Sverre Bjertnæs

Haugar Vestfold Kunstmuseum, Tønsberg
27.04. – 08.09.19

«Utstillingen er Bjertnæs’ største retrospektive museumsutstilling og favner et mangfoldig kunstnerskap med hovedvekt på produksjonen fra de siste ti årene. Presentasjonen strekker seg fra tidlig 1990-årene, da han som 16-åring ble elev av Odd Nerdrum, til i dag med helt nye malerier, installasjoner og en filmproduksjon.»

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Belonging . Fotografier fra Tangen samlingen

SKMU Sørlandets Kunstmuseum, Kristiansand
11.04. – 22.09.19

Fotoutstillingen Belonging ønsker å løfte frem noen av de sentrale nordiske fotografene som er representert i Tangen-samlingen. Tematikken er satt til identitet og tilhørighet, derav tittelen Belonging. Fotografene i utstillingen nærmer seg disse temaene ut fra ulike innfallsvinkler. Hva er med på å definere hvem vi er, og hva er det som gjør at vi føler oss hjemme?

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Ingrid Torvund. Video

Hå gamle prestegard, Nærbø
Til 02.06

Den siste filmen til Ingrid Torvund, har tittelen I FOUND YOU UNDER EARTH, UNDER BLOOD.  Med et utvalg rekvisitter er dette en av to filmer publikum får oppleve i en mørk løe på Hå gamle prestegard. Filmene til Torvund foregår i et eventyrlig univers; en mytologisk verden som er tidløs, mystisk og drømmende. Torvund er fra Kviteseid i Vest-Telemark og benytter ofte Kvitseid i filmene sine. I samme periode viser også Anne-Karine Solgaard og Sverre Wyller sine arbeider på Hå gamle prestegard.

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Blaaveis i Asker

Asker Museum
07.04. – 09.10.

Opplev Gerhard Munthes vakre Blaaveis-servise på Labråten.  Her fortelles historien om Blaaveis-serviset fra Porsgrunds Porselænsfabrik og forbindelsen til Hulda og Arne Garborg. Labråten i Asker var Hulda og Arne Garborgs hjem. Her finner vi et stort servise med Gerhard Munthes Blaaveis-mønster, formgitt 1892 og produsert av Porsgrunds Porselænsfabrik. Med utgangspunkt i norsk flora skapte Munthe en ny servisedekor som likefullt står i en gammel dekortradisjon. Utstillingen forteller historien om dette serviset og knytter det til samtidens idéer om hjeminnredning og designreform

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Zambiske kunstnere

Kunstbanken Hedmark Kunstsenter, Hamar
16.03. – 12.05.

Kunstbanken fortsetter samarbeidet med afrikanske kunstnere og viser en utstilling med de tre samtidskunstnere Milumbe Haimbe (1974), Anawana Haloba (1978) og Victor Mutelekesha (1976) fra Zambia. Temaene deres er knyttet til Zambia og Afrikas historie etter frigjøringen og dreier seg blant annet om postkolonialisme, økonomisk og sosial undertrykkelse og maktposisjonering. For å formidle budskapene sine benytter de ulike teknikker som film, video, lyd, tekst, installasjon og skulptur.. 

 

Les mer om utstillingen