Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Vegar Moen. Apparaten som gör konsten

Kunstmuseet Nord-Trøndelagt, Namsos
06.04. – 01.06.19

Polisen i Sverige har definert 61 bydeler som utsatte områder og risikosoner. Her er kriminaliteten mer omfattende og brutal enn i resten av landet. Sommeren og høsten 2018 reiste Moen til hver av de 61 sonene og fotograferte portretter med et storformatkamera.

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
KARNEVAL – feiring og protest

Interkulturelt Museum IKM, Oslo
04.04. – 19.09.

Karnevalet er en kulturell tradisjon hvor kreative uttrykk som masker, kostymer, musikk, dans og rollespill brukes for å reise kritikk mot samfunnets konvensjoner og vedtatte holdninger til politikk, kjønn og autoriteter.  Utstillingsprosjektet Karnevalet – feiring og protest er basert på denne tradisjonen, men i en aktualisert form. Museet viser kunstneriske prosjekter av mer enn 60 kunstnere! følg med på aktiviteter som skjer her i løpet av utstillingsperioden.

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Geir Harald Samuelsen

Galleri Semmingsen, Oslo
Til 22.05

Geir Harald Samuelsen henter inspirasjon fra litteratur, film, filosofi og sport. I denne utstillingen er fjellet og fjellklatringens kroppslige og mentale dimensjon og tilstedeværelse viktige referansepunkter. Hos Semmingsen viser han to serier «The optimal Grip» fra 2010,  magnesiumpulver på papir og «Tracing Gravity» fra 2016, pastellkritt på lerret. 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Masterutstillingen i kunst 2019

Bergen Kunsthall
12.04 – 05.05

24 internasjonale kunstnere presenterer et mangfold av ulike praksiser i en utstilling som fyller alle Kunsthallens rom innenfor og utenfor galleriene. ‘With eyes closed, call me’ er organisert tematisk, og utstillingen binder sammen presentasjoner av kunstnernes utforskninger gjennom ulike typer mellommenneskelige og fysiske støttestrukturer, melodrama og sci-fi, kollektive måter å skape intimitet, minner og narrativer, og abstraksjoner av former og materialer.

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Ingrid Torvund. Video

Hå gamle prestegard, Nærbø
Til 02.06

Den siste filmen til Ingrid Torvund, har tittelen I FOUND YOU UNDER EARTH, UNDER BLOOD.  Med et utvalg rekvisitter er dette en av to filmer publikum får oppleve i en mørk løe på Hå gamle prestegard. Filmene til Torvund foregår i et eventyrlig univers; en mytologisk verden som er tidløs, mystisk og drømmende. Torvund er fra Kviteseid i Vest-Telemark og benytter ofte Kvitseid i filmene sine. I samme periode viser også Anne-Karine Solgaard og Sverre Wyller sine arbeider på Hå gamle prestegard.

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Blaaveis i Asker

Asker Museum
07.04. – 09.10.

Opplev Gerhard Munthes vakre Blaaveis-servise på Labråten.  Her fortelles historien om Blaaveis-serviset fra Porsgrunds Porselænsfabrik og forbindelsen til Hulda og Arne Garborg. Labråten i Asker var Hulda og Arne Garborgs hjem. Her finner vi et stort servise med Gerhard Munthes Blaaveis-mønster, formgitt 1892 og produsert av Porsgrunds Porselænsfabrik. Med utgangspunkt i norsk flora skapte Munthe en ny servisedekor som likefullt står i en gammel dekortradisjon. Utstillingen forteller historien om dette serviset og knytter det til samtidens idéer om hjeminnredning og designreform

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Zambiske kunstnere

Kunstbanken Hedmark Kunstsenter, Hamar
16.03. – 12.05.

Kunstbanken fortsetter samarbeidet med afrikanske kunstnere og viser en utstilling med de tre samtidskunstnere Milumbe Haimbe (1974), Anawana Haloba (1978) og Victor Mutelekesha (1976) fra Zambia. Temaene deres er knyttet til Zambia og Afrikas historie etter frigjøringen og dreier seg blant annet om postkolonialisme, økonomisk og sosial undertrykkelse og maktposisjonering. For å formidle budskapene sine benytter de ulike teknikker som film, video, lyd, tekst, installasjon og skulptur.. 

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Charlotte Wankel (1888-1969)

Punkt Ø Galleri F15
02.02 – 22.05

Med utstillingen «Charlotte Wankel» henter kurator Hilde Mørch og Galleri F 15 opp en viktig kunstner i norsk kunsthistorie. Med sin lokale bakgrunn og internasjonale rekkevidde blir det et kjært gjensyn med en kunstner som har blitt hyllet med utstilling på Galleri F 15 i 1997 og som en del av MOMENTUM 7 i 2013. Charlotte Wankel vokste opp på Kambo Gård nord for Moss, og markerte seg senere i fransk kunstliv. Våren 1910 var hun elev av Henri Matisse i Paris, og fra 1919 til slutten av 1920-tallet oppholdt hun seg i kunstmetropolen

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Håkon Bleken – Do not go gentle

Trondheim Kunstmuseum
23.03. – 01.09

Do not go gentle vises fra 23.03 i Trondheim. Utstillingen viser den utforskende og kompromissløse malerens evne til å stadig fornye seg, og til å utfordre seg selv og sitt kunstnerskap

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Den Norske Turistforeningn 150 år

Telemarksgalleriet, Notodden
19.01 – 05.05

Kunstutstillingen vil vise verk av sentrale kunstnere i norsk kunsthistorie som skildret fjellheimen på 1800-tallet. Utstillingen vil vise verk av kunstnere som skildret den norske naturen og fjellheimen på 1800-tallet. Hovedfokuset vil ligge på verk fra Telemark.

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Marte Aas

Kunsthall Trondheim
17.01 – 28.04

Jeg vil fortelle en historie” – slik starter filmen som har gitt navn til denne utstillingen. Historien Marte Aas forteller, er den om
 René Descartes’ mekaniske datter, en fabel om den rasjonelle vitenskapsmannen som skaper en menneske-lignende maskin som erstatning for sin døde datter, Francine. Under en stormfull sjøreise oppdaget besetningen dukken i Descartes’ lugar og kastet den redselsslagne over bord…

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Historisk vandring på Hadeland Glassverk

Hadeland Glassverk
15.-18. april

Bli med Elin på en historisk vandring gjennom Museet på Hadeland Glassverk i påsken!

Elin Hammer er ekspert på Hadeland Glassverks historie, og 15.-18. april tar hun gjestene med på en spennende reise gjennom 250 års historie. Hun forteller om oppstarten på 1760-tallet, om hvordan designhistorien har utviklet seg, om Glassverket under 2. verdenskrig og hvordan livet artet seg for de som bodde og jobbet her i «gamledager».

Vandringene starter kl. 11 og kl. 14 hver dag og varer i ca 30-40 minutter. Deltagelse er gratis, ingen påmelding.

Les mer