Kristiansand er så mye mer enn sol og strand. Med sin voksende kunstscene og bygging av Kunstsilo er byen i ferd med å etablere seg som en viktig nasjonal kunstaktør. Her er noen steder som er verdt et besøk.

SKMU

Sørlandets Kunstmuseum er et deilig museum, akkurat stort nok til å oppleve kunst på høyt nivå, samtidig som det er lite nok til at man kan ta turen innom etter en lat dag på stranden og få litt åndelig påfyll. Museet viser blant annet fotografi, kunsthåndverk, maleri og tekstilkunst, og er vel i grunnen innom alle sjangere, alt vist med finesse og  kuratering på et høyt internasjonalt nivå. Nå som de også har fått Tangen-samlingen i gave, er det ikke ende på hvor mange flotte og varierte utstillinger vi kan vente oss i fremtiden. Følg med på museets hjemmeside for informasjon om foredrag og arrangementer.

www.skmu.no

Arteriet

Kunstnerisk nysgjerrighet

«Ring oss gjerne før du kommer, da det kan være litt vanskelig å finne frem», står det på hjemmesiden til Arteriet. Og det kan stemme det, der det ligger litt bortgjemt i Lumberveien 51K ved havna i Kristiansand, men har du først funnet galleri Arteriet, vil du nok oppdage at det virkelig er verdt besøket. Galleriet presenterer hovedsakelig kunstnere fra regionen, og et av målet er å åpne opp kunstmarkedet og gjøre det tilgjengelig for publikum. Her viser det et bredt spekter av samtidskunst, og i utvelgelsen blir det lagt vekt på kunstnerens drivkraft og hvilke metoder som blir brukt i den kreative prosessen. Arteriet er også aktiv del av Den kulturelle skolesekken. www.arteriet.no

www.arteriet.no

The Gallery

I Fotomiljøs gamle lokaler

Det er ikke alle kunstnere forunt å ha et eget galleri, men i hjertet av Kristiansand finner du galleriet til Oddvar Paulsen. Paulsen har lang fartstid som fotograf, har hatt en rekke separatutstillinger i andre gallerier og har ved flere anledninger blitt kåret som en i toppsjiktet i internasjonale fotokonkurranser. Nå finner du hans fotokunst i Henrik Wergelands gate 36 i Kvadraturen. Kom innom for et pusterom; å se fotokunst vil definitivt senke pulsen, eller bare for en prat med en kunstner med stor lidenskap for faget. 

www.oddvarpaulsen.com

Kristiansand Kunsthall

Å speile og å foregripe

Som en av Sørlandets ledende institusjoner for formidling av samtidskunst har Kristiansand Kunsthall bidratt til økt forståelse og interesse for kunst i regionen siden 1881. Da het den Christianssands kunstforening, men tok navnet Kunsthall i 2012 for en mer presis betegnelse på sin nåværende virksomhet. Kunsthallen i Rådhusgata 11 driver formidling gjennom utstillinger, arrangementer og publikasjoner. De vektlegger også det tverrestetiske forholdet mellom kunst og litteratur gjennom sitt samarbeid med Kristiansand folkebibliotek. Kunsthallen har innledet en langsiktig satsing på nordisk samtidsmaleri, og nyskapende kunst har en sentral plass i virksomheten. Den kunstneriske profilen skal gjenspeile et høyt nasjonalt og internasjonalt nivå. Kunsthallen har et mål om å være en utadrettet og publikumsvennlig arena for visuell kunst som blander det uetablerte og gjennombruddsklare med det klassiske og etablerte.

www.kristiansandkunsthall.no

Agder kunstsenter

For kunst og kunstneren

I et hvitt murhus i Skippergata 24, med Sørlandets Kunstmuseum som nærmeste nabo, ligger Agder kunstsenter. Senteret er et ikke-kommersielt visningssted for samtidskunst med et eget gallerirom der det vises egenproduserte utstillinger, prosjektutstillinger og vandreutstillinger. Lokalet benyttes også til ulike kulturarrangementer, seminarer, workshops og artist talks. Kunstsenteret arbeider for å sikre kunstneres ytringsfrihet i samfunnet, og utfører offentlige oppgaver som å oppnevne kunstneriske konsulenter for utsmykkingsoppdrag i offentlige bygg, være sekretariat for Statens utstillingsstipend, dele ut BKH-midler og være leverandører til Den kulturelle skolesekken. På vegne av Kristiansand kommune drifter de utleie av atelierer for kunstnere og et prosjektrom for store kunstproduksjoner. De jobber også med salg av kunst i kommisjon. 

www.agderkunst.no

Galleri BI-Z

Lav terskel, stor imøtekommenhet

Galleri BI-Z ble etablert i 1962 og drives i dag av andre generasjon Bisseth, Bernt Bisseth, og Eva Marie Bentsen. Huset i Dronningensgate 39 er et av de største og eldste private gallerier i Norge. Her kommer du inn i moderne og romslige lokaler med et bredt utvalg av samtidskunst, med hovedvekt på verk av norske og nordiske kunstnere. I tillegg til 6-8 separatutstillinger i løpet av året inviterer galleriet inn til både sommerutstilling og en stor juleutstilling. Ønsket er at publikum skal føle seg velkommen; terskelen skal være lav og imøtekommenheten stor.

I andre etasje ligger rammeavdelingen. Her kan du forvente ypperlig kvalitet ettersom de har mottatt flere høythengende priser for førsteklasses innramming.

Galleriet har et nært samarbeid med mange av våre etablerte og mest kjente kunstnere, men er også opptatt av å støtte spirende kunstnerskap hos lokale talenter. Over 200 kunstnere er presentert i magasinene med flere tusen arbeider i alle prisklasser og stilarter.

Galleri BI-Z har de senere år hatt store leveranser til hotell, cruiseskip, handelsskip og plattformer.

www.galleribi-z.no