Verk fra Bodø Kunstforenings samling av grafiske verk.

I 2019 markerer Norske Grafikere 100-års jubileum med en rekke utstillinger over hele landet. Blant annet ved Bodø Kunstforening kan man fordype seg i varierte,  grafiske kunstuttrykk. Eller len deg tilbake i sofaen og gjør et litterært dypdykk i jubileumsboken: Tresnitt og amerikanske sommerfugler, Norske grafikere 1919- 2019.

Grafikk er en fellesbetegnelse for varierte bildeuttrykk der det ferdige verket er et avtrykk fra trykkplate. Hvert trykk i et opplag anses som et originalt kunstverk.

Tidligere var grafikk som håndverk nært knyttet til boktrykkerkunsten. Men gjennom historien har grafikere utviklet både metodene og det kunstneriske utrykket i spennende retninger. Dagens grafikere utfordrer og undersøker grafikkens plass på scenen for samtidskunst.

Jubileumsbok om grafikkens kunsthistorie
Det er Norske Grafikere (foreningen for yrkesaktive grafikere) som i forbindelse med eget 100- års jubileum gir ut boken Tresnitt og amerikanske sommerfugler. Leseren inviteres inn i grafikkens kunsthistorie. Boken er rikt illustrert med grafiske verk og går kronologisk gjennom trykkekunstens utvikling, teknikker men også debatter og kontroverser innen feltet som har vært viktige for faget gjennom de siste 100 årene.

Kampen for anerkjennelse av grafikk som selvstendig kunstnerisk retning har vært en av foreningens viktige oppgaver. Men også arbeidet med å bevare grafikkens egenart og verdi. Boken fungerer både som et historisk oppslagsverk og som en presentasjon av sentrale grafiske stemmer.

Tresnitt og amerikanske sommerfugler gir for eksempel et spennende innblikk i Norges tidlige grafiske kunst, som Edvards Munchs kjente Selvportrett (litografi, 1895). Per Kleivas protestverk, som Amerikanske sommerfugler (1971). Eller samtidens grafikere, som Ellen Karin Mæhlums Brefront (2016/ 2017), der gjentagende trykking med utforskende metoder gir en malerisk karakter.

Tresnitt og amerikanske sommerfugler er en estetisk tiltalende og godt skrevet bok. En kunsthistorisk dokumentasjon som bidrar til å løfte grafikkens relevanse i et historisk- og samtidsperspektiv.

Verket av Tom Kosmo er blant annet oppført direkte på veggen. Foto: Bodø Kunstforening

Arnold Johansen har i de senere årene arbeidet mye med sjablongtrykk. Foto: Bodø Kunstforening

Bodø Kunstforening- grafisk utstilling med fokus på nord
Bodø Kunstforening er en av arenaene som markerer 100 – års jubileet. I i tidsrommet 23/3 til 28/4

presenterer de en utstilling som viser bredden i grafikkfaget,- tresnitt, silketrykk, litografi, koldnålsraderinger og etsninger.  I Bodø presenteres hovedsakelig nordnorske gjestekunstnere, samtidig som Kunstforenings egen grafiske samling stilles ut.

Gjennom denne presentasjonen søker Bodø Kunstforening å belyse en grafisk historiefortelling fra egen region.  I tillegg løftes den samiske grafikk-historien når flere trykk av kjente samiske kunstnere, som Iver Jåks og Johan Savio, stilles ut. Ragna Misvær Grønstad (f. 1984) representerer den yngre generasjonen samiske samtidskunstnere.   

Gjennom tresnitt og kobbertrykk inviterer Misvær Grønstad betrakteren inn i et undervanns-landskap. Tema som utforskes handler om virkelighetsoppfattelse og frigjøring gjennom et filosofisk og samfunnskritisk blikk. I denne utstillingen har Misvær Grønstad med seg en gruppe samtidskunstnere, og viser en smakebit av grafikk-utstillingen deres It´s (in) our nature.

En annen bidragsyter til utstillingen ved Bodø Kunstforening er Tom Kosmo (f. 1975), som spiller på estetikken i klassiske grafiske illustrasjoner og kunstverk, men konfronterer denne med symbolske paradokser. Kosmos bidrag er delvis tegnet rett på veggen.

Også Marte Aas (f.1966) presenteres. Hun arbeider med fotografi, installasjon, plakatbøker, film og er særlig interessert i plasser og fenomener som befinner seg i skjæringspunktet mellom by og bygd, kultur og natur.

Arnold Johansen (f.1953) har en lang grafisk praksis å vise til. I senere år har han arbeidet med sjablongtrykk, en fotobasert teknikk hvor utskårne sjablonger monteres på billedflaten.

Flere grafiske kunstnere kombinerer en grafisk praksis med andre teknikker og stilarter. Kurt Edvin Blix Hansen (f. 1952) er en maler som også har gjort en del grafikk, særlig de seneste årene.

Per Kleiva er presentert i boken. Her Amerikanske sommerfugler ( 1971). Foto: Ina Gravem Johansen

Oversikt over kommende grafiske kunstutstillinger i jubileumsåret 2019:

• Bodø kunstforening: 23. mars – 28. april

• Sogn og Fjordane Kunstmuseum: frem til 30. desember

• Nordnorsk kunstmuseum: 4. mai – 31. desember

• KHÅK kunsthall: 12. mai – 9. juni

• AVTRYKK – Nasjonal Kunstfestival: 9 – 12. mai
Haugesund Internasjonale Tresnittfestival: 10. mai – 4. august

• Sámi Dáiddaguovddáš | Samisk senter for samtidskunst: 13. juli – 8. september

• Foreningen Trykkeriet: høsten 2019

• Stavanger kunstmuseum: 2. november 2018 – 22. april 2019

• Trafo kunsthall: 12. oktober – 17. november

• Sørlandets Kunstmuseum: 2. november – sluttdato ikke satt (2020)

• Galleri EKG: 30. november – 22. desember

• Trondheim kunstmuseum – 30. november – sluttdato ikke fastsatt