Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Marianne Hurum

Lillehammer Kunstmuseum
16.02. – 08.04.

Dette er Marianne Hurums (f. 1978) første separate museumsutstilling. Hurum har gjennom en årrekke markert seg som en nyskapende maler som går i bresjen for samtidsmaleriets utvikling. Utstillingen viser et stort antall nye malerier og aluminiums skulpturer, i tillegg til en frise malt på stedet.

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Charlotte Wankel (1888-1969)

Punkt Ø Galleri F15
02.02 – 22.05

Med utstillingen «Charlotte Wankel» henter kurator Hilde Mørch og Galleri F 15 opp en viktig kunstner i norsk kunsthistorie. Med sin lokale bakgrunn og internasjonale rekkevidde blir det et kjært gjensyn med en kunstner som har blitt hyllet med utstilling på Galleri F 15 i 1997 og som en del av MOMENTUM 7 i 2013. Charlotte Wankel vokste opp på Kambo Gård nord for Moss, og markerte seg senere i fransk kunstliv. Våren 1910 var hun elev av Henri Matisse i Paris, og fra 1919 til slutten av 1920-tallet oppholdt hun seg i kunstmetropolen

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Erlend Berge. «Sjå, eg kjem snart!»

Fotografiens Hus
07.02. – 03.043

Sommeren 2017 reiste fotograf Erlend Berge gjennom alle landets fylker og fotograferte den norske bedehusestetikken. Med utstillingen «Sjå, eg kjem snart!» ønsker fotografen å invitere til basar og juletrefest før pastellfargene er dekket av hvitmaling, flanellografen er erstatta av prosjektor og bedehuset er blitt kafe

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Anne Kristin Hagesæther og Alf Christian Hvaring

Galleri Briskeby
07.02. – 24.04.

Årets to første separatutstillere; Anne Kristin Hagesæther og Alf Christian Hvaring, beveger seg begge i grenselandet mellom det figurative og abstrakte.Utstillingene «Jeg finner nok frem» og «The things we do» har også tematiske fellestrekk, der begge kunstnerne fremstår som observatører i ulike situasjoner og miljøer. 

 

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Rolf Grude Close-up / Close up

Kongsvinger Kunstforening
09.02 – 24.02

Rolf Kristoffer Grude (1934-) har bodd på Kongsvinger det meste av sitt liv. Grude har jobbet som designer, smykkekunstner og billedkunstner, der han særlig ble kjent for stramt oppbygde smykker med vekt på kontrastvirkninger mellom materialer eller overflatebehandling. I arbeidet med metallarbeider og smykker, var det særlig emalje og kobber i todimensjonale uttrykk som fanget interessen hans. Grude arbeidet i mange år parallelt med to – og tredimensjonale uttrykk i metall, og relasjonene til billedkunstens maleri- og grafikkuttrykk ble tydelig.  I denne utstillingen Close-up / Close up vises motiver der han går så tett på motivene sine at de fremstår som rene abstrakte komposisjoner. Samtidig viser han også et utvalg grafikk fra flere år tilbake og avslutter med denne utstillingen sitt grafiske virke ved å vise en bredde og utprøving av ulike teknikker, der særlig etsningene står sentralt.  

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Peter Wächtler

Bergen Kunsthall
25.01 – 31.03

Utstillingen presenterer en rekke nye verk laget spesielt for Bergen Kunsthall, sammen med en nylig produsert storskala videoinstallasjon. Peter Wächtler jobber i en rekke medier; bronse, keramikk, tegning og video. Men på mange måter kan «historiefortelling» beskrives som hans viktigste kunstneriske materiale. Hans arbeider antyder ofte en fortelling, med dyr eller menneskelige figurer i animasjonsaktige fremstillinger. Arbeidene bruker og tilpasser elementer som er lånt fra fiksjon og folklore, knyttet til både spesifikke tradisjoner og folkelige fortellinger, og materialiserer måtene en historie kan fortelles på, like mye som historien selv.

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Den Norske Turistforeningn 150 år

Telemarksgalleriet, Notodden
19.01 – 05.05

Kunstutstillingen vil vise verk av sentrale kunstnere i norsk kunsthistorie som skildret fjellheimen på 1800-tallet. Utstillingen vil vise verk av kunstnere som skildret den norske naturen og fjellheimen på 1800-tallet. Hovedfokuset vil ligge på verk fra Telemark.

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Marte Aas

Kunsthall Trondheim
17.01 – 28.04

Jeg vil fortelle en historie” – slik starter filmen som har gitt navn til denne utstillingen. Historien Marte Aas forteller, er den om
 René Descartes’ mekaniske datter, en fabel om den rasjonelle vitenskapsmannen som skaper en menneske-lignende maskin som erstatning for sin døde datter, Francine. Under en stormfull sjøreise oppdaget besetningen dukken i Descartes’ lugar og kastet den redselsslagne over bord…

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Håkon Bleken

Henie Onstad Kunstsenter
Til 24.02

Full av vigør og med kraftig engasjement. Håkon Bleken er 90 år. Henie Onstad benytter anledningen til å presentere en av Norges mest fremtredende kunstnere gjennom mange år med en stor retrospektiv utstilling. Her kan vi oppleve hele Blekens kunstnerskap helt frem til i dag. I mars flytter hele utstillingen til Trondheim Kunstmuseum.

Les mer om utstillingen

Willem de Kooning, «Untitled IX», 1977 © 2017 The Willem de Kooning Foundation / ARS, New York/BONO Oslo
Jakob Weidemann

SKMU Sørlandets Kunstmuseum
Til 24.03.19

I en omfattende presentasjon får publikum en sjelden mulighet til å gå inn i Jakob Weidemanns fargerike univers. Her fanger han naturens mystikk sammenblandet med urnorske referanser, og jobber med ulike former og krefter som møter hverandre.  Utstillingen viser verk fra hele karrieren med et hovedfokus på den tidlige Weidemann og mer ukjente malerier fra 40- og 50-tallet. I denne perioden viser han seg som en eksperimentell og nyskapende kunstner, og var med på å definere hvordan det abstrakte maleriet vokste frem i Norge.

Les mer om utstillingen