Falling water, høst. Foto: Robert P. Ruschak, courtesy of the Western Pennsylvania Conservancy.

 

Frank Lloyd Wright. Foto: courtecy Frank Lloyd Wright Foundation

Tenk deg at du har et eget hemmelig paradis i naturen. Solen treffer et vakkert fossefall, skjult mellom frodig vegetasjon. Her svømmer du i kulpen, dusjer i vannfallet og soler deg på berget.

I 1935 bestemte ekteparet Kaufmann seg for å vise den bortgjemte oasen i Pennsylvania til arkitekten Frank Lloyd Wright. Kunne det bygges et hus i nærheten? Spørsmålet skulle få avgjørende betydning for arkitekturhistorien. 

Wright jobbet med prosjektet i 4 år. Resultatet ble Fallingwater, omtalt som et mesterverk.

Fallingwater ble bygget rett over fossen. Huset består av stein, sement, stål og glass og glir elegant inn i den omliggende naturens egen palett. Steinheller ved peisen og treverket i enkelte møbler er hentet fra stedet. Wright var involvert i alle detaljer og designet alt interiør. En steintrapp fra husets hovedplan fører ned til selve fossen og viser tydelig Wright filosofi: Arkitekturen skal være en del av selve naturen.

Nærheten til vannet gjorde at flere var kritiske til om huset ville tåle årstidenes kontraster og tidens tann. Arkitekten tangerte grensen av det mulige. Noen mente mannen var gal, andre hyllet geniet Wright. Ekteparet Kaufmann lot seg påvirke av skeptikerne som tvilte på byggets holdbarhet og la inn ekstra stålarmering i konstruksjonen, uten Wrights godkjennelse. Dermed får vi aldri vite om arkitektens opprinnelige plan faktisk var holdbar. Først i de senere år har det vært behov for ytterligere forsterkninger av bygningen.

Huset er kåret av American Institute of Architects til det beste arkitektoniske arbeidet i USA noensinne. I dag er Fallingwater et nasjonalt historisk landemerke (National Historic Landmark), åpent for allmennheten.

Falling water, interiør Foto: Robert P. Ruschak, courtesy of the Western Pennsylvania Conservancy

Falling water, interiør. Foto: Robert P. Ruschak, courtesy of the Western Pennsylvania Conservancy