BEYOND MESURE
Meriç Algün, Oddvar Daren, Luca Frei, Alexander Gutke, Toril Johannessen og Vida Lavén

Trondheim Kunstmuseum
29.02. – 30.08

En utstilling om det å måle noe i seg selv..
«Kunst har lenge hatt et ambivalent forhold til det å måle. Ofte blir kunsten presset inn i kriterier for å kunne måle og sammenligne verdier, til tross for at den ofte blir gjort til representant for det som ikke lar seg måle. Denne utstillingen setter fokus på målingen i seg selv. For å gjøre oss oppmerksom på handlingens premisser og mangler, og hvordan den kan brukes som instrument for å utøve makt. Eller, ved å benytte måling på uventede bruksområder, viser den hvor absurd måling kan være.»

Les mer om denne utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Alpha Crucis
Afrikansk samtidskunst

Astrup Fearnley Museet
31.01. – 17.05

Alpha Crucis er den klareste stjernen i Sydkors-konstellasjonen i Melkeveien. Den er en av de sterkeste og mest synlige stjernene på nattehimmelen, og den er en ledestjerne som viser retningen mot sør. Den er kun synlig fra den sydlige halvkule og er ofte benyttet av navigatører. Fordi den ikke er synlig i Vesten er den heller ikke nevnt i den antikke europeiske astronomien. Denne utstillingen på Astrup Fearnley Museet vil samle 17 kunstnere fra syv afrikanske land og utgjøre en konstellasjon av kunstnere og en kunstnerisk polyfoni som vanligvis ikke kan ses i Europa. Stjernene på himmelen er ikke egentlig forbundet med hverandre, men satt sammen i konstellasjoner og navngitt av astronomer. Kuratoren fungerer som astronomen som organiserer kosmos for slik å gi en sammenhengende måte å forstå verden på.

 
Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Fotografi. Norske landskap
Rune Johansen, Raymond Mosken, Morten Andersen og Adrian Bugge

Galleri Røed Jeløy, Moss
29.02. – 22.03

Det er et knippe fine fotografer som besøker galleriet på Jeløy i disse dager.  Rune Johansen har vært representert på en rekke utstillinger nasjonalt og internasjonalt. Han er kjent for sine særegne portretter av vanlig folk. Raymond Mosken har arbeidet med flyfotografier og luftperspektivet som tema siden 1989.– Hensikten med prosjektet er, blant flere ting, å se på menneskets aktivitet nede på jordoverflaten. Morten Andersen er en av landets mest profilerte uavhengige fotografer og kanskje mest kjent for sine arbeider fra storby- og musikkmiljø. Adrian Bugge har gitt ut fotoboken «Den nye byen» I Inngrep-prosjektet utforsker han møtet mellom det naturlige og det menneskeskapte. Det består av landskapsbilder fra ulike steder i Norge hvor inngrep påvirker naturen

Se mer her

AvART / Rythm of the hands
Linda Lothe, Mimi Swang, Elise Kielland og Arild Berg. Mona Hoel

Det Gule Huset på Holmen
29.02. – 29.03

Kunstneriske refleksjoner om robotisering i Det Gule Huset. Utstillingen viser dette som et samspill mellom keramiske kunstobjekter og en kortfilm. Konseptet er stedsbasert og viser keramikk i blått og hvitt. Gjennom keramiske overflater og former og med levende bilder vises kunstnernes refleksjoner om den skapende prosessen. Kortfilmen er en dogme-film, laget over 2 årDette er en utstilling som har vunnet internasjonal anerkjennelse. Den har blitt vist på en av verdens ledende keramikk-biennaler: Korean International Ceramic Biennale. Den har blitt valgt ut som en hel rominstallasjon på mønstringen av det beste av norsk kunsthåndverk i 2018. Verdt å se.

Ler mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
(på) MAGASIN-
en stolutstilling

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
07.12. – 29.03

I utstillingen møter du kjente designikoner og ukjente perler som aldri har blitt vist før. Det blir også mulig for publikum å komme med innspill på hvilke stoler som bør tas inn i museets samling. Kanskje du vil tipse museet om din favorittstol? Utstillingen gir også publikum muligheten til å se hva som foregår bak kulissene i et designmuseum. Kunsthistorikerne vil jobbe midt i utstillingen med katalogisering av stolene. Forstyrr oss gjerne!
Les mer her

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
SYART – Syrian Art Far North

Galleri Nord-Norge
22.02 – 29.03

Atten etablerte profesjonelle syriske samtidskunstnere. Seks bosatt i Syria, tolv i Europa, har fra 2011 til 2019 laget malerier, skulpturer og digital kunst inspirert av sitt ferdreland. Et land hvor kunstens tilblivelse har vært vanskelig, en kunst hvor kreativiteten påvirkes på en annen måte, en påvirkning for lyset, for mørket for freden. For alt som vil bli og for alt som har vært.

Les mer

HAR VI MØTTES FØR?
– Samlingen gjennom 200 år

Lillehammer Kunstmuseum
23.11 – 19.04

For første gang på mange år er hele museet scene for en omfattende og nyskapende presentasjon av samlingen, med mer enn 300 verk fra romantikken til i dag. Samlingen er presentert med nye ferske veggfarger og vil fortelle ulike historier om norsk kunst fra nye og ulike perspektiver. Hvordan vandret egentlig malerpionerene gjennom Norge på jakt etter vill norsk natur? Hva har tresnitt fra Japan og Frits Thaulows landskaper til felles? Hvordan har barn blitt fremstilt i kunsten gjennom tiden? Hva er spesielt med fargen rødt og hva forbinder maleri og fotografi? Dette er noen av spørsmålene vi ønsker å belyse. Vi inviterer deg til kreative aktiviteter og til å bruke ulike sanser. Kanskje kan du også bidra med ditt yndlingskunstverk fra din egen stue? Utvalgte gjenstander fra Maihaugens samling, samt en gruppe fremragende malerier fra dikterhjemmene Aulestad og Bjerkebæk, supplerer utstillingen.