Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Frans Widerberg. Minneutstilling

KunstVerket, Oslo
16.03. – 07.04.

Minneutstillingen presenterer noen av de viktigste arbeider signert en av våre mest folkekjære billedkunstnere. Ibsen-mappen, med ti motiver over Peer Gynt fra 1985, vises i sin helhet og Widerbergs fargesterke grafiske oeuvre fra tiårene 1970 til 1990-tallet vies størst oppmerksomhet, selv om utstillingen også presenterer et stort tidsspenn i hans omfattende grafiske produksjon fra tidlig på 1960-tallet og frem til 2014.

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Marianne Hurum

Lillehammer Kunstmuseum
16.02. – 08.04.

Dette er Marianne Hurums (f. 1978) første separate museumsutstilling. Hurum har gjennom en årrekke markert seg som en nyskapende maler som går i bresjen for samtidsmaleriets utvikling. Utstillingen viser et stort antall nye malerier og aluminiums skulpturer, i tillegg til en frise malt på stedet.

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Jon Lindestad Bakken

Galleri A, Oslo
07.03. – 24.03.

Mange snakker varmt om Bakkens malerier som nå vises på Galleri A i Vibes gate på Majorstua.  Han arbeider med figurasjon innen maleri og tegning og fjellene er en vesentlig del av hans motivverden. 

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Zambiske kunstnere

Kunstbanken Hedmark Kunstsenter, Hamar
16.03. – 12.05.

Kunstbanken fortsetter samarbeidet med afrikanske kunstnere og viser en utstilling med de tre samtidskunstnere Milumbe Haimbe (1974), Anawana Haloba (1978) og Victor Mutelekesha (1976) fra Zambia. Temaene deres er knyttet til Zambia og Afrikas historie etter frigjøringen og dreier seg blant annet om postkolonialisme, økonomisk og sosial undertrykkelse og maktposisjonering. For å formidle budskapene sine benytter de ulike teknikker som film, video, lyd, tekst, installasjon og skulptur.. 

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Charlotte Wankel (1888-1969)

Punkt Ø Galleri F15
02.02 – 22.05

Med utstillingen «Charlotte Wankel» henter kurator Hilde Mørch og Galleri F 15 opp en viktig kunstner i norsk kunsthistorie. Med sin lokale bakgrunn og internasjonale rekkevidde blir det et kjært gjensyn med en kunstner som har blitt hyllet med utstilling på Galleri F 15 i 1997 og som en del av MOMENTUM 7 i 2013. Charlotte Wankel vokste opp på Kambo Gård nord for Moss, og markerte seg senere i fransk kunstliv. Våren 1910 var hun elev av Henri Matisse i Paris, og fra 1919 til slutten av 1920-tallet oppholdt hun seg i kunstmetropolen

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Tom Eidsvold Larsen HEL VED

Galleri Briskeby, Oslo
07.03. – 30.03

Tom Eidsvold Larsen er opptatt av å bevare de gamle tradisjonelle teknikkene innenfor grafikken. Samtidig forsøker han å tøye grensene for hva som er mulig å få til. «- Jeg bruker i stor grad iris i bildene mine for å skape dybde og bevegelse. Med høy nøyaktighet og nye måter å løse oppgavene på, utfører jeg et kunsthåndverk som kan forveksles med digitalprint. Jeg jobber ut fra prinsippet om at det viktigste er god kvalitet fremfor kvantitet,» forteller han.

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Håkon Bleken – Do not go gentle

Trondheim Kunstmuseum
23.03. – 01.09

Do not go gentle vises fra 23.03 i Trondheim. Utstillingen viser den utforskende og kompromissløse malerens evne til å stadig fornye seg, og til å utfordre seg selv og sitt kunstnerskap

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Peter Wächtler

Bergen Kunsthall
25.01 – 31.03

Utstillingen presenterer en rekke nye verk laget spesielt for Bergen Kunsthall, sammen med en nylig produsert storskala videoinstallasjon. Peter Wächtler jobber i en rekke medier; bronse, keramikk, tegning og video. Men på mange måter kan «historiefortelling» beskrives som hans viktigste kunstneriske materiale. Hans arbeider antyder ofte en fortelling, med dyr eller menneskelige figurer i animasjonsaktige fremstillinger. Arbeidene bruker og tilpasser elementer som er lånt fra fiksjon og folklore, knyttet til både spesifikke tradisjoner og folkelige fortellinger, og materialiserer måtene en historie kan fortelles på, like mye som historien selv.

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Den Norske Turistforeningn 150 år

Telemarksgalleriet, Notodden
19.01 – 05.05

Kunstutstillingen vil vise verk av sentrale kunstnere i norsk kunsthistorie som skildret fjellheimen på 1800-tallet. Utstillingen vil vise verk av kunstnere som skildret den norske naturen og fjellheimen på 1800-tallet. Hovedfokuset vil ligge på verk fra Telemark.

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Marte Aas

Kunsthall Trondheim
17.01 – 28.04

Jeg vil fortelle en historie” – slik starter filmen som har gitt navn til denne utstillingen. Historien Marte Aas forteller, er den om
 René Descartes’ mekaniske datter, en fabel om den rasjonelle vitenskapsmannen som skaper en menneske-lignende maskin som erstatning for sin døde datter, Francine. Under en stormfull sjøreise oppdaget besetningen dukken i Descartes’ lugar og kastet den redselsslagne over bord…

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Jakob Weidemann

SKMU Sørlandets Kunstmuseum
Til 24.03.19

I en omfattende presentasjon får publikum en sjelden mulighet til å gå inn i Jakob Weidemanns fargerike univers. Her fanger han naturens mystikk sammenblandet med urnorske referanser, og jobber med ulike former og krefter som møter hverandre.  Utstillingen viser verk fra hele karrieren med et hovedfokus på den tidlige Weidemann og mer ukjente malerier fra 40- og 50-tallet. I denne perioden viser han seg som en eksperimentell og nyskapende kunstner, og var med på å definere hvordan det abstrakte maleriet vokste frem i Norge.

Les mer om utstillingen