Foto: Knut Bry

Norsk arkitektur gjør seg bra både på lerretet og i virkeligheten. Så bra at Juvet landskapshotell sjelden står ledig.

Se mer her

Når dataprogrammereren Caleb Smith flys ut i skogen i Alaska for å besøke sin tilbaketrukne sjef Nathan Bateman i sci-fi-thrilleren Ex Machina (2014), drar han egentlig til Norge. Regissør og manusforfatter Alex Garland måtte nemlig til Norddal kommune for å finne det rette bakteppet for den nervepirrende historien om kunstig intelligens, som utspinner seg hjemme hos Nathan.

Filmformatets privilegium er at man kan jukse litt, og i britiske Ex Machina har regissøren klippet og limt kulisser fra hovedsakelig to bygg, begge signert det norske arkitektkontoret Jensen & Skodvin. Mens fjellveggen som bryter gjennom glassfasaden og smelter sammen med betongveggen i stuen er fra et sommerhus i Storfjord fra 2013, er selve bygget som bukter seg gjennom den storslåtte naturen Juvet landskapshotell.

Hotellet er det første landskapshotellet i Europa, plassert i tunet til Burtigarden på Alstad i Valldal. Området ligger på Nasjonal turistveg mellom Trollstigen og Geiranger, omringet av store, frodige trær. Arkitektene ønsket å skape et byggverk som gikk i ett med naturen. De begynte med å bygge syv ulike kuber i tre, plassert på stålpåler boret ned i grunnfjellet. Utformingen gjør at byggene svever i landskapet, og er samtidig en bærekraftig løsning – hver enhet gjør svært lite innhugg i natur og vegetasjon. Vegger av glass gir også enestående utsikt mot juvet nedenfor.

Inne er veggene behandlet med gjennomsiktig mørk glasur for å minimere gjenskinnet fra glassflatene. Interiøret er holdt enkelt for ikke å stjele oppmerksomhet fra den dramatiske naturen, som endrer seg med årstiden og i seg selv skaper nok visuell variasjon. Åpningen rundt vinduene er malt i ulike farger, hvor ideen har vært å gjenskape en abstrakt blomstereng – en slags moderne variant av tradisjonell rosemaling. Fargene er valgt i samarbeid med kunstneren Knut Wold.

De første byggene – inkludert et badeanlegg – stod ferdig i 2010. Noen år senere, i 2013, ble også to stabburinspirerte rom reist i skråningen. De laftede rommene er små, åtte kvadratmeter, men med alle funksjoner dekket og vakker utsikt illustrerer de elegant hvor lite vi egentlig trenger for å leve godt. Gamle bygninger på gården er også restaurert, og benyttes til matservering, selskapeligheter og ekstra overnatting.

Juvet landskapshotell har vært en ettertraktet destinasjon for turister helt siden første del av bygget sto ferdig. Allerede i desember 2017 kunne eier Knut Slinning fortelle til Sunnmørsposten at hotellet var 90 prosent fullbooket frem til september 2018. Samspillet mellom spektakulær natur og moderne arkitektur lover besøkende en opplevelse av de sjeldne. Når hotellet i tillegg får Oscar-vinnende filmer som Ex Machina til å ta seg av reklamebudsjettene, kan man vel kalle det en suksessoppskrift.

Foto: Knut Bry

Foto: Juvet landskapshotell